02 Октомври 2022неделя05:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Нови книги

Лирично съзерцание и духовно самоусъвършенстване

/ брой: 156

автор:Георги Драмбозов

visibility 66

Георги ДРАМБОЗОВ


"Бхавана" от индийски означава развитие, съзерцание, духовно самоусъвършенстване. Това лирофилософско определение за значението на думата в индийския епос е цитирано от поетесата Нелия Блажева в нейния кратък предговор към лиричната й книга със същото име. В края на тази неголяма по обем стихосбирка, но значителна като поезия и обществен факт в днешното ни сравнително бездуховно съвремие, е отпечатано програмното й стихотворение "Бхавана", което бих искал да цитирам дословно: "Уших си нова дреха за Душата./ Прекрасна беше - седем цвята./ Чувства, емоции, страст и любов,/ мисъл, фантазия и благослов./ Облякох я. Точно по мярка ми беше./ Мисля, че доста добре ми стоеше./ Реших да й сложа усмивка чаровна,/ за да разкрия Богинята - вечна,/ непреходна и благородна..."
Лиричната книга на Нелия би могла да се нарече и явление в съвременната ни поезия от гледна точка на това, че съчетава светоусещането на древния и съвременния източен човек с лирическото и философското светоусещане на една съвременна българска поетеса. В своята трета поред стихосбирка авторката се различава отчетливо от първите две... Не че тук нейното перо изневерява на интуитивния женски подход към интимността на любовното чувство, на гражданската чувствителност и социална ангажираност на нейната лирика. Напротив! В седемте цикъла, които тя предлага на нашето внимание като ценители на истинска поезия, поетесата просто оставя своята поетика да звучи в синхрон с мъдрата чувствителност на човека от Изтока, когото ние твърде малко познаваме, но от чийто мироглед и човешка философия за живота имаме какво да научим. Странното заглавие, тази мистична дума Бхавана, всъщност е и духовното име на поетесата: "Енигма, тайна, шифър, код... Магията, наречена Живот..."
Освен лирическите достойнства на тази книга със стихове на Нелия Блажева, заслужава си да оценим както корицата и илюстрациите, така и безупречното художествено оформление, дело на талантливия художник Павел Митков. Неговият несъмнен талант допринася изключително много за това поезията на Нелия да стига до нашите сетива, до сърцата ни. Този път на поезията "от перото до сърцето" е осветен и от картините на маестро Митков, за което и ние като читатели сме му благодарни... Не съм литературен критик, говоря като поет за поета Нелия Блажева и като ценител за художника Павел Митков. Считам, че с тази лирична творба се е оформил един тандем за завиждане - тандемът между поета и художника, между словото и баграта. Поетичните внушения са съпроводени и са предизвикани от метафоричното мислене на поетесата, от редовното спазване на нейната "Рецепта за щастие": "Да изпие чаша ароматно кафе... Да поглези детето вътре в себе си... Да изслуша жената вътре в себе си... Да зареди душата си с любов!..."  

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ