29 Юни 2022сряда09:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Регион Мизия

Лъчезар Яков: Най-важно е да осигурим работа на хората

Ако помогнем на малкия и на средния бизнес, ще намалим и безработицата, и битовата престъпност, и кражбите, казва кметът на община Гулянци

/ брой: 35

автор:Петрана Сомлева

visibility 2026

ЛЪЧЕЗАР ЯКОВ е роден на 21 октомври 1966 г. в Никопол. Висше образование е завършил в Института по машиностроене - Силистра, специалност технология на машиностроенето. Занимавал се е с частен бизнес на територията на общината. От 2003 до 2007 г. е общински съветник. От ноември 2007 г. до момента е кмет на община Гулянци. Има две деца - син и дъщеря, и трима внуци.

"Сдружението на общините трябва да отстоява интересите на всички населени места и техните кметове, независимо от коя партия са"

- Г-н Яков, преди дни кметовете на БСП напуснаха УС на НСОРБ, изразявайки недоволството си от начина, по който властта разпределя пари за общините - без ясни критерии, с предимство на общините, управлявани от ГЕРБ и ДПС. Как ще коментирате порочната практика в последните години?

- С последното министерско постановление на нашата община бяха предоставени 1,5 млн. лв. за изпълнение на инфраструктурен проект - четири улици. Независимо от това, смятам, че сдружението на общините трябва да бъде надпартиен орган, да отстоява интересите на всички населени места и техните кметове, независимо от коя партия са те.

- "Визия за България" бе одобрена от делегатите на 49-ия конгрес на БСП. Каква е вашата оценка за този проект? Каква трябва да бъде визията за община Гулянци, за да осигури достоен живот на гражданите й?

- Визията на община Гулянци е свързана с визията за България. Убеден съм, че за да осигурим добър живот в малка община като нашата, най-важното е да осигурим работа на хората. Това всъщност се отнася и за политиката в национален аспект, насочена към дребния и средния бизнес.

Несериозно е да очакваме в общината ни да дойде някакъв голям инвеститор, защото не можем да осигурим ресурс от хора, които да работят. Затова трябва да толерираме малкия и средния бизнес, което може да се случи, само ако е обвързано с политиката на държавата. Ако помогнем на малкия и на средния бизнес, ще намалим и безработицата, и битовата престъпност, и кражбите, от които страдат малките общини.

В община Гулянци полагаме усилия в социалната сфера, за инфраструктурата - пътища, централни градски части на Гулянци и населените места. Инвестирали сме в читалищата, в спортни комплекси и пр. Но няма ли поминък, младият човек отива в големия град или в чужбина, а тук остават възрастните хора, за които общината трябва да се грижи. Работим по различни програми и правим каквото можем, но това не е решение, а временна заетост. Хората след това пак са без поминък.

Затова е необходима национална политика, да се стимулира специализираното образование, т.е. специализираните училища, които позволяват на младите хора да придобият професии. Общообразователните училища не помагат много на децата, които искат и имат възможност да се реализират в дадено направление. Например един курс за земеделци, за трактористи или за оператори на селскостопански машини би помогнал на такова училище, първо, да запази децата и интереса им, и, второ, да им даде някаква насока на образованието. Такива специалисти са необходими например за нашия район.

Земеделието е нашият основен поминък - основно зеленчукопроизводство и малко животновъдство. Но животновъдството е труден отрасъл, не е лесно да се работи в този сектор. 

Готови сме да подкрепим всяко ново начинание, всяка инвестиция. Хората, които се опитват да инвестират в общината или да развиват бизнес, се ориентират към малки обекти. Повечето са търговци, евентуално зеленчукопроизводители, пчелари, на които съдействаме да вземат по определен начин земеделска земя или земя за отглеждане на пчелини и други съпътстващи дейности.

- Какъв е потенциалът на общината за усвояване на средства от европейските фондове? Само на тях ли разчитате?

- Работим по всички програми, по които имаме право да кандидатстваме като община. За всеки прием имаме поне по два проекта.

Площадните пространства са ремонтирани, уличното осветление е подменено, имаме нови спортни комплекси с плувни басейни. Направихме немалко пътища по програмата за селските райони. Асфалтирана е цялата общинска пътна мрежа между населените места, която е ангажимент на общината. В момента стартира последният проект за последните три участъка. Спечелен е, има избран изпълнител, очакваме по-добро време, за да започнат строителните работи.

Санирали сме по различни програми всички училища и детски градини на територията на общината, подменени са енергоизточниците, в голяма част от тези сгради отоплението е с пелети. Направихме общинската болница по българо-норвежки проект с термопомпа и със слънчеви отоплители, което спести поне по 30 000 лв. на година от разходите за отопление (досега те се отопляваха с нафта). Болницата е наш ангажимент, защото 100% е общинско дружество. Тази година направихме нова отоплителна инсталация на Медицинския център, който също е 100% общински. В момента очакваме стартиране на проект за външно саниране и за ремонт на инфраструктурата на гимназията в Гулянци. Там се обучават около 500 деца.

В общината има още една гимназия - в с. Гиген, с около 200 ученици. Там завърши ремонтът по проект "Красива България". Участвали сме и по други програми, като сме ремонтирали сградата и вътре, за да отговаря на всички изисквания. Имаме още две училища до Vттт клас - в Брест и в Милковица, те са с по-малко ученици. И там сградите са ремонтирани, отоплителните инсталации работят.

Участваме с проект по ПУДООС за закриване на регионалното сметище. Също по ПУДООС купихме контейнери сметосъбиране. Когато станах кмет за първи път, нямаше организирано сметосъбиране. Сега с наши машини и контейнери организираме сметосъбирането на територията на общината, за да не оскъпяваме данъците на хората. Това е общинска дейност. С наши машини поддържаме и уличното осветление.

- Тече последната година от третия ви мандат  като кмет на община Гулянци. Какво изпълнихте от ангажиментите, които поехте пред хората? Къде срещнахте най-сериозни трудности и с какво се гордеете?

- Трудности имахме с инцидентно възникналите проблеми - свлачища, улици, които по-трудно финансираме, въпреки че и в момента изпълняваме третия етап на канала в Брест със средства от фонда за бедствия и аварии. Кандидатстваме с проекти за още три свлачища и очакваме резултати от междуведомствената комисия. Имаме една проблемна улица в с. Шияково, която също е включена. Още два проекта изпълняваме и очакваме одобрение на още два, защото стоим добре в класирането като показатели. По линия на трансграничното сътрудничество сме изпълнили два проекта с Румъния. По "Красива България" изпълнените проекти са два и сме кандидатствали с трети - саниране на Медицинския център и смяна на покривната конструкция. Очаквам да започне ремонтът на републикански път, който е проблемен за общината, но ние можем и сами да го направим.

- На какво залагате в бюджета на общината за 2019 г.?

- Основните акценти са ремонтните дейности. Предстои да асфалтираме шест улици. Ще закупим още контейнери за оптимизиране на сметосъбирането и една метачна машина за почистване на уличната мрежа.

Приключихме успешно финансовата 2018 г. в рамките на бюджета. Нямаме просрочени кредити, неплатени заплати или други задължения.

- На фона на безработицата и емиграцията на младите, с каква социална политика задържате хората?

- Безработица има. Хората трудно се оправят, защото за повечето от тях няма работа, особено за младите...

Опитваме се да помогнем на възрастните. Работим по няколко проекта - за социален асистент, за домашни помощници, за безплатен обяд и др. Кандидатстваме по всички възможни програми. През миналата година кандидатствахме за създаване на Център за обществена подкрепа на деца по европейски проект. После кандидатствахме за национално финансиране, бяхме одобрени и сега центърът вече работи. Четирима специалисти се занимават с деца, нуждаещи се от подкрепа и помощ. Идеята ни е да развием още дейности - подкрепа на деца с говорни дефекти и други увреждания, които да допълнят дейността на центъра и да доосмислят създаването му.

Работи домашният социален патронаж. Вече 4 години 150 човека се хранят безплатно всеки ден. Още 350 човека разчитат на социалния патронаж.

Във всички училища има столово хранене, което е към нас, грижим се за детските градини и за клубовете на пенсионера. Финансираме ги, предоставяме им дърва за отопление. Цялата организация е в общината.

Отделно работим по социални проекти за подпомагане на хората в нужда, както и по програмите за временна заетост. Всичко това не решава кардинално проблемите с безработицата, но все пак е помощ.

- През тази година предстоят избори за Европейски парламент и за местна власт? Какви са шансовете на лявата алтернатива и при евентуални предсрочни парламентарни избори? 

- С усилията, които полагаме, както и с направеното досега, имаме очи да излезем на всякакви избори.

Ако има предсрочни парламентарни избори, те ще бъдат тежки, защото има и непочтености, и купуване на гласове, и порочни практики, с които така и държавата не се пребори. От съществено значение ще бъде как ще се структурираме за тези предсрочни избори, каква ще е кампанията.

Що се отнася до изборите за местна власт, ще се кандидатирам за четвърти мандат. Имам опита, имам и самочувствието, че съм изпълнил почти 90 на сто от поетите ангажименти към избирателите.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ