29 Юни 2022сряда09:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Не е ясно как заразата е дошла у нас, нито как се е разпространила

/ брой: 135

автор:Мара Трифонова

visibility 1214

В началото на юли Центърът за оценка на риска по хранителната верига, който е структура към агроминистерството, излезе със становище във връзка с болестта чума по дребните преживни животни у нас. В нея има доста интересни и повдигащи въпроси констатации.
В доклада е посочено, че заболяването е широко разпространено в Африка. През 2004 г. съседна Турция започва да обявява годишно между 1 и 2 огнища на болестта. В оценката е посочено, че през тази година Турция не е обявила нито едно огнище в европейската си част. Заразяването става най-вече по въздушен начин при кашляне или чрез фекалиите, но изисква много близък контакт между животните. Инкубационният период на болестта обикновено е 4-5 дни. Най-острите инфекции са фатални, като смъртта настъпва от 4 до 10 дни след началото на заболяването. В чувствителни на инфекцията стада смъртността може да достигне до 90-100%. Смъртността при овцете обаче е по-ниска от тази при козите.
Експертите пишат, че подходящо подбраните и изпратени в специализираната лаборатория проби са от решаващо значение за потвърждаване на заразата. Първо се прави вирусологично изследване, а за потвърждение след 14 дни се вземат и кръвно-серумни проби за серологично изследване.
Експертите обясняват още, че в ендемичните райони заболяването може да се контролира с ваксина. Те препоръчват в случай на първо установяване на болестта у нас като най-ефективни средства за борба бързото диагностициране и унищожаване на заразените и контактните животни. Преболедувалите животни обаче не са вирусоносители. В оценката е наблегнато и на факта, че движението на легален и нелегален транспорт на дребни животни и търговията с живи са ключов момент за разпространението на вируса.
Специалистите отбелязват и факта, че клиничните признаци на чумата по дребните преживни животни не са типични само за това заболяване. Оценката, която те правят на място в едно от огнищата - в с. Воден, Ямболско, е, че броят на животните, показали клинична симптоматика и патологични признаци, е твърде малък. При обследването в огнището в с. Кости те констатират, че нито едно животно не е имало диария, характерна за заболяването. Освен това не са наблюдавани болестни симптоми при нито една коза.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ