21 Юни 2024петък03:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Министерството, което няма аналог в света

БиХ е страната с най-много министри

/ брой: 139

На седмия, осмия и деветия етаж в най-високата сграда в Сараево на Марин двор - Съвета на министрите на Босна и Херцеговина (БиХ), се намира Министерството на гражданските дейности (МГД) на страната - структура, която няма своя световен аналог. МГД има дейности в осемнадесет области от държавната сфера в БиХ - образование, култура, здравеопазване, наука и технологии, геодезия и кадастър, метрология, спорт, разминиране, гражданство на БиХ, документи за самоличност на гражданите на страната... Реално погледнато, министър Средое Нович е в ролята на премиер на едно миниправителство. Наред с гореизброените дейности МГД има и задължението да ги координира в трите етноса в БиХ - сърби, бошняци и хървати, на ниво както Република Сръбска (РС) и Федерация БиХ, така и в десетте кантона на федерацията, т. нар. Дистрикт Бръчко и Бог знае още къде в твърде сложната и неразбираема за обикновените хора администативно-управленска структура на Босна.
Генерално системата на вземане на решения в областите, за които генерално отговаря МГД, е децентрализирана. С други думи - Република Сръбска си има свои министри и на здравеопазването, и на образованието, и на спорта... Такива има и във федерацията, а и във всеки кантон, който е от своя страна съставна федерална административна единица. БиХ е страната с най-много министри в света - общо в страната повече от 110, които имат своите заместници, съветници, секретарки, шофьори, кабинети... Един огромен тромав бюрократичен апарат, който заедно с полицията и армията на БиХ сигурно представлява повече от 15% от работещите в страната с 3,5 милионно население.
Но всъщност МГД има и две големи постижения, като се имат предвид големите противоречия на релацията РС - Федерация БиХ. В практиката са въведени две конференции в сферите на здравеопазването и образованието. На тези конференции всичките вече споменати министри в тези области от всички административни единици се събират и водят разговори по определени въпроси и проблеми "очи в очи" и постигат консенсус - рядко срещано явление в БиХ. Предстои подобна конференция да заживее и в областта на спорта.
По отношение на либерализацията на визовия режим и процеса на евроинтеграцията на БиХ министерството играе важна роля. Под неговата "шапка" е Агенцията за лични документи, която още от преди две години започна да изработва биометрични паспорти за гражданите на БиХ, което представлява и техническо условие за визовата либерализация за гражданите на страната. До два месеца ще започне и издването на биометрични лични карти и шофьорски книжки. Но тъй като сърбите в страната пишат на кирилица, а другите два етноса - на латиница, и тези документи ще бъдат и на двата езика.
МГД се занимава и с една особено важна дейност в БиХ - разминирането. Оценките са, че от времето на гражданската война в страната в БиХ има поставени повече от 6 милиона мини в главно неотразени минни полета. От МГД обясняват, че поне половината от тях са обезвредени. Но, от друга страна, процесът се води и контролира от т. нар. ITF фонд от Словения, в който постъпват средствата за разминиране. Фондът, а не МГД съответно решава къде да се разминира в зависимост от данните и средствата, с които разполага. При това положение министерството единствено има възможността да организира търгове с частни сапьорни фирми за разминирането на определените от ITF райони. И тъй като кризата е не само в БиХ, а също така и в страните донори на фонда, процесът по разминиране в БиХ не върви с желаните темпове. Сараево пък няма средствата да разминира самостоятелно.
Всъщност МГД няма правомощия да издава разпореждания. Функцията му е главно координираща и съветодавна. Заплатите на служителите му обаче хич не са лоши - започват от 1100 конвертируеми марки (1 конвертируема марка е равна на един наш лев) - почти 20% по-високи от тези на нашите министерски експерти. Ама пък ние сме страна- членка на ЕС, нали?

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ