08 Юни 2023четвъртък05:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

МОН договорило една четвърт от парите в "своята" европрограма

/ брой: 278

автор:Дума

visibility 1074

През 2016 г. са започнали процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ за общо 413 млн. лв. по Оперативна програма "Образование и наука за интелигентен растеж". А са договорени близо 316 млн. лв., което е една четвърт от ресурса на програмата, обяви вчера министърът в оставка Меглена Кунева.
До 23 януари 2017 г. се подават проектите за нови центрове за върхова наука и за компетентност, за които има 350 млн. лв., а миналата седмица бяха отворени четирите оферти за международен оценител за тях.
В тематиката "Образование и учене през целия живот" (общо 504,6 млн. лв.) се включиха 97,6% от училищата: 2318 от 2365 училища, а към 28 ноември 2016 г. записалите се в допълнителни извънкласни дейности деца са близо 313 000, обяви Кунева. В "Твоят час" пък проектите имат връзка с подобряването на функционалната грамотност на учениците и към реализацията им в бъдеще. Сега стартира и "Ученически практики". Има и друг проект, свързан с младежката заетост чрез студентски стипендии и студентски практики.
През 2017 г. ще бъдат обявени процедури общо за 274 млн. лв., съобщи зам.-министър Красимир Киряков. Ще започне кандидатстването за регионални научни центрове (110 млн. лв.), ще може да се финансират проекти за нови научни центрове в страната, изградени от институти и вузове, във всеки от шестте района за планиране, каза зам.-министърът. Това е възможност местните научни институции и висши училища да изградят регионален капацитет за изпълнение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Отделно за 2017 г. са планирани и 58 млн. лв. за изграждане на нови или модернизиране на съществуващи уникални научни инфраструктури.
За подобряване на връзката между образование и бизнес догодина ще бъдат отворени две операции на обща стойност 4 млн. лв. Процедурата "Да работим в България" цели осигуряване на по-качествено и ефикасно образование по необходими за пазара на труда професии и специалности. Втората операция - "Адаптиране на системите за средно професионално и висше образование спрямо изискванията на пазара на труда" - предвижда актуализиране на академичните и учебните програми в съответствие с изискванията на бизнеса във водещи икономически сектори на българската икономика. Други пет процедури ще са за 100 млн. лв. за образователна среда, насърчаваща потенциала на всеки ученик за личностно развитие и за успешна реализация и социализация. Проектите ще са и за деца от етническите и от други уязвими групи.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 439

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ