26 Септември 2023вторник22:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НАОА не е давала акредитация на академиците

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 431

На сайта на БАН неотдавна се появи съобщение, че: "Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) на 9 юли т.г. е оповестила свое решение, въз основа на което Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН (САЧК) е акредитирано да избира сред членовете си научни журита за провеждане на процедури за присъждане на научната степен "доктор на науките".
На последното си заседание миналата седмица Общото събрание на БАН посрещна с недоумение това  съобщение, тъй като такъв вид акредитация - за правене на журита, не съществува. Освен това, "академик" и "член-кореспондент" са почетни звания на БАН, а акредитация се дава на научни организации и висши училища, при това - по определени програмни направления, недоумяваха учените. САЧК се състои от учени от различни научни направления, те и в момента имат право и участват в много научни журита в институти и вузове. За каква акредитация става дума и кому е нужно това, коментираха учените. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров отсъстваше от заседанието, учените взеха решение той да предостави на Общото събрание въпросното решение на НАОА и да го огласи в сайта на БАН. До момента в сайта то не е огласено.
ДУМА се обърна към председателя на НАОА проф. Боян Биолчев за разяснение по казуса. Това не е акредитация и не става дума за решение на НАОА, обясни проф. Биолчев. По думите му, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е пратил две писма до агенцията със свое мнение, че академиците и член-кореспондентите на БАН могат да присъждат степента "доктор на науките". Като основание Воденичаров посочил текст в Закона за БАН, че "академията обединява освен институтите и другите самостоятелни структурни звена, също и академиците и член-кореспондентите от страната, хабилитирани учени и чуждестранни членове".
Както знаете, акредитация се дава чрез определени процедури, каквито в случая няма, ние на 9 юли т.г. просто изпратихме наше тълкувание по писмата на акад. Воденичаров, тъй като академиците са висшият етаж на науката и имат право да участват във всякакви журита, уточни проф. Биолчев. Според него не се изключва и възможност те да формират журита по смисъла на текст в Устава на БАН, който допуска създаване на временни звена. Справка на ДУМА в Устава на БАН показва, че според въпросния текст временните научни звена се формират за изследвания по тематики, нови за академията (включително рискови). Временните звена се създават от Общото събрание и се обслужват от институт. 

 

Пак ни пробутват овче сирене от краве мляко

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 185

Отлагаме еврото за 2025 г.

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 185

Tунелът "Петрохан" под въпрос

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 185

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 184

Отново ескалация в Северно Косово

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 185

Мелони призна за провал с мигрантите

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 185

Крайнодесни влизат във френския Сенат

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 185

Медиен октопод

автор:Александър Симов

visibility 351

/ брой: 185

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 185

Анатема!

автор:Боян Бойчев

visibility 356

/ брой: 185

Народът се вдигна в защита на руската църква

автор:Георги Димитров

visibility 350

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ