05 Декември 2022понеделник04:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Майсторе, пак "полуде светът"!

/ брой: 42

автор:Петра Ташева

visibility 58

Петра ТАШЕВА


Тази година в България се отбелязват 140 години от рождението на патриарха на българската живопис Владимир Димитров - Майстора и 110 години от Балканската война. На 22 февруари в Софийската градска художествена галерия се откри изложбата "Войната! И полуде светът..." Могат да се видят непоказвани досега картини и скици, които Майстора е рисувал като доброволец във войната. Наред с неговите творби са показани творения на други художници и скулптори, работели по тази тематика.

Големият художник е бил и голям родолюбец, и предан патриот. Всеки ден рисува с молив, туш, с водни бои, даже и при липса на вода. Душата му е съпричастна, състрадателна. Заедно с бойците той  изживява неволите, страданията, студа, глада на фронтовата линия. Сърцето му се е късало, като е гледал жестокостите на тази безсмислена "чума" - войната, която само взима жертви, коси живота на невинни хора. Повечето от картините и скиците му отразяват по-скоро битовото всекидневие на бойците, отколкото истинските военни действия. Защото Майстора ненавижда войната и има предпочитания към мирния живот. Затова и в мотото на изложбата са неговите вопли: "И полуде светът"...  

Но и днес "светът полуде". Защо е това безмилостно напрежение? Защо няма сигурен мир и спокойствие? Светът не можа да стане единен. Сега има само НАТО - западен военен блок. Няма източен. Нарушено е равновесието, затова и няма спокойствие. Какво искат САЩ? Ако погледнем картата на американските бази в Европа, ще видим, че те са много и са разположени навсякъде и наблизо до границите на Русия. Има ли руски бази на територията на САЩ? Защо само една империя иска да владее целия свят? Лакомията изяжда главите на хората. Стремежът към още и още богатства, към пари, към надмощие е голяма опасност. Ненаситно е човешкото око...

Светът, по-точно неговите управници, не са си взели поуки от историята, не са се научили, че нищо не остава безнаказано. Какви милиарди се харчат за военна надпревара, за създаване на модерни оръжия за убийства, за разруха...

Всичките сили и труд човешки трябва да са за създаване, за градеж, за култура, за полезни знания за благата на хората и за гарантиране на тяхното свободно и разумно съществуване... Но не е така!

Лудост е днес да се прибягва до война за разрешаване на разногласия между държавите. Докъде ще се стигне? Да се докара светът дотам, че да започне отново от камшичета и амеби? Безумие е да има днес война!

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 206

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1199

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 1020

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 924

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ