19 Април 2024петък01:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нека бъдем повече българи!

Инж. Георги Мъндев е колекционер на реликви за Христо Ботев и има една мисия - да заразява с патриотизъм

/ брой: 4

автор:Ирен Танева

visibility 3784

Той споделя, че на история го е учила баба му. Интересът му към Христо Ботев идва и от семейството, от семейното възпитание. Сливналия е, а сливналии са особена порода хора по неговите собствени думи. Около основната тема - неговата колекция, свързана с Ботев, разказва много подробности. На мнение е, че няма значение как е убит Ботев - важното е, че е загинал като герой!
А началото изглежда така: Георги Мъндев започва да събира марки. Намира марка с образа на големия поет, публицист и революционер, личността, която привлича вниманието, любопитството му в най-добрия смисъл на думата не от вчера и не от днес. Един възрастен филателист - бай Симо, му казва, че е истинска, автентична (по въпроса имало спорове). Той го амбицира да направи колекция, свързана с Христо Ботев, защото такава колекция до момента няма.
Що се отнася до критериите, по които класифицира експонатите, на първо място е хронологията. За Георги Мъндев най-важно е неговата сбирка да е хронологично издържана. Той обаче не се задоволява само с откриването, подреждането и систематизирането. Изследва всичко, за да изясни историята на експонатите си.
Покрай Христо Ботев открива и много други личности, научава за тях. Като например Тодор Бучински - участник в нарочната комисия за установяване на точното място на гибелта на Ботев, който се е срещал с Никола Обретенов по този повод.
Или пък Тома Хитров - фотографа на Ботев. Георги Мъндев има и негови снимки, които не са свързани с поета, а със семейството на Хитров. Така колекционерът открива и много исторически факти, обичаи, празници, чествания за Ботев - не само у нас. Експонатите са придружени от коментари, исторически бележки от Георги Мъндев.
Той има вече пет папки. Те са големи, а отделно в найлонови пликове са сложени по един, по два или по три експоната. Експонатите вече са около петдесет, а листовете - приблизително триста.
Но да оставим тези данни, изглеждащи може би малко сухи с оглед на темата и на благородната цел. Извън тях - дори директорката на музея на Ботев в Калофер, жена начетена и любознателна, разговаря с желание с Георги Мъндев за малко известни факти от живота на великия поет революционер.
Той има всичко с образа на Ботев: картички, марки, покани, екслибриси, пощенски пликове, снимки на близки на поета революционер... На една от картичките е написано пожелание от подателката й до нейните близки - с нея да попълнят колекцията си. Като го чете човек, някак, без да иска, се замисля - с какво са били заети мислите на хората тогава и с какво днес. И май нещата не са много-много в наша, на съвременниците, полза.
Някои от експонатите за жалост са повредени, но все пак са намерили място в колекцията, защото са ценни. Има оригинални снимки на козлодуйския бряг и първия кръст в памет на Ботев и неговата чета, както и картичка, правена по него. Притежава ксерокопие от речта на Иванка Ботева при откриването на паметника във Враца през 1890 г. Това е първият паметник в Княжество България въобще.
Освен откривателството и събирачеството колекцията е свързана за Георги Мъндев и с други емоции. Доставя му удоволствие да прави изложби и да показва колекцията си, най-вече на деца. Иска му се да даде на младите хора част от своето родолюбие. Мило и прекрасно е (нека това не звучи високопарно и сълзливо!), когато най-малките си припомнят:
"Дядо ми има подобна снимка, картичка, марка."
Направил е вече няколко изложби в София и една в Историческия музей в Ботевград, съвместно с различни институции. Всеки експонат е подреждан с голяма любов. Те са като негови деца. Помни историята им, откъде ги е взел и всичко останало. Сред тях е и брой на вестник "Борба", който се издава в Канада и Съединените американски щати от българи, емигрирали след 9 септември 1944 г., с подписа на царица Йоана.
Всички експонати в колекцията са оригинални. Книгите, вестниците, списанията са в дома на г-н Мъндев, а останалите експонати се съхраняват в сейф.
И като стана въпрос за книги, г-н Мъндев притежава .... "Христо Ботйов. Опит за биография" от Захари Стоянов (естествено - оригинал!). На заглавната страница на ръка е написано стихотворение, посветено на Ботев. Автор е Иван Толев. Георги Мъндев не знае кой е той, но самият факт е трогателен. И още нещо, което не може да ни остави безучастни - писма и телеграми от деца от далечната 1964 г., когато се създава корабът-музей "Радецки".
Най-новият (засега) експонат колекционерът намира съвсем случайно. Това е изключително рядка картичка от още по-далечната 1904 г. Представлява хора, снимани на Козлодуйския бряг, там където Ботев и четата му стъпват за пръв път.
А колкото до мечтаната находка - тя е тайна, докато не стане негова. Антикварите познават г-н Мъндев, много хора знаят за колекцията му. Попълва я чрез тях и благодарение на тях. Той гледа да събере разпиляното.
Покрай колекцията си Георги Мъндев се запознава и със съвременници на епохата. Един от тях е инж. Петко Павлов. Възрастен човек, който се грижи за костницата на Ботевите четници в село Скравена...
Не липсват и интересни случки. Веднъж колекционерът спасява една снимка от няколко роми, които се канели да я изхвърлят. В замяна искат два лева. А това е литография от Георги Данчов-Зографина - най-сполучливата литография на Христо Ботев. На гърба й има стихотворение. Като име на автора е отбелязано само Иванка. Не се знае дали е Иванка Ботева. Тези неща се губят, защото не умеем да ги пазим...
Заразяването с патриотизъм, с любов към родната история май е започнало от най-близките. Първите песни, които научава дъщерята на г-н Мъндев са тези на Добри Чинтулов, тя споделя и интереса към Христо Ботев. Както можем да предположим, да си набавиш, да имаш такива експонати, да ги подреждаш е свързано с разходи и то немалки. Запалени колекционери като Георги Мъндев обаче са готови да се лишат от почти всичко, но да притежават нещо ценно, интересно.
Ентусиазираният колекционер ме изпраща с пожелание: "Нека бъдем повече българи, нека повече да обичаме родината си!"
Може ли и трябва ли въобще да прибавяме нещо?...


Ботевата чета слиза на козлодуйския бряг

Инж. Георги Мъндев пред част от своята колекция с реликви за Христо Ботев


Инж. Георги Мъндев е роден през 1961 г. в Сливен. Живее в София от 40 години. Завършва геодезия във ВИАС (сега УАСГ). Специализирал е управление на имоти и оценителство (оценка на недвижими имоти) в УАСГ. Работи като брокер на недвижими имоти. Носител е на награди от филателни изложби. Женен, с една дъщеря.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ