25 Май 2022сряда12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Милка Христова: Парите на софиянци се харчат "на парче" без ефект

Необходима е спешна помощ и компенсации от държавата, за да се запазят поносими цени на парното и на билета за пътуване, казва общинският съветник от БСП в София

/ брой: 5

автор:Деси Велева

visibility 234

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

- Г-жо Христова, какви ще са предизвикателствата пред София и столичани през тази година от гледната точка на опозицията в Столичната община? 

- Те са свързани с обективните трудности, предизвикани от здравната и енергийна криза от една страна, и от субективни причини, свързани с начина, по който столичният град се управлява. От изключително значение е Столичният общински съвет, кметът на София и Столичната община да съумеят да управляват града така, че да осигурят нормалното функциониране на системата на градския транспорт, на общинското здравеопазване и образование, почистването на града, осветлението и гарантиране на предоставянето на останалите общински комунални услуги. Кризата не може да бъде причина да не се приеме и изпълнява инвестиционна програма, която да осигури ускорено разширяване и изграждане на нови детски градини и ясли, приоритетно обновяване на уличната мрежа в районите, изграждане на паркинги и др. В тази връзка от гледна точка на опозицията главното предизвикателство е СОС да приеме бюджет с ясни приоритети, обоснована и изпълнима капиталова програма. Не по-малко предизвикателство и как ще се харчат парите от този бюджет. Главната роля на опозицията в СОС е да не позволи да се пилеят парите на софиянци, да гарантира ефективно управление на общинската собственост и дружества, както и да не позволява да продължава срамната практика на "ремонт на ремонта", която в последните години се превърна в "запазена" марка на столицата. 

 - Една от най-горещите теми е финансовото състояние на общинските дружества и оцеляването на някои от тях. Вече няколко пъти кметът Йорданка Фандъкова обяви, че общината не може да се справи със стабилизирането им. Какво е бъдещето на "Топлофикация" и на "Столичен автотранспорт"? Предвид КОВИД-кризата очакват ли се неприятни изненади във финансовото състояние на общинските лечебни заведения?

- Действително "Топлофикация-София" и общинските транспортни оператори през последните месеци са поставени пред големи финансови трудности. Непрекъснато увеличаващите се цени на природния газ и на електрическата енергия, както и пандемията, от една страна, а от друга страна - регулираните цени на парното и цената на билетите, отварят голяма финансова ножица между разходите и приходите. Като  прибавим и проблеми в управлението им, картината става особено тревожна. През изминалата година СОС няколко пъти гласува и пренасочва допълнителни средства от общинския бюджет към транспортните оператори. Необходима е спешна помощ и компенсации от държавата, за да се запазят социално-поносими цени на парното и билета за пътуване в столицата. СОС избра преговорен екип за разговори с представители на ресорните министерства и се надявам на положителен за софиянци резултат. 

През изминалата година въпреки КОВИД-кризата, общинските лечебни заведения успяха да изпълняват своята дейност в резултат на самоотвержения труд на здравните кадри в тях, за което им дължим огромна благодарност. Разбира се не можем да пренебрегнем и допълнителните средства, които бяха осигурени за общинското здравеопазване от държавата и Столичната община. Надявам се, че тази помощ ще бъде осигурена и за настоящата година.      

- Предстои приемането на бюджета на Столичната община за 2022 г. Да очакваме ли отново рекордни суми, с които администрацията обича да се хвали, но които не подобряват съществено живота на столичани?

- За съжаление и тази година изготвянето на общинския бюджет върви по наложената по времето на управлението на ГЕРБ обичайна и вредна процедура. Въпреки постоянните ни искания, до настоящия момент не ни се предоставя никаква информация за планираните за 2022 г. приходи и разходи. Такава ще получим най-вероятно, когато бюджетът вече е готов. По тази схема на действие Столичният общински съвет е в ролята на "валидатор", а не на основен орган на местното самоуправление, който чрез бюджета осигурява реализацията на местните си политики. Парите на софиянци се разходват "на парче", без да се постигне окончателно решаване на нито един от хроничните проблеми - нагледен пример за това е недостигът на места в детските градини и ясли. Провежданата бюджетна политика при модела "Фандъкова" се характеризира с изключителна централизация на разходването на бюджетните средства и пълна финансова зависимост на районите от общината. Липсва гарантирана възможност за реално участие на гражданите, при определяне приоритетите на разходването на бюджетните средства, особено по отношение на обектите, които се включват в инвестиционната програма. По традиция обаче в близките дни ни предстои да станем свидетели на "напоителни" хвалби и обещания от кмета Фандъкова и нейните заместници за рекордно голям общински бюджет за 2022 г., който ще бъде приет и какво голямо строителство на общински обекти предстои да се реализира. Не е тайна, че през всички години от управлението на София от ГЕРБ е налице трайна тенденция на неизпълнение на общинските бюджети в порядъка на около 250 млн. лв. годишно в частта за капиталови разходи, в това число и при усвояването на европейски средства, да не говорим пък за качеството на реализираното строителство. Зад това неизпълнение се крият недопустимо пропуснати възможности за подобряване качеството на живот на столичани. 

По традиция групата на БСП ще излезе с позиция по общински бюджет, както и ще внесе свои предложения в него, които ще бъдат свързани с увеличение на приходите в резултат на по-добро управление на общинската собственост, както и за увеличаване на финансовите средства предвидени за образование, здравеопазване, социални услуги, спорт и най-вече за подобряване на транспортната и социална инфраструктура на районите, в които живеят столичани, които с данъците си гарантират изпълнението на приходната част на общинския бюджет. За целта ще продължим да настояваме за децентрализация на капиталовата програма, като 20% от средствата от нея бъдат предоставени директно на съответните райони в столицата. 

 - Вие следите изкъсо опити през Столичния общински съвет да минат доклади, които на пръв поглед уреждат не много съществени въпроси и отношения, но често рискуват да ощетят общината. Преди няколко седмици осуетихте точно такива опити. Докога ще продължава тази практика?

- За съжаление, почти няма сесия на СОС, на която да не бъдат внасяни доклади, най-вече такива свързани с разпоредителни действия с обекти - общинска собственост, в които предлаганите цени или условия, при които да се реализират тези действия, да не са в ущърб на общинския бюджет. В някои случаи цените на общинските имоти са силно занижени, в други случаи предлаганите условия, са крайно неизгодни за общината. Подобен подход опозицията в лицето на БСП в СОС се е стараела да не допуска, защото той пряко засяга интересите на столичани, а понякога си позволявам на сесии да кажа, макар и на шега, че обижда интелигентността на общинските съветници. Действително на последната сесия на СОС през декември успях да спра два такива доклада, като те не събраха нужното мнозинство. Но в интерес на истината трябва да призная, че често аргументите ми не се опровергават, а срещат мълчаливата "гилотина" на мнозинството на ГЕРБ, което гласува такива доклади. Тази практика ще продължава дотогава, докато не се промени управляващото мнозинство и най-вече, когато към нея се създаде обществена непримиримост.           

  - Какво според вас трябва да свърши администрацията спешно през първите седмици и месеци на годината?

  • През първите седмици и месеци на настоящата градина администрацията трябва да обърне особено внимание и да осигури безпрепятствената работа на общинското здравеопазване, като подпомага пряко общинските лечебни завадения, предвид новата задаваща се КОВИД-вълна на епидемията, както и да осигури и гарантира предоставянето на комуналните услуги - парното, транспорта, зимното почистване на уличната мрежа и други.

МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на постоянната Комисия по здравеопазване и социална политика и член на постоянната Комисия по стопанска политика и общинска собственост към СОС. 

Разследват незаконни погребения в София

автор:Дума

visibility 46

Апартаментите поне с един балкон

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 99

Доволен, недоволен

автор:Аида Паникян

visibility 173

/ брой: 99

Зеленски вини Русия в тотална война

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 99

Ковачевски: Оставаме приятели с България

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 99

Гърция отчита мигрантски наплив

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 99

Кандилце за душата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 99

Дано не е фарс

автор:Евгени Гаврилов

visibility 161

/ брой: 99

На България е необходим неутралитет

автор:Петър КАРЛУКОВСКИ

visibility 181

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ