27 Юни 2022понеделник06:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

МОМЧИЛ НЕНОВ

Интервю

Момчил Ненов: БСП е гласът на разума в управлението

Нормативната база в сферата на строителството е замряла и липсва държавно регулиране в областта на ценообразуването, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 52

автор:Юлия Кулинска

visibility 90

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


- Г-н Ненов, как оценявате участието на БСП в управлението на страната? Готова ли е партията да плати политическа цена, но страната ни да остане стабилна в сложната ситуация по време на кризи и на война?

- Участието на "БСП за България" в управлението на страната е повече от успешно. И това става ясно от реализацията на политиките ни, които са част от заложената програма в коалиционното споразумение.

БСП доказа, че е гарант за социалния характер на управлението. Всички искаме промяната да бъде осъществена като с магическа пръчка, но  това е невъзможно. 12 години държавата бе теглена назад от ГЕРБ. Накъдето и да се погледне, се виждат дефицити - икономически, финансови и политически.

Инфраструктурата е най-добрата илюстрация за последните години, в които милиарди левове - и европейски, и от държавния бюджет - не стигнаха една магистрала да бъде завършена качествено.

Приетият бюджет за 2022 г. е доказателство за държавност и последователност в политиката на БСП, визирам и социалната, и икономическата сфера, както и земеделието, и туризма. Това може да се проследи и във "Визия за България", която представяхме и защитавахме години преди участието си в този кабинет.

Безспорно е, че ситуацията, в която се намира България, е сложна и драматична. Както пред БСП, така и пред всички партии в управлението стои задачата да преведем заедно България през тази безпрецедентна криза. Не разбирам желанието на определени политици в такава ситуация да търсят политически дивиденти и да насърчават разделението в обществото. Нужно е да говорим в един глас, когато става дума за защита на родината ни. В момента БСП е гласът на разума. Изключително важно е държавата да взима  мъдри решения и да остане стабилна по време на военния конфликт.

След толкова години в последователна и твърда опозиция тезите, които БСП отстоява непрекъснато в борбата с модела ГЕРБ, бяха присвоени от т.нар. партии на протеста, които всъщност са лични проекти, а ние бяхме обявени за "системна" партия и клеймото продължава да ни се лепи. Въпреки това, БСП винаги е залагала на реални, възможни политики, а не на лъжлив пиар. Затова участието на БСП във властта е изключително важно, за да приложим нашата платформа и програма, от която всички популистки проекти взаимстват с удоволствие.

- Как ще коментирате позицията на БСП против санкциите срещу Русия?

- БСП е против санкциите срещу Русия от години, включително и от първия конфликт в Украйна. По тази тема партията има категорични позиции, гласувани на Национален съвет и на конгрес. Санкциите не водят до очакван ефект, от тях страдат народите, родната икономика, енергетика, ние, българите, печелят големите държави.

Фактите от предишните санкции сочат, че стокооборотът на Русия се е увеличил от 500 на 700 млрд. долара. И последната декларация на НС в края на февруари сочи подкрепа на позициите и действията на ПГ "БСП за България" и на министрите, излъчени от БСП, във връзка с кризата в Украйна. С нея бе възложено на нас, социалистите, в законодателната и в изпълнителната власт да не подкрепяме въвеждането на икономически санкции, да отстояваме мира, диалога и дипломатическите усилия за трайно разрешаване на конфликта. Настояваме за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и конфликтът да се реши на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на трайни взаимно приемливи решения.

Видно е, че премиерът Кирил Петков изживява бързо личностно развитие. На 24 февруари той настояваше в НС да бъдат подкрепени твърдо и безапелационно абсолютно всички санкции. Ден по-късно лично от него чухме всички доводи, с които БСП се аргументира в онзи момент - България трябва да остане на максимално изчаквателна позиция, докато се оформи цената, която страната трябва да плати, ако ги наложи

- А какво е личното ви мнение?

- Моето мнение не се различава от това на партията. България е сравнително малка страна с ограничени ресурси, за да си позволим резки дипломатически движения спрямо нашите далеч по-мощни съседи, част сме и от НАТО, и от ЕС. Каквито и идеологии или идеологически постановки да господстват в нашите съюзи, все още никой не е отменил националния интерес като първи приоритет и правителството трябва да се съобразява преди всичко с него.

Няма как да съм съгласен в името на европейската солидарност да спада покупателната способност на съгражданите ми, която и без това не е от най-високите в ЕС. В тази връзка трябва да държим сметка за осигуряването на страната с вносни от Русия ресурси като газ, петрол, стомани, легиращи добавки, торове, да оценим загубите и би трябвало да говорим за санкциите, едва след като сме осигурили оптималните условия. За сравнение - видно е, че Гърция е на много по-мека позиция от нас, а не бих казал, че гърците хранят по-големи симпатии от българите към Русия. Затова България трябва да е доста по-сдържана в позициите си по конфликта в Украйна.

- Левицата влезе във властта с уверението, че ще е гарант за социалните права на хората.  Случи ли се това с бюджета за 2022 г.?

- Социален, инвестиционен, на растежа е бюджет 2022. За съжаление, привнесената отвън инфлация "изяжда" изключително бързо ефекта, а към нея трябва да се добавят вече и последствията от конфликта в Украйна. Гласуваните над 20 млрд. лв. за социални разходи показват изцяло отношението на правителството към тази сфера. Това се случва за пръв път от 30 години. За здравеопазване - над 8 млрд. лв., за образование - над 6 млрд. лв., а заедно с това изключителен е ръстът в инвестиционните разходи - от 3,7 до 8,2 млрд. лв. Финансовата рамка на държавата трябва ще влезе в сила от началото на април. Заложена е и актуализация в средата на годината.

- Вие сте член на комисията по политиките за българите извън страната. Как оценявате действията на правителството към бежанците от Украйна?

- Комисията се занимава най-вече с въпросите за отстояване на националната, народностната или културната идентичност на сънародниците ни зад граница. Тя може само да съдейства чрез общностите, с които комуникира в обичайната си дейност.

Въпросът за бежанците е приоритет за Министерството на външните работи и структурите му, а след като хората попаднат на територията на страната - на комплекс от мероприятия, които зависят от много институции.

При положение, че в Украйна миришеше на барут още през октомври м.г., редно бе да се създаде някаква междуведомствена институция, която да координира всички необходими мероприятия. И това е щабът по кризата, който, надявам се, бързо ще осигури необходимото взаимодействие и координация на държавно ниво. Изразявам искрена човешка съпричастност към украинския и руския народ, които чувстваме близки и на които трябва да помагаме.

- Как се отразиха кризите на строителния бранш? Какви са вижданията ви за промени в тази сфера?

- Като строителен инженер трябва да изтъкна огромния принос на колегите от времената преди 1989 г. към нашата наука - толкова сериозни и задълбочени изследвания в областта на строителната механика и икономика са били проведени, че в днешните времена на повсеместен напредък във всички други области на знанието все още ползваме документалната база от 80-те години на XX век с някои дребни козметични промени.

Все пак даже толкова консервативен в теорията си отрасъл се развива и в момента в икономически аспект се забелязва едно изоставане в областта - процесите стават все по енергоосигурени, но нормативната им база е замряла през 1989 г. и на практика няма държавно регулиране в областта на ценообразуването. ГЕРБ умишлено задържаха това несъответствие, за да оправдаят скандалните си обществени поръчки, но вече преразглеждането е належащо. Ускорените инфлационни процеси от последната година поставиха сериозно въпроса за индексация на цените при сключени договори по публични проекти.

В България такъв механизъм липсва, докато в съседна Турция, при която високата инфлация е нормално явление от десетилетия, той е развит до съвършенство. Мисля, че е време да се поучим от съседите, особено в настоящия момент на несигурни доставки на ключови материали като армировъчна и конструкционна стомана.


МОМЧИЛ НЕНОВ е роден в Казанлък. Той е  строителен инженер. Има професионален опит в областта на енергетиката - изграждане и поддръжка на хидроенергийни съоръжения. С богат опит като технолог и аналитичен специалист с технологиите на японската корпорация SEKISUI Chemical, както и на други водещи европейски производители. Член е на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по политиките на българите извън страната.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ