27 Юни 2022понеделник01:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

На фокус

Най-младият град

"Необходимо е младите да станат задружни, както едно време. Само тогава ще има прогрес", твърди председателят на БСП в Димитровград и общински съветник Пламен Панев

/ брой: 169

автор:Таня Глухчева

visibility 968

Много от младите хора днес свързват Димитровград с "Пайнер", меката на чалга индустрията. Но това са само тези, които не живеят там. За местните градът продължава да бъде едно романтично място, най-зеленият в България, който предлага много на посетителите си. На 2 септември се отбелязва създаването му. По този повод ще ви запознаем с любопитни факти за него.

В миналото там, където се намира днешният Димитровград, е имало три села - Раковски (Каяджик), Марийно (Кокарджа) и Черноконево (Караатли). Село Раковски възниква в началото на XIX век на мястото на 2 турски чифлика. През 1873 г. край селището се изгражда гара и това ускорява развитието му.  

От 1944 г. социалистическата власт продължава развитието на промишления комплекс, придавайки му голямо пропагандно значение и обявявайки изграждането на изцяло нов град по модела на съветския Комсомолск на Амур. Проектът е прословут с това, че в него е ангажирано  бригадирското движение, в което младежи от различни краища на страната работят безплатно. Първите от тях пристигат на 10 май 1947 г. Момчета и момичета планират мястото, което сами ще изградят. Въпреки че голяма част от идеите им не се осъществява, те работят неуморно от сутрин до вечер.

Димитровград е създаден официално с обединението на Раковски, Марийно и Черноконево на 2 септември 1947 г. с решение, подписано от тогавашния министър-председател Георги Димитров. В духа на култа към личността, характерен за епохата, му дава собственото си име. Така и не успява да отиде да го види.


Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават негови жители. От 1948 до 1950 г. те работят в самостоятелна бригада, наречена "Млада гвардия". Техният девиз е: "Ние изграждаме града, градът изгражда нас!". Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката "Вулкан", азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград.

А какъв е градът днес? Председателят на БСП в Димитровград Пламен Панев (вляво на снимката) уверява, че много неща са се променили през последните 30 години. Така например днес младежите нямат никакво мото. "Това е проблем не само при нас. Важи за всички населени места в България. Когато е строен градът, хората са имали възпитание, национално самосъзнание. Не са го правили за финансова изгода. Всички са работили с желание, искали са да бъдат полезни", казва той, едновременно със смесени нотки на гордост и носталгия. 


Димитровград е сред най-озеленените градове в България, според местните дори е най-зеленият. В двата му края са разположени 3 големи парка, а градинките и залесените площи са характерни за цялостния градски стил. В парковете "Пеньо Пенев" и "Никола Вапцаров" може да се видят постиженията в озеленителната архитектура на България през 50-те години: десетки видове дървета, храсти и цветя, множество скулптури и скални късове с гравирани стихове в тях, белокаменни алеи с варовикови бордюри, живописни пасарелки и мозаечни стълбища, беседки и детски площадки, водни каскади, фонтани, езера с водни лилии и др. Идеално място за влюбените двойки. Преди години е имало канали, по които от сутрин до вечер са се виждали лодки и водни колела. Много малко европейски градове по онова време са могли да се похвалят с подобни атракции. Имало е и заведения, до едно затворени днес. През 2011 г., по инициатива на БСП, в парк "Марица" е създадена "Алея на младия живот", където родители засаждат дърво, щом им се роди дете. Традицията продължава и до днес.

Културният живот е в разцвет. Театърът "Апостол Карамитев" е единственият държавен театър в неокръжен град и привлича жителите с интересните си постановки.

От град на младежта днес е сулище на възрастното население, с болка споделя Панев. "Ниските доходи прогонват учениците, след като завършат гимназия. А точно те трябва да подпомогнат родното си място", категоричен е той. 

Не е ли странно, че във времена, когато се отрича миналото и се събарят паметници, сменят се имена, въпросът за промяна на названието на града изобщо не стои на дневен ред? Защо трябва се дава ново име, недоумява младият политик. "Димитровград е изграден с доброволчески труд, има история. Няма как да се заклейми това. Ние сме научени да си ценим историята. Градът е създаден при определени обстоятелства, не можем да ги променим. Всеки с гордост би заявил: "Това е моят град!" Друга любопитна подробност е, че жителите нямат нищо против да бъде монтиран отново паметникът на Георги Димитров. Събрани са необходимите средства, кметът е дал съгласието си, трябва само подпис от компетентните инстанции. 

Какво би пожелал на младите навръх празника на родното им място? "Да се учат и да се учим от възрастните. И да се образоват, да разсъждават, да мислят с главите си. Независимо дали учат в чужбина, да се върнат. А не да бягат. Това няма да доведе до нищо добро. Бъдещите политици и управляващи да имат не само желание да влязат във властта, но и да имат здраво изградена ценностна система. Да слушат повече народа, а не вътрешното си его! Необходимо е младите да станат задружни, както едно време. Само тогава ще има прогрес."

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ