16 Юни 2024неделя22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наглост с цената на тока

И досегашните такси за доставка са завишени с цел свръхпечалби, сега искат ново повишаване!

/ брой: 92

автор:Йордан Съев

visibility 1203

През 80-те години бях главен редактор на софийския окръжен вестник, който излизаше 3 пъти седмично. В него освен за успехите във всички области, което беше задължително, публикувахме материали за нарушения, безстопанственост, злоупотреби и за незаконно обогатяване. При всеки  такъв случай прокуратурата, финансовите контролни органи и тези на Комитета за държавен и народен контрол се самосезираха, обстойно го проверяваха и разследваха.
Поне от началото на 2000 г. публикувам материали, в които разкривам сериозни нарушения в дейността на ДКЕВР, ЕРП-та, "Софийска вода" и други снабдители. След такива публикации много хора - познати и непознати, ми се обаждат да изразят одобрение за написаното. Но няма никава реакция от страна на прокуратурата, финансовите и другите контролни държавни органи. Едва сега, след протестите, започнаха да обръщат внимание. Изплуваха драстични факти от последните някоко години. Най-съществени са неправомерните разходи на дружествата, които се включват в себестойността на доставките и формират цената за потребителите. В това отношение се действа с методи за колониална експлоатация, при които целта е да се фомират свръхпечалби, които се изнасят от страната. Използва се подобие на колониална администрация за допълнителното ограбване на  "завладените територии". В тях се назначават определени "свои хора" главно с цел да получават високи заплати и други привилегии. Чист колониализъм - през ХIХ в. чиновниците на Ост-Индийската компания в колониите са получавали 2000 паунда, докато колегите им в Англия на  същото равнище са вземали по 450.
Сега вече е доказан факт, че чуждестранните топ мениджъри, които са ръководители на дружествата доставчици у нас, получават заплати от порядъка на 50-60 хил. лв. и имат допълнителни материално-финансови привилегии. Това обаче  е само малкото заиграване. Големият гешефт се получава от прехвърлянето на дейности към подизпълнители, за което им се плащат произволно някакви суми, но в разходите на дружеството те са 30-40 пъти завишени и именно като такива се включват в себестойността.
Следващата голяма далавера са консултантските услуги. За отбелязване е, че като консултанти не се използват всепризнати български специалисти в областта на енергетиката, а никому неизвестни чуждестранни и български политици и висши чиновници от държавното управление. Хонорарите за тази цел са огромни и в редица случаи надхвърлят 1 млн. лв., като и те се включват в разходната част! Трудно обяснимо е как хем имаш управляващ мениджър с 50-60 хил. лв. заплата, който би трябвало да бъде висококвалифициран специалист в областта си, хем му е небходима консултантска помощ.
Оказва се, че във времето ДКЕВР все пак понякога е разкривала подобни несъответствия, които при това се назаконни, и е изпращала материали за тях до прокуратурата, финансовите и други контролни органи. Всичките те обаче са оставени без последствие. Но се оказва, че не е изтекъл срокът за давност, така че всичко подлежи на обективна повторна ревизия, за да се установи действителното положение. Цените за доставките са били нереално и неоснователно завишени и вследствие на това дружествата са прибирали неправомерно и незаконно много високи печалби. Освен това не са изплатени дивидентите за държавата в размер на около 230 млн. лв. и те са дължими. Служебното правителство е в правото си да поиска тяхното изплащане, ако не наведнъж, то на части. Основателно е първата вноска за бъде поне 50 млн. лв. С това би се създала възможност за даването на великденски добавки на пенсионерите по 25 лв. После новото правителство да получи следващата част, която да използа за даване на коледни добавки.
Но вместо да се върви по този път, ЕРП-та искат нови, по-високи цени за таксите за доставка. Трудно е да се определи дали това е просто наглост, след като вече е доказано, че и сегашните са завишени. Може би пробват дали новият състав на ДКЕВР е в състояние да реши, че подобни претенции са неоснователни и да ги отхвърли.
 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ