20 Април 2024събота23:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дъщерите на Зевс покровителстват различни науки и изкуства

АРТ ПОСОКИ

Музите на музиката

В продължение на хилядолетия звуците са неизменна част от живота на хората

/ брой: 188

Международен ден на музиката вече близо половин век се отбелязва на 1 октомври. Празникът е учреден по инициатива на ЮНЕСКО, за да се популяризира това изкуство и да се насърчи културният обмен в различни страни по света. 

Животът на всеки човек, така или иначе, е свързан със звуци, а значи и с музика. Но дори най-големите меломани и почитатели на различните инструментални изпълнения и певческото изкуство няма как да знаят всичко за увлечението си. Нека обаче си припомним някои най-любопитни факти, по един или друг начин, свързани с музиката.

Самата дума е с 

древногръцки произход

и идва от "музи", които според митологията са дъщери на бог Зевс. Общо са девет, макар че сред тях няма нито една, която специално да покровителства мелодичните звуци, но пък всяка от тях се занимава с различни науки и изкуства. Според някои експерти музата на танците Терпсихора по подразбиране отговаря и за музиката, без която движенията на тялото губят своята художествена стойност. Други пък са на мнение, че това е ангажимент на Евтерпа, отдадена на лиричната поезия, тъй като при елините стихотворенията се рецитират с инструментален съпровод. Но, така или иначе, това изкуство продължава и днес да ни напомня за началото на човешката цивилизация и за всички легенди, свързани с нея.

Вероятно, малцина са наясно, че е имало опити нотите да се превърнат в

лингвистична единица

Това се дължи на факта, че през последните поне триста години умовете на по-напредничавите филолози са завладени от идеята за създаването на изкуствен език. Досега са известни близо двеста проекта, но почти всички те са забравени заради явната им некоректност и доказаната несъстоятелност. Сред тях е и "Сол-ре-сол". Авторът на тази музикална езикова система е французинът Жан Франсоа Сюдр, който предлага да се заместват думи с гамата. Например, нотата "си" да означава "да", "до" - "не", "ре" - "и" (като съюз), "ми" - "или", "фа" - "той", "ре"+"до" - "мой"... Правилата на използването на тези звуци и думи се публикуват през 1817 г., като за създаването на граматиката, речника и обясненията на цялата теория са необходими цели четири десетилетия. Разбира се, за музикантите не представлява никакъв проблем да изсвирят подобна "реч", но самият език се оказва един от най-трудните - дори в световен мащаб. Въпреки това е известно, че през 1868 г. в Париж излизат първите (и, съответно, последните) съчинения, в които се използва този "нотен говор". Тъй че много скоро той е забравен, напъните за употребата му са прекратени, но все пак "Сол-ре-сол" остава в историята.

Уникалната музикална езикова система остава в историята


Феноменът на въздействието, оказвано от различните звуци върху човешкия организъм и здравето ни, все още не е изследван изцяло. Знае се обаче, че музиката може да

лекува и разболява

Класическите произведения успокояват и развиват интелекта, сочат данните от многобройни проучвания. Дори някои заболявания, сред които се открояват сърдечно-съдовите, буквално изчезват след фонетично-инструментални сеанси, в които на пациентите се пускат оркестрови и индивидуални изпълнения. За разлика от този изцеряващ ефект, кънтри музиката притежава стряскащо деконструктивно свойство. Според статистически анализи, направени в САЩ, най-голям процент на катастрофи, раздели и самоубийства се пада на почитателите на този фолклорен жанр.

Музиката намалява болката, като активизира сензорните пътища, които притъпяват усещането за страдание. А също така помага за премахването на тревожни чувства и за забравянето на неприятности.

Освен хората, има и други обитатели на планетата ни, които проявяват определени реакции на някои звуци. Ако например в стая, обитавана и от паяци, някой засвири на цигулка, тези насекоми веднага изпълзяват от техните скривалища. Е, експерти все пак успяват да установят, че безгръбначните членестоноги не са истински ценители на прекрасната музика. Всъщност звуците, извличани от инструмента, карат нишките да паяжината да трептят, което насекомите възприемат като сигнал за появата на жадувана от тях плячка.

Музиката е способна да 

съживява растения

повехнали заради забрава или прекалени грижи. Установено е, че ако в близост до оклюмало цвете се поставят колонки и се пусне лека мелодия, то ще разцъфне пред очите ни, ще се напълни с багри и дори може да се наклони към източника на ободряващи звуци.

Представители на флората са доказани меломани


С други сериозни експерименти е доказано, че музиката предотвратява загубата на слуха. Оказа се също, че хора, свързани с пеене или свирене на някакъв инструмент, чуват по-добре от онези, които никога не са се занимавали професионално с такъв род дейност. Също така слушането на музика по време на спортна и физическа активност повишава резултата от тези усилия с цели 20%. Любопитно е, че този ефект може да се сравни с употребата на допинг. Установено е още, че музиката подобрява паметта и умствените способности: колкото повече слушате любими произведения, толкова по-оптимален резултат се постига. А меломаните, които редовно си пускат любими песни, стават по-отзивчиви и по-добри, като 5 пъти по-често помагат на другите, вършат благородни дела, постигат набелязаните цели и повече вярват в способностите.

В продължение на хилядолетия музиката е неизменна част от живота на човека, съпътства го и в радостни периоди, и в моменти на тъга. Не е тайна, че всеки народ е изградил собствени характерни ритми, разнообразни изпълнения и певчески традиции. При цялото му световно богатство, езикът на музиката е и уникален, и разбираем, без да има необходимост от превод. Стига да имаме сетива да разберем посланията ѝ.


Свиренето на класически инструменти развива и интелекта

 
 
  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ