28 Май 2023неделя12:40 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Колонката на Димитър Денков

Много за нищо

/ брой: 21

автор:Димитър Денков

visibility 2792

Димитър Денков


Над всички пламенни противопоставяния в бързо угасналото Народно събрание като най-смислени изпъкват измененията в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП и приети с немислимо единодушие от 190 гласа. За учебната 2024-2025 г. безвъзмездно се осигуряват от I до XII клас учебници и погала, както и електронните им версии. Към тези изменения се прибавя задължението всеки педагогически съвет да изготвя не 4, а 5 годишен план-стратегия. Тази стъпка към заздравяване на съсипаната от тридесетгодишни реформи система трудно ще бъде последвана от следващата, заявявана най-вече от БСП с носталгия към по-добри времена: един учебник за един предмет. Направи ли се тоя опит, отпорът ще е лют и позоваванията на здравия разум ще се изправят срещу упреци в тоталитаризъм и несъобразяване с индивидуалните различия на учениците и желанията на учителите. Тук крещят интереси, чието задоволяване с безплатни учебници няма да доведе до трайно решение на съдбовния не само за образователната система, но и за обществото проблем: подчиняването на всякакви дейности под диктата на частни ползи, забулвани с идеологически мантри за всеобщ успех. 

Да се разбере това, е достатъчно да се прегледат списъците с познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, които може да се използват в системата на предучилищното и училищното образование за учебната 2023 - 2024 година, достъпни с издателства, автори и рецензенти в https://web.mon.bg/bg/100528. 

Нещата започват с 8 буквара, учебни тетрадки и читанки, 8 учебника и сборници по математика, 5 по родинознание, 7 по музика, 6 по изобразително изкуство, 4 по технологии и предприемачество!, от първи клас!!! 

По-нататък в класовете множеството се запазва при всички изучавани предмети, като блести доминацията на учебници и тетрадки по чужди език, най-вече английски със 7-8 варианта. Той са съревновава в гимназиалния етап с множеството одобрени учебници по български език и литература - средно 7-8 за клас, толкова по информационни технологии и информатика, 5-6 по физика и химия. Също или малко по-малко са по биология, история и цивилизация, география и икономика, философия, гражданско образование и всички останали предмети. И така до общо 680 одобрени учебници и пособия, като най-много са в 7-ми клас - 82. Множеството не гарантира многообразие, а преди всичко доходи на издателствата, водещи къде явна, къде скрита битка, привличайки широк кръг от експерти по предметни области и специалисти по електронни издания. 

В тая битка се намесват колективи с дълготрайни договорни отношения, но и със собствени фирми и издания, за да увеличат все по-намаляващите печалби и хонорари. Те са следствие от намаляването на учениците в по-горни класове и от практиката учебникът да се сканира и ползва от всички ученици с доста по-скъпи от всички учебници, но пък бързи телефони с апликации, надхвърлящи доходите и способностите на застаряващото учителство. 

Затова, а не само заради евентуално спестяване на средства и усилия, безплатните учебници ще се окажат плаха стъпка към образователна нормализация, не се ли направи по-решителната към ограничаване на броя им ако не до един, поне до три. Наред с друго, това ще е израз на присъщия за образованието стремеж към най-доброто, което включва и възможността да се одобряват и финансират създавани от учителите учебни пособия за техните ученици. 

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 958

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 755

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1112

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1122

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ