29 Юни 2022сряда18:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Искам думата

Необходими са ни обединени усилия, а не разединение

По повод на някои реакции след съботния пленум на НС на БСП

/ брой: 113

автор:Георги Пирински

visibility 1118

Веднага след заседанието на Националния съвет миналата събота в медиите бе лансирана тезата, че най-после станало ясно "за какво става дума" - несъгласните с ръководството искали "послушна и нахранена опозиция", а то - опозиция, която иска действителна промяна и в партията, и в държавата, като пленумът бил показал къде са разделителните линии в партията.

Добре, да видим какви са тези разделителни линии. Съобщават ни се три довода. Единият - "опозицията" отхвърлила и подписката за "всенароден вот на недоверие" спрямо ГЕРБ, и протестите срещу управлението. Първо - пред Националния съвет не бе представено никакво предложение за организиране на всенароден вот. Вместо това в края на доклада си председателят спомена, че се надява НС "да подкрепи" решението за такъв вот. Но взето от кого? Спомняме си, че миналия вторник, след заседание на Изпълнителното бюро, председателят на партията обяви, че отиваме при народа с предложение за подписка за такъв вот, в която да се включат народните представители, кметовете, членовете на Националния съвет... На заседанието миналата събота изведнъж се оказа, че не ставало дума за решение, а за предложение, което пленумът да обсъди. Само че без формулировка на самото искане за вот, без дума за самата организация, за сроковете за събиране на подписите и т.н.

Решението за подобна възможно най-отговорна политическа акция има право да взема единствено Националният съвет на партията при незаседаващ Конгрес. Начинът, по който ръководството на партията подходи към въпроса, за пореден път демонстрира практиката Съветът да бъде поставен пред свършен факт, като му се отреди ролята на "слагащ печата" на вече взето решение. Именно това накара мнозинството членове на НС не да "отхвърлят", а да гласуват "въздържал се". Предложенията за протест пред Българската банка за развитие заради участието в ПИБ получи само броени гласове подкрепа - не защото въпросът не заслужава най-остра реакция и бе решено такава да се предприеме в парламента, а защото идеята за такъв протест очевидно бе повече от дискусионна.

Другият аргумент - че БСП трябва и може да управлява с политики. А кой спори с такова разбиране?! Само че на заседанието беше демонстрирана безотговорност именно по този централен въпрос. В хода на доклада си председателят изброи поредица от мерки за преодоляване на последиците от кризата и за ускорено развитие на страната. Без на заседанието да бъде раздаден и един лист текст с изписани предложенията. Нещо повече - още докато течеше изнасянето на доклада, в електронните медии, а и на сайта на БСП, се появи съобщение, че пленумът е одобрил не друго, а национален план на партията за необходимите политики и действия. При това, в хода на последвалата дискусия членове на Изпълнителното бюро, до вчера отговаряли за подготовката на такива действия, изтъкнаха присъствието в сега изброените идеи на мерки като формирането на държавна петролна компания и редица други, които в най-добрия случай са някакъв коректив на действията на управляващите. 

И още - водещи представители, например на Съвета на БСП по земеделието, остро възразиха срещу предлаганите мерки в сектора като неосъществими, неотговарящи на истинските нужди на сектора, като протестираха, че въобще не са информирани за изготвянето им. Кметове и хора с дългогодишен опит в местното самоуправление с тревога изтъкнаха липсата на остро актуални практически предложения в три жизнено важни области - работата и доходите, общинските болници и общинските бюджети. В подкрепа на които можеше и да се обсъди въпросът (повдигнат и на пленума) за организиране на подписки на общинско равнище, на петиции до парламента и изпълнителната власт с категорични искания за спешни действия в посочените области.

И следващият довод - за прекия избор и датите на кампанията в партията. В началото на заседанието председателят, под формата на процедурно предложение за гласуване, направи опит да легитимира т.нар. решение на подпис за възобновяване на кампанията, предложение, което пленумът отхвърли като неотговарящо на сериозността на въпросите в какво състояние към момента се намира партията и как, в силно изменената обстановка, протичат оставащите  отчети и избори в организациите, как във времето се разполага самият пряк избор и 50-ият конгрес на БСП. В хода на обсъжданията бяха приети и датите 12 септември - избор, и 26-27 септември - конгрес, което е пример за възможността за постигане на съгласие в резултат на сериозна и отговорна дискусия. Що се отнася до прекия избор - никой не го оспорва по принцип, съвсем друг е въпросът какво ще представлява той в сегашните наши реалности...

И какво в края на краищата ни се предлага? Ни повече, ни по-малко - съгласно известния цитат от Ленин - преди да се обединим, да се разделим и да видим къде е разделителната линия. Ленин публикува своето заявление в "Искра" през септември 1900 г. в момент, когато остро се проявява нуждата от обединяване на  социалдемократическите структури в критичен момент от развитието на движението. Но, спорейки с "икономистите", "бернщайнците" и "критиците", той подчертава, че "преди да се обединяваме и за да се обединим, първо сме длъжни решително и определено да се разграничим". Като подчертава нуждата от открита полемика и всестранно обсъждане на всички спорни въпроси. Нещо повече,  казва Ленин, "ние смятаме, че един от недостатъците на съвременното движение е отсъствието на открита полемика между видимо разминаващите се възгледи, стремежът да се премълчават разногласията, отнасящи се до много сериозни въпроси". 

Вместо такава дискусия обаче се сипят внушения за милиони от управляващите, облагодетелствали едни или други лица, при това не директно, на заседания на партийните органи, а в най-масовите медии, квалификации за двуличие и "благороднически" рангове и т.н. Четвърта година ръководството не изпълнява уставното задължение да предложи за приемане Етичен кодекс за членовете и симпатизантите на БСП, който да ги задължава да прилагат в обществената си дейност и поведението си принципите, заложени в него, и ценностите на партията, и да съдействат за засилването на доверието в нея. 

Не разединение, а обратното - сега са абсолютно необходими обединени усилия за провеждане на следващото заседание на Националния съвет след по-малко от месец, на 12 юли, по съвършено различен начин от последния - с подготвени материали и проекти за решения, предварително консултирани със съответните другари, имащи отношение към дадените въпроси, и с ясни насоки за по-нататъшната дейност на партията в предстоящите най-отговорни дни и седмици. На заседанието на 13-ти т.м. бяха направени голям брой смислени предложения, които ръководството е длъжно да систематизира и преведе на оперативен език.

Другото - прокарването на разделителни линии, може да ползва едни или други, но не и хилядите членове и симпатизанти на партията. И със сигурност прекрасно обслужва ГЕРБ. Нямаме никакво право да допуснем подобен разрушителен ход на събитията!

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Изложените тези са лично мнение на автора и не ангажират редакцията на вестника. ДУМА не е страна във вътрешнопартийните спорове и няма да бъде. Страниците на вестника са отворени за различни мнения по идеи и политики, но не и за организационни и процедурни спорове.

Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 44

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ