21 Юни 2024петък04:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

Кристиан Вигенин: ПЕС ще стане първа политическа сила в Европа

Ако искаме БСП да се развива като модерна и открита партия - изборът е ясен, смята българският евродепутат

/ брой: 83

автор:Калина Йотова

visibility 7843

- Министър Младенов набеляза шестте най-важни приоритета пред българските дипломати по света. Това ли е линията, която трябва да следваме на международната сцена?
- Министър Младенов е като Спящата красавица - след като проспа три години, внезапно отвори очи и видя, че има криза и неговото министерство е призвано да работи за търсене на пазари за българските стоки и на инвеститори в българската икономика. Това е важен аспект от дейността на МВнР, но не взимайте твърде сериозно насоките на министъра - след като унизителният провал в Катар беше наречен от него "най-успешната визита за българския бизнес", по-добре е отново да си легне. БСП има добре структуриран управленски проект в сферата на външната политика, вече работим по детайлизирането му и мога да уверя читателите, че след следващите избори България ще има външна политика, която подхожда на европейска страна с амбиции и самочувствие.
- На втората сесия на Евронест в Баку бяха обсъдени широк кръг от въпроси, приеха се четири доклада. Предвид цялостния подход на това партньорство - коя страна от него е по-сериозно застъпена - енергийната сигурност, икономическата интеграция, синхронизирането със законодателството и политиките на ЕС или по-скоро демокрацията, свободата на медиите и човешките права?
- Всичко е важно, но аз смятам, че неизбежно фокусът е процесът на демократизация, напредъкът в спазването на човешките права, гарантирането на свободата на медиите и особено изборите - тази година предстоят парламентарни избори в Армения, Грузия, Украйна и Беларус. ЕС е особено критичен по отношение на изборния процес и ще следим внимателно дали страните отбелязват прогрес. Опорочените избори в България, за които Евросъюзът си замълча, отслабват позицията ни, но аз наистина се радвам, когато виждам усилията на тези страни да достигнат европейските стандарти.
- Евронест е важен мост за доброто сътрудничество в бъдеще, но по-скептично настроените виждат преди всичко проблеми - липсата на Беларус; напрежението между Армения и Азербайджан; разочарованието от Украйна; разделението в Молдова; маргинализирането на Грузия.
- Аз съм оптимист по природа. Няма да ви кажа, че чашата е полупразна. Работя за това да я долеем, така че и песимистите да я видят пълна. Развитието никога не е само възходящо, погледнете България - днес има ли повече демокрация, отколкото преди 10 години? Важна е посоката, а тя не е поставена под съмнение към днешна дата в страните от Източното партньорство, освен в Беларус. Беларус е огромно разочарование и за мен персонално, защото се изправих срещу предразсъдъци, стереотипи, интереси на влиятелни страни членки, за да дам шанс на нов подход към страната. Когато бяхме съвсем близо, Лукашенко буквално изтри всичко в деня на президентските избори през 2010 г., а оттогава нещата се влошават. Днес без колебания мога да назова Лукашенко последния диктатор в Европа, с ясното съзнание, че това интервю може да ме вкара в списъка на европейските политици със забрана да влизат в Беларус.
Що се отнася до останалите страни - аз смятам, че всяка от тях полага усилия за сближаване с ЕС, като приоритетните сектори може да са различни, но посоката е обща. Бих споменал Украйна като страната, която е най-напред в този процес.
- Усеща ли тази т.нар. Нова Европа Парламентарната асамблея като необходим и достатъчно ефективен елемент от източната политика на ЕС?
- Започнахме трудно, но усилията вече дават резултат. Това е процес, учим се взаимно, опитваме се да отчитаме важните и чувствителни въпроси, осъзнахме, че трябва да се концентрираме върху общия интерес, а не върху проблемите, които ни разделят. Огромно удоволетворение е за мен да видя как нещо, което беше просто лист хартия, днес вече е реален форум на сътрудничество, който дава конкретни идеи за развитието на Източното партньорство. Самият формат на Асамблеята е уникален - в нея евродепутатите и националните депутати от източните съседи имат еднакви права, задължения и тежест при формирането на приоритетите и при взимането на решенията.
Искам да добавя, че европейските институции също оценяват високо работата и потенциала ни - комисарят по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле беше наш гост в Баку и отправи приветствие към участниците.
Ролята на българските социалисти е осезаема в Евронест - Илияна Йотова беше докладчик по единия от приетите доклади, посветен на засилването на гражданското общество, Евгени Кирилов ще подготвя доклад за следващата сесия. Жалко е, че като цяло Източното партньорство не се радва на никакво внимание от страна на българското правителство, макар че за нас то би трябвало да е приоритет наред със Западните Балкани. Помня например как на последната среща на високо равнище във Варшава премиерът Борисов помълча около час и се изниза пет минути след изказването на Меркел. Обидно е, когато по тази тема имат какво да кажат далечни страни като Малта и Ирландия, а ние просто мълчим.
- Може ли Евронест да доведе до конкретни промени въпреки пограничните и/или вътрешни конфликти, политически кризи и нужди в тази Нова Европа на различни скорости?
- Евронест е парламентарното измерение на Източното партньорство, което пък е надстройка на политиката на съседство на Евросъюза. Тази политика беше ревизирана през м.г. и днес е много по-амбициозна, по-добре обезпечена финансово и много по-гъвкава, така че да може да предложи на партньорите това, от което наистина се нуждаят, но и да ги лиши от подкрепа, когато реформите се бавят. Евронест не може пряко да ангажира правителствата или ЕК със своите решения, но може да дава публичност и да прави предложения. Големият принос на този етап намирам не толкова в приетите документи, а във факта, че допринасяме за изграждането на доверие, на позитивна атмосфера в отношенията между парламентаристите.
- Повече от година след началото на Арабската пролет ПЕС се събра в Тунис за конференция. На фона на опасенията за псевдодемокрация и ислямизация - каква помощ може да предложи Европа и в частност ПЕС по сложните пътища на прехода от диктатура към демокрация?
- Това беше втората конференция на ПЕС в Тунис, първата се проведе преди година, в самото начало на събитията. Междувременно партията-партньор на ПЕС и наш домакин постигна добър резултат и нейният лидер днес е председател на Конституционното събрание на страната. И сега присъстваха представители от всички страни в региона, но дискусиите този път бяха по-малко емоционални и много по-конкретни. Говореше се много повече за икономика, инвестиции, възможности, което е обнадеждаващо - без социално-икономически прогрес процесът на демократизация ще бъде компрометиран. Аз самият бях поканен като лектор в един от панелите, за да представя намеренията на ЕС по търговските споразумения и другите мерки, набелязани м.г. От наша страна работата продължава с добро темпо, като имаме пълното разбиране, че партньорите ни в Южното Средиземноморие са на различен етап от развитието си, затова и напредват с различна скорост.
ПЕС, заедно с Групата на социалистите и демократите в ЕП (С&Д), работи за създаването на мрежа от партньорски организации - както политически, така и неправителствени, с които да поддържаме постоянен контакт. По мое предложение Групата на С&Д ще включи северноафриканските страни в своята програма "Вили Бранд", за да бъдат контактите ни изпълнени със съдържание - обучителни семинари, посещения, стажове и т.н. Надявам се и националните партии-членки на ПЕС да проявят по-голяма активност.
- Никой от досегашните председатели на ПЕС не е ръководил в същото време и своята партия. Сергей Станишев има всички шансове на конгреса в Букурещ през септември да бъде избран за пълен мандат. Досега той дефинира успешно алтернативна политика на прокарваната от някои кръгове в Брюксел; зае категорична позиция по АСТА.
- Вярно е, че в сравнително кратката история на ПЕС не се е случвало да я оглави действащ председател на национална партия. Но ако съдя по последните месеци, може би точно това ни е била грешката. Откакто пое ПЕС, Станишев организира например две много успешни срещи на премиерите-социалисти, нещо, което отдавна не се беше случвало. Това стана не само заради личния му авторитет, но и защото е лидер на БСП. Ще дам и друг пример - Георгиос Папандреу години наред съчетаваше председателския пост в ПАСОК с председателството на Социалистическия интернационал. Всичко е въпрос и на лична преценка на възможностите, защото натоварването е огромно.
- Как оценявате ходовете на президента на ПЕС преди октомври?
- До този момент Станишев няма нито една грешка, европейските политици го виждат в нова светлина и все повече му се доверяват. Ако продължава със същото темпо, по пътя към пълния мандат начело на ПЕС може да го препъне само предстоящият конгрес на БСП. Вярвам обаче, че партията ни е достатъчно мъдра, за да не се лиши сама от такъв мощен инструмент за влияние в европейската политика. Убедителната победа на Станишев през май ще му даде основанията и шанса да се пребори за поста през септември.
- Дошло ли е време ПЕС отново да е първа сила в Европа?
- Да, ПЕС ще стане първа политическа сила в Европа. В страните членки ситуацията се променя, левицата е в подем, а от европейските избори през 2014 г. трябва да излезем като най-голямата политическа група, което да ни даде възможност да претендираме и за председател на ЕК. Хората се умориха от неспособността на десницата да предложи адекватна политика срещу кризата. Ние имаме ясни идеи, а основополагащата програма на ПЕС, която трябва да приемем на конгреса в края на септември, трябва да ни помогне да станем по-убедителни.
- Полезен ли е сблъсъкът на идеи за партията? Смятате ли, че конгресът през май ще сложи точка на конфликтите и ще отвори пътя за стабилизацията на БСП?
- Аз не виждам сблъсък на идеи - виждам поредица беседи с коментаторски характер, докато БСП води сериозна подготовка за конгреса. Не виждам и лидерски сблъсък - БСП има лидер, който върви убедително към преизбиране. Първанов пропусна възможността да остане незаобиколим фактор в БСП след края на президентския си мандат и се впусна в едно обречено за него състезание. Тази негова стъпка има деструктивен характер и работи само и единствено в полза на ГЕРБ. Аз нямам логично обяснение защо това се случва. Да не говорим колко е разочароващо да видя как поредният български президент се превърна в партиен активист.
От друга страна обаче за пръв път от много време имаме възможността да се произнесем по посоката на развитие на БСП, която се олицетворява от основните кандидати. За мен историческата роля на Първанов за реформирането на БСП приключи успешно още с президентските избори през 2001 г. и последвалия конгрес. Ако искаме БСП да се развива като европейска, модерна и открита партия - изборът е ясен. След конгреса сценариите са два - европейското поведение изисква победеният да признае поражението си и да остави победителя да работи спокойно поне до изборите. Много по-вероятен е другият сценарий - период на постоянни атаки, интриги, създаване на вътрешно напрежение. С което ще бъдат създадени всички условия ГЕРБ да спечели изборите.

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ