05 Декември 2023вторник10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Междата на живота и смъртта

Нова поетична книга на Боян Ангелов

/ брой: 198

автор:Борис Данков

visibility 1615

И в най-новата си поетична книга "Отрицание на отрицанието" Боян Ангелов остава верен на своя философски ракурс към света. Не само поради недвусмислено "диалектическото" заглавие на стихосбирката и прокрадващия се в нея философски подтекст, но и заради модерната поетика на автора.
Още в предговора към новата си стихосбирка той афишира своето поетическо кредо. Поезията е отрицание на озлоблението. Тя може да разруши междата между живота и смъртта, създавана през хилядолетията от анималистични представи, религии и философски теории - декларира поетът, като очертава нейните две изконни мисии според самия него. Първата е свързана с човешката способност да се радваме на живота, дарявайки с радост и щедрост себеподобните си. Втората - да ни подскаже начините, чрез които можем да се подготвим за смъртта като онтологическа реалност и да приемем метаморфозата за живот в други измерения.
Така в първия цикъл на своята книга "Къщата на Метерлинк" Боян Ангелов като че ли ни "доближава" до абсурда на човешкото съществувание като метафора на трагичното ни житие. Това е вечният път на "помръкналата река" на времето, на "Иисус Пантократор от Никея, през "процепа към залеза ален" ("Затвореният човек") и "Театърът на сенките", в който всички играем измамната игра, наречена живот. Това е и митичното "очакване на Годо", и приближаващата разруха на плътта ("Приближаване"), и мимолетноста на всяка човешка власт ("Премръзналите небеса на лятото").
Докато във втория цикъл "Фата Моргана" поетът сякаш обръща поглед към миражите на същото житие-битие, без да плаща данък на някакъв езотеричен фатализъм. Той по-скоро се вглежда в неговите "Потайности", търсейки отговор на изконните въпроси за смисъла (и безсмислието) на човешкото съществувание; за обичта към родината и тайнството на любовта ("Метафора", "Тогава"). Всичко това той прави през призмата на универсалната космичност ("Еманация"), опълчвайки се срещу "злото, което върлува" и деградиралата цивилизация: "градът прилича на саркомна рана с анклави от мазут и мръсен сняг". Върху фона на това разпадане - в "междата" между живота и смъртта остава да живее единствено поезията, която е извън всякакви времеви и други условности. Това е основната идея, която поетът-философ извежда в подтекста на своето художествено внушение.  
Книгата излиза с марката на издателство "Богианна" и Българо-швейцарската академия за художествени науки. Неин редактор е поетът Христо Ганов, а авторка на оформлението Валентина Иванова.

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 610

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 631

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 658

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ