05 Февруари 2023неделя16:01 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Снимка Посолство на КНР

Интервю

Н. Пр. Дун Сяодзюн: Китай се превръща в модерна социалистическа държава

България е първа по износ на селскостопанска продукция за Пекин от цяла Източна и Централна Европа, казва дипломатът

/ брой: 223

автор:Таня Глухчева

visibility 59

Интервю на Таня ГЛУХЧЕВА


Докато работим заедно, и Китай, и България ще имат по-широки перспективи за сътрудничество в различните области

- Ваше Превъзходителство, какви са основните резултати от 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия?

- Двадесетият конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) очерта пътя за по-нататъшното развитие на Китай и даде силен тласък за приятелство и сътрудничество с останалите страни по света. Конгресът обобщава необикновената история на Китай през последните пет години, демонстрира великите промени и важните постижения, настъпили в Китай през последното десетилетие в новата ера, и прави стратегически планове за изграждане на модерна социалистическа страна и насърчаване на великото възраждане на китайската нация по всеобхватен начин.

Първата пленарна сесия на 20-ия конгрес на ККП избра новата централна ръководна група, начело с другаря Си Дзинпин, което напълно отразява общото желание на цялата партия, цялата армия и хората от всички етнически групи в страната.

В доклада на Си Дзинпин пред конгреса бе посочено ясно, че главната задача на ККП е да обедини и да ръководи народа в усилията за превръщането на Китай в модерна и съвременна социалистическа държава и реализирането на целта на второто столетие - всеобхватно насърчаване на великото национално възраждане чрез модернизация от китайски тип.

В доклада се казва също, че светът е изправен пред безпрецедентни исторически промени, на чийто фон Китай трябва да продължи с политиката си за отваряне към света, да следва неотклонно стратегията за взаимноизгодна откритост и да продължи да използва новото си развитие, за да предоставя на света нови възможности и да съдейства за изграждането на отворена световна икономика. Вярваме, че това ще донесе повече ползи за хората от целия свят.   

- Ще се стигне ли в крайна сметка до използването на военна сила в Тайван? 

- Позицията на Китай по тайванския въпрос е последователна и ясна. Тайван е част от Китай и разрешаването на тайванския въпрос е дело на самите китайци. Защитата на държавното единство и териториалната цялост е свещено право на всяка суверенна страна и китайското правителство има, разбира се, правото да предприеме всички необходими мерки за разрешаване на тайванския въпрос и реализиране на националното ни единство, както и да попречи на вмешателството на чужди сили.

Продължаваме да се стремим най-искрено и с максимални усилия към мирно обединение, но никога не бихме се ангажирали, че няма да използваме сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това е насочено срещу намесата на външни сили и срещу малобройните привърженици на независимост на Тайван и тяхната сепаратистка дейност.

- В контекста на настоящите процеси в света, как оценявате китайско-руските отношения?

- Под стратегическото ръководство на председателя Си Дзинпин и президента Владимир Путин, китайско-руските отношения винаги са успявали да запазят позитивна тенденция в развитието. Поддържана е всеобхватна стратегическа координация на високо ниво, която е модел за отношения между съвременните големи държави.

Китайско-руските отношения се градят неизменно на принципите за неприсъединяване към блокове, избягване на конфронтация и ненасоченост към трети страни. Целта на това е да насърчим развитието на нашите две държави и да донесем ползи на китайския и руския народ.

- А как ще се отразят решенията на 20-ия конгрес на ККП върху китайско-българските отношения?

- Докладът на 20-ия конгрес на ККП подчерта, че Китай винаги е следвал твърдо независима външна политика на мира, придържа се към развитието на приятелско сътрудничество с различни страни въз основа на Петте принципа на мирно съвместно съществуване. Нашата държава се придържа към основната национална политика на отварянето към света, твърдо следва стратегията за отваряне на взаимна изгода и печалба и насърчава общите ценности на цялото човечество - мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода.

Партийният конгрес не само направи стратегически план за бъдещото развитие на Китай, но и даде нови възможности за развитието на китайско-българските отношения. От януари до септември тази година износът на българска селскостопанска продукция за Китай е бил на стойност 1,613 милиарда юана, което представлява ръст от 112% в сравнение с миналата година. По този показател България е на първо място от страните в Централна и Източна Европа.

Нашите две държави разполагат със специфични ресурси и всяка има свои особености в развитието. Докато работим заедно, и Китай, и България ще имат по-широки перспективи за сътрудничество в различните области.    

- Към момента епидемията от коронавирус все още не е утихнала. Засегната ли е сериозно китайската икономика от КОВИД-19?

- Макар китайската икономика да изпитва известни проблеми и натиск, като цяло продължава тенденцията към възстановяване на ръста й. През третото тримесечие БВП на Китай нарасна с 3,9% на годишна база, а темповете на растежа се увеличиха с 3,5 процентни пункта в сравнение с второто тримесечие, демонстрирайки устойчивостта на икономиката. Ситуацията със заетостта е стабилна, а нивото на безработица на база проучвания в определени градове през септември бе 5,5%. Благодарение на добрата реколта от зърнени култури, стабилните доставки на въглища и електроенергия, инфлацията остана ниска - през септември индексът на потребителските цени нарасна с 2,8%, а индексът на цените в производството - с 0,9%, в сравнения със същия месец на предходната година.  

Китай разполага с огромен пазар, нивото на урбанизация все още има много накъде да се подобрява, а потребителското търсене на хората със средни доходи непрекъснато нараства. Разполагаме и с най-многобройния в света инженерен и технически персонал, изградена и завършена съвременна промишлена система и висококачествена инфраструктурна мрежа. Научните и технологични иновации в страната са в подем, а структурната реформа на предлагането се задълбочава, което ще засили динамиката на икономическия растеж.

Потенциалният темп на растеж на китайската икономика ще остане в разумни граници. Китайската икономика е важен двигател на световния икономически растеж и ще продължи да дава силен тласък на глобалната икономика.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 948

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 627

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1807

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 535

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1067

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ