19 Април 2024петък00:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДОКУМЕНТ

Неофашизъм в действие

Народният съд изпълни историческата си мисия на възмездие срещу жестокостите на една полицейска държава

/ брой: 26

автор:Тотьо Бакалов

visibility 6103


Съвсем логично е двамата президенти - д-р Желев и Петър Стоянов, да направят предложение за Ден за жертвите на комунизма. Те се изявяват като личности с неукротима антикомунистическа ярост, покровители на унищожението на паметници и паметни знаци, посветени на героичната съпротивителна борба. С предложението си президентите аплодират престъпните фашистки убийци и главорези, което е политическа провокация срещу съпротивителната борба и е неофашизъм в действие.
Ще посоча само някои конкретни имена и някои конкретни престъпления на регенти, министри, дворцови съветници от кабинета за времето 1940-1944 г. и други престъпления от министерства, съдилища, полиция и фашистки организации от централно ръководство, които получиха сурово и справедливо наказание от Народния съд.

Първи Върховен състав на Народния съд

Подсъдими регенти, министри, дворцови съветници.

Основни обвинения:

I. Бившите регенти принц Кирил Преславски, Богдан Филов и ген.о.з. Никола Михов - затова, че са възприели и продължили предателската политика на цар Борис и МС с особено старание.
1. Продължили са войната срещу Англия и САЩ.
2. Заповядали са изпращането на окупационния корпус на територията на Югославия и Гърция.
3. Заповядали и поощрили изтребителните акции против партизанското движение и намесата на войската в тази борба, както и създаването на жандармерията, като по този начин са станали съучастници в масовите избивания, палежи и други престъпления.
II. Бившите съветници на цар Борис: Йордан Севов, Любомир Лулчев, Светослав Пименов, д-р Георги Хаджиев, д-р Петър Костов, Павел Груев, Петър Морфов, ген.о.з. Петър Жечев, Станислав Балан и Димитър Генчев за това, че:

2. Поддържали са връзки с германското разузнаване в България и Балканите. Придружавали са и съветвали царя при срещите му с ръководителите на фашистка Германия и са използвали положението си на дворцови съветници за користно лично забогатяване.
III. Бившите министри от първия кабинет на Богдан Филов, Петър Габровски, Добри Божилов и други, на брой 10 души, затова, че:
1. На 1 март 1941 г. са сключили спогодба за присъединяване на България към Тристранния пакт.
* * *
4. Обявили са война на Англия и САЩ.
5. Създали са специален "Закон за защита на нацията", насочен срещу еврейското население и са започнали жестоко преследване, конфискация и разграбване на неговите имоти.
6. Използвали са служебното си положение за лично и користно забогатяване.
7. Заложили са цялото стопанство на страната за издръжка на воюваща Германия.
IV. Бивши министри от Втория кабинет на Богдан Филов от 1942 до 16.09.1943 г.: Богдан Филов, Петър Габровски, Добри Божилов, Никола Михов и др., общо 10 души, за това, че:

2. Провеждали враждебна провокационна политика срещу СССР, Англия и САЩ.
3. Изпратили са българска окупационна войска в Югославия и Гърция в подкрепа на империалистическата агресия на Германия и Италия на Балканите.
* * *
5. Организирали са жесток терор в старите предели на България и в новоокупираните територии - Тракия и Македония.

V. Бивши министри от кабинета на Добри Божилов от 14.09.1943 до 1.VI.1944 г., а именно: Добри Божилов, Иван Попов, Руси Русев и др., общо 10 души, за това, че:

3. Засилили са кървавия терор в страната, избиването на партизани, ятаци и техните близки.
4. Продължили са изпълнението на смъртните присъди в затворите и са създали умъртвителен режим в тях.
5. Овластили са военни и полицейски началници да избиват без съд и присъди и да опожаряват къщите на участниците в съпротивата.
VI. Бивши министри от кабинета на: Иван Багрянов от 1.VI.1944 до 2.IХ.1944 г., а именно: Иван Багрянов, ген. Иван Русев, Ал. Станишев, Ал. Сталийски, Димитър Савов и др., общо 11 души, за това, че:

2. Взели са демагогско решение, за да спрат екзекуциите без съд и присъда, а избиванията продължили със същата сила.

* * *
4. Не са привели в изпълнение широко прокламираното решение за оттегляне на окупационните войски от Югославия и Гърция.
5. С формално прокламирания неутралитет на България създали възможност за безнаказаното оттегляне на германските войски с цялото си въоръжение.
6. Продължили са изпълнението на смъртните присъди и убийства на непълнолетни.
VII. Бившите министри от кабинета на Константин Муравеев от 2 до 8.IХ.1944 г., а именно: Константин Муравиев, Атанас Буров, Вергил Димов, Димитър Гичев и др., общо 9 души, за това, че:
1. Не са изтеглили от Югославия окупационния корпус, който бил обкръжен от германските войски и са дадени български жертви.
2. Не са взели никакви мерки за обезоръжавянето на германските войски, преминаващи през България.
3. Не са взели мерки за оттеглянето на нашите войски и търговски складове от Югославия и Гърция и са ги оставили в ръцете на германците.
4. Продължили са преследването и избиването на партизаните и техните ятаци.
* * *
8. Едва на 8.IХ.1944 г. под натиска на събитията са обявили политическа амнистия.
С оглед на горните данни съдът отсъди: Богдан Филов, принц Кирил, о.з.ген. Никола Михов, Добри Божилов, Иван Багрянов, Севов, Лулчев, Петър Габровски, Васил Митаков, Теодоси Даскалов, Димитър Кунев, Иван Горанов, Борис Йоцов, Костадин Партов, Никола Захариев и още 10 други на смърт чрез разстрел. Оправдани са 4 души.

Втори Върховен състав на Народния съд

Подсъдими - 110 народни представители от ХХV обикновено Народно събрание от 1.I.1941 до 9.IХ.1944 г., за това, че:
1. Одобрили и гласували присъединяването на България към Тристранния пакт.
* * *
5. Одобрили влизането на България в "Антикомунистическия пакт".


Четвърти Върховен състав на Народния съд

Подсъдими 140 души - бивши генерали и полковници, между които и ген. Никола Жеков - главнокомандващ армията през Първата световна война. Един от виновниците за националната катастрофа. През 30-те години начело на фашистката организация "Легион". Най-довереното лице на хитлеристите. Ген. Христо Луков - задочно. Министър на войната 1936-1938 г., водач на фашистките екстремисти в България, главатар на "Легион" и наследник на ген. Жеков. Най-доверената и най-покровителствана личност от хитлеристите в България. На 13.II.1943 г. е застрелян пред дома си от Иван Бураджиев и Виолета Якова - членове на софийските бойни групи.

Шести Върховен състав на Народния съд

Подсъдими 104 души издатели и редактори на вестници, списания, кореспонденти, журналисти, писатели, артисти, сказчици, оратори заедно с цензурите и сътрудниците на Дирекция на националната пропаганда, за това, че:
1. По подобие на Гьобелсовата организация в нашата страна е създадена широка мрежа активна профашистка пропаганда.
* * *

3. Забранени и спрени са всички прогресивни издания и културните деятели с прогресивни разбирания са изпратени в затвори и концлагери.

Седми Върховен състав на Народния съд

Пред съда са изправени виновниците за антиеврейските погроми начело с пълномощника на Министерския съвет Александър Белев, за това, че:
1. Пропогандирали официално расова теория за антисемитизъм.
2. Активно са пропагандирали, че българският народ няма славянски произход и че славяните са "нисша" раса.
* * *
4. Комисарството по еврейските въпроси е прилагало антиеврейския "Закон за защита на нацията", който забранява смесени бракове, премахва окончанията на имената, изрично забранява българи и евреи да живеят в една сграда, въвежда задължителното деклариране на имотното състояние на евреите пред БНБ, забранява на евреите да работят държавна работа и упражняват определени професии.
* * *
6. Забранява се на евреи да посещават кина, театри, собствените си читалища, обществени бани.
* * *
9. На 4.III.1943 г. е изселено цялото еврейско население от Беломорието - 4269 души и от Македония - 7144 души, без изключение на старци, деца, бременни, лежащо болни, като са им дадени 20 минути за събиране на багажа.
   
Девети Върховен състав на Народния съд

Подсъдими са 86 бивши съдии и прокурори от специалните военни съдилища и окръжните съдилища.

Девети Върховен Народен съд

Този процес е известен като "Гестаповския процес". На съд са предадени 176 души, от които 60 са сътрудници на Гестапо, останалите на японското и италианското разузнаване и всички бранници, легионери, секретни сътрудници и 10 жени - също сътрудници на Гестапо.

Тринадесети върховен състав на Народния съд - подсъдимите са най-големите убийци и главорези от жандармерията.

Десети върховен състав на Народния съд

Като подсъдими са привлечени шестима ръководители на БНБ начело с управителя Кирил Чунев и 85 служители на БНБ, Дирекцията на външна търговия и земеделските и кооперативните банки, за това, че:
    1. БНБ купувала германската марка със скрита премия над 200%.
    2. Насочване на целия износ към Германия с нереален курс на германската марка и т.н.
   
Ето кои са "невинните жертви" на Народния съд. Който съд с чест и достойнство изпълни своята историческа мисия на справедливо възмездие срещу жестокостите на една полицейска държава. Съдът се роди в бурни дни като необходимост и повеля на времето, и не само наказа виновниците за третата национална катастрофа, но и издигна по-високо знамето на България като правова държава. Неговите съдебни актове са антипод на фашисткото правосъдие, на извънредните военни съдилища.

* Авторът е политически затворник, сътрудник на Първи състав на Народния съд - Стара Загора - 1945 г., бивш председател на Районния и Окръжния съд - Стара Загора, и бивш член на Върховния съд на републиката. Автор е на книгите: "Проблясъци", "Истината, само истината", "Кървавият залез на утрото", "Светкавици в мрака" и "Катастрофи".


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ