02 Октомври 2022неделя06:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Снимка БТА, Министър Иванов посети животновъдна ферма в с. Расово, община Медковец и земеделска кооперация в с. Комощица, общ. Якимово

Министър Иванов: Ще работим да върнем младите хора в земеделието

От бранша се оплакаха от липсата на работници

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 35

"Ще работим да върнем младите хора в земеделието". Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на посещението си в област Монтана. Там той се срещна с представители на местната власт, както и посети животновъдна ферма в с. Расово, община Медковец, и земеделска кооперация в с. Комощица, общ. Якимово.
По време на разговорите като основен проблем бе поставена липсата на работна ръка и намаляването на младите, които искат да се развиват в земеделския сектор. Те призоваха за диференцирано подпомагане за земеделските производители, които осигуряват работни места и трайна заетост. Аграрният министър подчерта, че цел на ръководството на министерството е да се подпомагат малките и средни производители и младите хора, за да има приемственост в сектора и той да бъде конкурентоспособен. Изтъкнати бяха проблемите с високите цени на фуражите и ниската рентабилност на изкупната цена на млякото.
По време на разговорите беше поставен и въпросът за намаляването на количествата традиционни за региона култури, които се отглеждат - плодове и зеленчуци, предимно ягоди и малини. Земеделците призоваха и за подпомагане на пчеларския сектор, като средствата да се разпределят на пчелно семейство.
"Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите според коалиционното споразумение излизат от Министерството на земеделието в най-скоро време, за да преминат към Министерския съвет. За момента те са 100% под контрола на зам.-министър Иван Христанов, който е представител на ПП "Продължаваме промяната". Александър Дунчев, който е представител от същата политическа сила, вече пречи и на стабилността на коалицията, и на своята партия, и е крайно време да се вземат мерки за действията му". Това коментира по-късно на брифинг министърът. Той подчерта, че волята на ръководството на министерството е за прекратяване на всички корупционни практики и запазване на българските гори. "Агенцията и държавните горски предприятия са извършили към днешна дата над 150 хиляди проверки, откакто поех министерството, съставени са хиляди констативни протоколи, както и наказателни постановления. Целият екип на министерството работи в посока да се гарантира прозрачност в управлението на горите", каза министърът.
"Нас ни притеснява с какви бизнес кръгове той работи и какви задачи му поставят - може би да се доунищожи българската гора", попита министър Иванов. Той беше категоричен, че подобни действия няма да успеят да разрушат създаденото доверие в министерството и в екипа, в който има представители на БСП и ПП. Иванов допълни, че не е редно въз основа на документи със съмнителен произход да се твърди, че се извършват злоупотреби в министерството, и определи това като лъжа, която се разпространява в публичното пространство.
Министър Иванов припомни, че вече са разкрити 36 склада за директна продажба на местното население на дърва за огрев, като предстои броят им да се увеличи в следващите дни и за тях вече отговаря ресорен заместник-министър. "Тази тема, колкото и да се опитват да я експлоатират в посока, че се извършват злоупотреби, аз ви гарантирам, както и представителят на ПП в министерството, че злоупотреби не се извършват. Не считам, че трябва повече да се дава гласност на подобни теми", заяви в заключение министърът на земеделието.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ