19 Май 2024неделя08:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

"Не мога да дишам!"

За един златен ковчег

/ брой: 109

автор:Велислава Дърева

visibility 4047

"Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества. Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория".

Чл. 61 от Търновската конституция, приета на 16 април 1879 г.


Всеки човешки живот има значение без разлика на раса, пол, националност, възраст, занятие, политически убеждения, вероизповедание, материално положение, образование, социална принадлежност. Всичко останало е дискриминация и расизъм, а после - демонстрация и лицемерие! И безнаказаност!

"Нашите черни роби са българите и румънците", написаха най-авторитетни германски медии. Но никой не коленичи пред тези роби. В Западна Европа върлува откровена дискриминация и експлоатация на източноевропейците. Това изречение  - "Нашите черни роби са българите и румънците" - би трябвало да стои на първа страница на всеки вестник във Великобритания, в Германия, във Франция, в САЩ и къде ли не!

В САЩ има бял расизъм и черен расизъм; белите мразят черните, черните мразят белите, латиносите мразят едните и другите и обратно. Върху това разделение паразитира, цъфти и господарува "дълбоката държава" и командори планетата, и налага на човечеството фалшиви "ценности", налага ги с грабеж, с войни, с преврати, с майдани, с убийства. 

Т.нар. "бащи-основатели" са могъщи робовладелци, отменят робството, но получават "обезщетения" и "компенсации" за "пропуснати ползи"! "Компенсация", че са изгубили своите "говорещи оръдия на труда"! Че са се лишили от своята "движима собственост"! Че вече не могат да притежават, да владеят, да унижават, да експлоатират като животни човешки същества! Това е върховно лицемерие! 

Същото това лицемерие цензурира "Приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин", "Чичо Томовата колиба" и даже "Пипи Дългото чорапче" заради думата "негър". И замениха "негър" с "роб", щото е политкоректно! 

А какво да ги правим десетте малки негърчета на Агата Кристи? А песента на Джон Ленън "Жената е негърът на света"? А?

Днес, след убийството на Джордж Флойд бели американци целуват обувките на черни американци; бели полицаи мият краката на черни пастори; и за да е "покаянието" пълно, утре като нищо бели американци може да организират масово и публично изнасилване на бели американки от черни американци по всички ТВ за радост на публиката! Това е повече от лицемерие! Извинете, това е перверзия.

Лицемерие е златният ковчег на Флойд! Лицемерие е стипендията на негово име! Флойд не се нуждае от златен ковчег, нито паметта му - от стипендия, а от правосъдие, но вече няма как да го правосъдят...

В Бристол и Лондон рушат паметници на робовладелци. По-добре да ги оставят. Да напомнят и предупреждават. Да държат сетивата будни. Да стоят там, на своите кървави пиедестали! Като нагледен урок за поколенията! Като паметници на позора и безсрамието - позор и безсрамие, осигурили величието на т.нар. "велики държави"! 

Западна Европа пада на колене пред убития Джордж Флойд, но експлоатира зверски своите роби от Източна Европа. Глобалният капитал, тази световна "дълбока държава", опустошава всичко по пътя си. На нея не й трябват държави с техните граници, законодателство, история, памет, герои, просветители, достойнство, култура, духовност. Трябват и територии, населени с някакви безмозъчни, безисторични, безпаметни същества, които да слугуват и робуват. Световната "дълбока държава" опустоши страните от Източна Европа, превърна ги в територии, предназначени за плячкосване и обезлюдяване. Без златен ковчег. 

Някой да е паднал на колене?!

Има не стотици, а хиляди страници за правата на човека - харти, декларации, конвенции... И? 

Равноправие, свобода, справедливост, солидарност... Ценности, принципи... И?

Когато дискриминацията и расизмът във всичките им отвратителни измерения и проявления са превърнати в политически инструмент, в средство за властване над света и над човека; когато тези алчни и самовлюбени властелини обявяват себе си за свръхчовеци, а всички останали за подчовеци, за нечовеци, за тор, за боклук - това е диктатура, това е тирания, това е фашизъм.

Последните думи на Флойд са "Не мога да дишам!". Утре всеки един човек, независимо от своя цвят, пол, етнос, вяра и убеждения, във всяка една точка на тази разтерзана Земя може да бъде линчуван по същия начин, може да издъхне по същия начин, със същите думи "Не мога да дишам!", защото едно коляно, една желязна пета (спомнете си Джек Лондон!) е стъпила на гърлото му.

Ако всичко приключи с няколко демонтирани паметника, с демонстративни покаяния, лицемерно самобичуване и режисиран вандализъм в името на едни президентски избори, значи светът не е чул дълбинния тътен, идещ от недрата на историята и от очевидностите на днешния ден. 

"Не мога да дишам!" е стенанието на угнетения човек! 

"Не мога да дишам!" е стенанието на угнетеното човечество!

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ