25 Юни 2022събота08:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Майсторът на шлагерната песен Йосиф Цанков

/ брой: 253

автор:Панчо Панчев

visibility 4392

Музиката към много шлагерни пиеси е написана от завършилия право (по настояване на баща си) композитор Йосиф Цанков. Ще си позволя да цитирам припева на една от тях:
"Бавно керванът минава във нощния мрак.
Моята мъка тогава пее ти пак.
Златният пясък в безкрая нейде мълчи.
Пълни със сладка омая са моите очи..."
И така нататък - чак до момента, когато всяка хубава естрадна песен бива обявена за произведение на Йосиф Цанков.
Неговата популярност прескача границите и песните му се изпълняват от Жозефин Бекер, Клаудио Вила, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко и други с тяхната световна популярност. В техните албуми са включени най-добрите от песните на Йосиф Цанков.
Още шестгодишен той започва да свири на пиано, а на единайсет вече композира. И така до смъртта си, преди която е написал повече от неколкостотин песни и други музикални произведения.
Това не му пречи, а високият ръст му помага (висок е два метра без два сантиметра) още петнайсетгодишен да играе баскетбол в тогавашния клуб "АС-23". Още малък - петнайсетгодишен, той се проявява като много ценен централен нападател.
Освен с песните, с които всички от моето поколения го знаят, Йосиф Цанков е писал и оперети, инструментална и танцова музика, музика към филми и спектакли, градски песни. Известни са неговите "Фантазии", "Танго", "Концертно танго" и много други.
Една от най-известните му песни се казва "Керванът" и около нея има интересни събития: понеже е много хубава и изпълнявана от много чуждестранни радиостанции, за нея се казва, че е написана от Джозев Цанкоу. Така нашият надарен композитор минава за някакъв потаен много талантлив автор на песни...
През годините на социализма Йосиф Цанков е малко позабравен и трябва министър на културата до стане голям поет и автор на текстове за песни, като Павел Матев за да не бъде големият композитор уволнен.
Много от песните на Цанков се приспособяват към съвременните изисквания - такива са например освен "Керванът" и "Песен моя, обич моя", "Целуни ме!", "Покана за танц"... А за песента си "Повей, ветре!" получава голямата награда на известния тогава фестивал "Златния Орфей". Тази чудесна песен е изпълнена неповторимо от рано загиналата любимка на публиката Паша Христова.
Много са песните на Йосиф Цанков и са изпълнявани от най-добрите ни естрадни певци. Много са и композиторите, писали чудесни песни за тези певци - Иван Стайков, Тончо Русев, Вили Казасян, Морис Аладжем и други.
За да прозвучат те с цялата си прелест, заслуга имат и първите им изпълнители, а те са: Маргарет Николова, Ирина Чмихова, Георги Кордов, Мими Николова, Йорданка Христова, Лили Иванова, и други.
Интересно е да се отбележи, че Йосиф Цанков е запален филателист - притежава една от най-богатите сбирки на марки.
По повод деветдесетгодишнината от рождението на Йосиф Цанков, той е удостоен с орден "Стара планина" - първа степен, и е напълно реабилитиран. Нещо повече - по препоръка на големия руски композитор Арам Хачатурян е назначен за отговорен редактор на музикалната редакция в Балкантон. След смъртта му една улица в близост до бащината му къща носи неговото име.
И един показателен детайл: когото умира, на пианото му намират нотен лист с наброски на бъдещата му песен "Вместо сбогом", изпълнена после от група "Тоника".
С право може да се каже, че композиторът Йосиф Цанков е родоначалник на съвременната шлагерна музика у нас. Негова е музиката на песни като "Приказка", "Лунни лъчи", "Песен моя", "Събота вечер", "Пролет моя", "Пеят сто китари", "Целуни ме!", "Птици мои", "Облаци", "Песен за София" и много други.
 

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ