27 Юни 2022понеделник02:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Манол Генов: БСП е все по-значима част от властта

Промените в Закона за водите бяха наложителни и навременни, казва председателят на ресорната комисия в Народното събрание

/ брой: 50

автор:Юлия Кулинска

visibility 96

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


- Г-н Генов, след броени дни се навършват 100 дни от избирането на правителството. Как оценявате участието на БСП в него?

- Това е първото българско правителство от три десетилетия, което получи предупреждение, че няма да получи толеранс от 100 дни. В условията на тежки кризи монолитната и амбицирана парламентарна опозиция в лицето на ГЕРБ и ДПС бойкотира всички управленски решения. Като към това добавим и мощта на зависими от бившите управляващи регионални административни и браншови структури, се получи доста сериозен натиск.

Но правителството успява и доказателствата за това са много. Участието на БСП в него е трудно и успешно. Трябва да отбележим, че подобна структура на парламентарно мнозинство и изпълнителна власт с четворна коалиция от партии в центъра, ляво и дясно едновременно, съвременната ни история не познава. Но коалицията е много добре работеща и за това има обяснения. Заради този тип спектърно присъствие, манипулациите от страна на опозицията в лицето на ГЕРБ и умишлено деструктивния натиск на другите партии, останали извън управлението, напрежението  върху правителството "Петков" се оказа сериозно. 

БСП се справя отговорно. Тя става все по-значима част от властта, но не заради управленската аритметика, а заради потенциала, който влага в структурите и решенията. И това важи от нивото на вицепремиер, през нашите министри и надолу по структурите на изпълнителната власт, а и на парламентарно присъствие.

Оценявам като здравословен рефлекс и обстоятелството, че БСП като местни структури и лидерства в общини и области не е мълчалива, а непрекъснато има забележки, претенции и идеи за това какви позиции да се заемат и къде да се инициират реформи. Представяте ли си нещо такова да се е случвало по времето на ГЕРБ? 

Ресорите в правителството, поверени на БСП, достойно се представят като политики, стратегии и кадрово присъствие. Първоначалното внушение как на социалистите са дадени символични и слаби ресори се оказа опровергано от самото начало на управлението, а днес нещата са още по-сериозни. В ситуацията на пандемия и нарастваща енергийна криза, а да не говорим в настоящата напрегната обстановка на военен конфликт на територията на Украйна, именно тези сектори поемат най-сериозния удар. Ако проследим най-важните новини, ще се уверим, че в една сериозна част те са именно от ресорите на нашите министри - икономика, спекула, инфлационен натиск, резерви в земеделието, потенциал и защита на туризма. 

- Често се налага БСП да взима трудни решения като част от управляващата коалиция. Защо тя трябва да остане като част от кабинета?

- БСП е премислила много добре и е огласила много ясно своите аргументи, заради които трябва да влезе в това управление. Да не забравяме, че за онези, които не искат страната да има стабилно и консолидирано управление след падането на ГЕРБ от власт, въпросът за оставането ни в управлението е манипулативен и се задава с очакването да се появи разколебаване в БСП като коалиционен партньор. Ще трябва да ги разочароваме.

БСП е мотивирана да отстоява позициите и политиките си вътре в това управление, и ще продължава да го прави. Ние сме уважаван партньор с аргументи и потенциал и като такъв е невъзможно да бъдем пренебрегнати. БСП има стройна платформа, която да реализира в това управление. И когато дори и за пълните 100 дни вече имаме индикации, че успяваме да защитим тези политики и те стават политики на цялото правителство, по каква причина трябва да се чудим дали БСП да остане в управлението?

Очевидна е провокацията на опозицията - и в лицето на ГЕРБ, и на "Възраждане", и на ДПС, как БСП била просто аритметически нужна, как имало полярни и несъвместими идеологии в това управление, как противоречията били неразрешими. Тези партии имат цел управлението да се разпадне, а преди това да ерозира с подобни внушения, с активни мероприятия и всевъзможни бойкоти. Но силно вярвам, че както досега не им се е получило, така и ще продължи.   

- Продължават спекулациите защо левицата се обяви против санкциите срещу Русия. Какви бяха аргументите на социалистите за това? 

- Да, обявихме се против тези санкции и тогава мнозина не ни разбраха. Последваха коментари как едва ли не БСП се държи страхливо и не заема достойна позиция. Но времето и сложността на ситуацията с последствията от такива санкции много скоро показаха, че сме били прави, че сме били отговорни и далновидни. Само броени дни, след като БСП зае позиция против санкциите, премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни не може да си позволи да бъде част от забраната за руския газ, защото сме силно уязвими от последствията като енергиен ресурс за икономиката си. И каза, че ще настоява в общоевропейски мащаб България да бъде извадена от този ангажимент. Е, какво излиза? Че сме били прави, но десетина дни по-рано.

БСП е против страните в ЕС и НАТО да подпомогнат с военна техника Украйна заради високата степен на риск за последствия за България. Не искам да навлизам в цялата сложност на ситуацията заради военните действия в Украйна, но е повече от ясно, че последствията от всичко това тепърва предстоят, и ще са за много държави. 

- Вие сте председател на Комисията по околната среда и водите. Пред дни парламентът гласува промени в закона. Наложителни ли бяха те и защо?

- Промените в Закона за водите бяха неотложни, защото имаше опасност, ако не се гласуват измененията, всички административни  актове, издавани от басейновите дирекции, да не са действителни, ако бъдат обжалвани. Причината за това е, че срокът на плановете им за управление са изтекли. С предложените и гласувани законодателни промени се удължава действието на  тези планове до приемане на новите шестгодишни  планове за управление на речните басейни и  плановете за предотвратяване на риска от  наводнения. 

С предложените промени се осигурява своевременно взимане на решения, касаещи  проблеми на гражданите и юридическите лица по реда на Закона за водите, ЗООС и Закона за биологичното разнообразие, като се осигурява  действие на действащите планове до приемане на  нови. Създават се условия за реализиране и ускоряване на инициативи на бизнеса и администрацията, свързани с водите и водните обекти. 

Промените обезпечават преките задължения за НИМХ и го определят като субект, извършващ количествения мониторинг на валежите, количествения отток на повърхностните и подземните води. Тези дейности са свързани с правомощията на екоминистъра, затова структурното присъединяване като подчиненост на него е от изключителна важност. Ще се намали административният ресурс, пряко свързан с комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите.

Извън този закон, Комисията по околна среда и водите има интензивна работа и по редица други нормативни инициативи и изменения в ресора, както и отношение по поредица текущи екологични казуси и ангажименти като законодателство. 

- През последните дни в медиите се коментира новия проект на Стефан Янев, който е причисляван към лявото политическо пространство? Смятате ли, че нова лява партия ще разцепи БСП? 

- Категоричен съм, че този казус се преекспонира преди изобщо да е станал казус. В този смисъл не е редно да му се придава тежест, най-малкото не е коректно откъм информация и заявености. Нямам причина като депутат от БСП да се притеснявам от това къде е Стефан Янев и дали има политически амбиции. Не беше наш ангажимент нито назначаването му, нито оставката му, в тази посока оставаме напълно коректни към политическите партньори и мандатоносители, чийто представител бе той.

Иначе БСП трябва да се притеснява всеки ден за това дали е в най-добрата си кондиция, дали изпълнява поетите пред хората ангажименти и как трябва да се действа, за да бъде доказаната съвременна лява партия на страната ни.


МАНОЛ ГЕНОВ е роден в Асеновград. Завършил е руска езикова гимназия в Пловдив, а след това Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" със специалност Руска филология. Има следдипломна квалификация по икономика и международен туризъм и втора магистратура "Организация и управление на бизнеса". Бил е управител на ВиК в Пловдив, заместник-кмет, общински съветник и лидер на БСП в Асеновград. Народен представител в 43-тото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. Председател е на Комисията по околната среда и водите и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ