15 Юли 2024понеделник12:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Кадиев:

Не съм самоубиец, отивам на избори, за да ги спечеля

В София сега няма управление, всичко е на автопилот, казва кандидатът на БСП за кмет на столицата

/ брой: 150

автор:Александър Симов

visibility 2134

ГЕОРГИ КАДИЕВ е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в Бургас и висше образование в Московския държавен институт - магистърска степен Международни отношения със специализация Виетнам, Лаос, Камбоджа. Има магистратура по Дипломатически науки и международни отношения в Университета Лестър, Великобритания, и магистратура по Публична администрация в Харвардския университет Кенеди Скуул ъф Говърнмънт. В периода 2005-2007 г. е зам.-министър на финансите, а от 2007 г. е общински съветник в Столичния общински съвет. Член е на БСП и на НС на БСП от 2005 г. М.г. бе избран и за член на Изпълнителното бюро на БСП. Конференцията на БСП - София, официално го номинира като кандидат-кмет на левицата за София за местните избори през следващата година. Владее английски, немски, руски, полски и виетнамски език. Семеен е, има 3 деца.

- Господин Кадиев, защо приехте да бъдете номиниран за кандидат на БСП за кмет на София  толкова рано? Не се ли страхувате, че има прекалено много време до изборите, както и че ще има прекалено много атаки срещу вас?
- Приех по две причини - заради мотивацията ми да бия ГЕРБ в София и да им покажа, че нищо в политиката не е лесно и вечно, и заради желанието ми в града да започнат да се правят мащабни промени. София наистина никога не е имала червен кмет, но след като дори Лондон имаше своя "Червен Кен", може би е време и тук да се случи.
Иначе самата идея за ранна номинация бе на бюрото на Градския съвет на БСП, което реши да смени подхода и да даде достатъчно време на кандидата си за добра кампания. Аз прекрасно разбирам, че не мога да бъда "спяща клетка" няколко месеца и едва след това да се активизирам. Също така разбирам, че цялото ми политическо бъдеще е на карта и кариерата ми приключва при загуба.
Никога не съм се крил от мажоритарни избори, напротив, харесвам ги. Който го е страх, да не ходи в гората. Започваме работа веднага, още в понеделник, на 5 юли свикваме широкия БСП-актив на София, за да обясним логиката на номинацията и какво се случи на градската конференция според нас. 
- В състояние ли е БСП да спечели изборите в София? При какви условия може да стане това?
- Ако не е в състояние, нямаше да съм кандидат, аз все пак не съм самоубиец.
ГЕРБ има една много обикновена тактика - да не прави грешки и да разчита на вълната. И за да не прави грешки, не прави нищо. Заради това и градът е в такава летаргия, нищо не се случва, нищо наникъде не мърда. Комисиите на общинския съвет не работят, защото няма какво да се гледа. Постоянно няма кворум. Освен това в ГЕРБ вече двете лобита започнаха да се позиционират и да си пречат един на друг, което съвсем блокира работата. Миналата седмица например поисках оставката на главния архитект Петър Диков заради дадени незаконни разрешителни да се строи в Южния парк. Едното лоби иска да го смени, но само за да сложи свой човек. Другото не иска, за да не стане първото. И в цялата каша никой не гледа Диков всъщност защитил ли е интереса на общината или не.
БСП може да спечели само с комбинация от експертност и политическо говорене и задължително с привличане на периферни гласове. Мисля, че Синята коалиция отново няма да издигне кандидат от страх да няма балотаж за БСП. Което означава класически двубой ляво - дясно още на първи тур и най-вероятно ще го решат центристките разколебани избиратели. 
 - Разделена партия ли е БСП и това няма ли  да попречи на вашата кандидатура?
- За жалост, мисля, че е разделена, да. Дори и гласуването 63:63 за точката за номинация на кмет на градската конференция го показва. Или пък вече започналите атаки срещу мен от колеги с висок ранг. Не мисля, че това ми пречи. Нека има различни мнения, стига да спазват все пак разумни граници. 
 - Какво мислите за реакциите около вашето  номиниране? Полезни или вредни са те за бъдещите избори?
- Мисля, че реакциите бяха не срещу мен, а срещу процедурата на бързо номиниране на кандидат. Част от хората останаха с впечатлението, че едва ли не през задния вход им се налага кандидат. Но аз не съм настоявал за това, напротив, за мен вътрешният вот е най-доброто решение. Особено в такава ситуация, като сегашната, той може да мотивира една партия, да я накара да мисли. С огромно удоволствие бих участвал в такъв и през миналата година го замисляхме, но всички номинирани се отказаха. Ако сега има сериозни кандидати, оттеглям си номинацията за 5 секунди и отиваме на вътрешни избори. 
- Това, че сте кандидат-кмет, означава ли, че няма да се кандидатирате за лидер на партията?
- Вече казах няколко пъти, за да няма после обяснения как едно съм казал, а друго - направил. Ако има нормални избори за председател, с достатъчно ранно обявяване, с достатъчно време за кампания и платформи, ще участвам. Вътрешнопартиен вот за председател е най-доброто решение. Отиваш, слагаш си името на масата, правиш кампания и каквото стане. Иначе, ако ще правим пародия на избор, както през октомври 2009-а, изобщо няма да се занимавам. 
 - Явяването ви на изборите предишния път плюс или минус във ваша полза е?
- Според мен плюс. Трупаш опит, ставаш разпознаваем. Разбираш на кого можеш да разчиташ. Рискуваш, разбира се, да ти натякват, че веднъж вече си загубил, но е много важно и как си загубил. 
 - Какви бяха изводите, които си направихте от предишния вот?
- Не лъжи избирателя. Каквото обещаеш, изпълнявай докрай. Хората гласуват за теб, защото ти вярват. Не защото конкурентът е обещал 10 детски градини, а ти - 20.  
- Какви са основните идеи, на които ще заложите в предстоящото състезание?
- Слоганът ми на предните избори беше "София може да бъде различна" и е валиден и в момента. Аз наистина вярвам, че може да бъде различна - да има хубава пешеходна зона, още няколко парка, детските колички да могат да минават през подлезите, да можеш да си вземеш колело под наем, бетоновозите да не са в центъра, да няма кучета около препълнени кофи с боклук, да е чисто, в парка да няма кърлежи и кучешки изпражнения. Да има бизнес центрове, икономическа зона, добра социална политика. Нещо дългосрочно да остане след нас. 
- Каква е вашата оценка за досегашното управление на Йорданка Фандъкова?
- Няма управление. Всичко е на автопилот и някакси ако може да не правим големи катастрофи. Безметежност, леност, мързел дори. В същото време "Котараците" и разни лобита на ГЕРБ вече изцяло са завладели общината, корупцията е навсякъде. Крадат, защото знаят, че нямат време, идва следващ кмет. 
- Кои са най-големите провали на досегашното управление на София?
- Много са. Например през 2009-а имаше проблеми с приходите, над 130 млн. лв. от плана не бяха изпълнени. Сега пък общинските предприятия трупат задължения. Случаят с Дисниленд е абсолютна далавера, също и с Луна-парка в Южния парк. Отказът да се направи общинско предприятие по чистота доведе до псевдоконкурс за концесия с по един кандидат. Вълка ни съди в арбитраж в Ню Йорк и ще ни осъди. Една чешка фирма ни съди в Прага и ще ни осъди. Цирк до безкрай, абсолютно безхаберие и трошене на пари. 

 

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 132

Синдикатите готвят протести

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 132

Огнен ад в страната

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 91

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 82

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ