27 Юни 2022понеделник03:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Проф. Нина Дюлгерова:

Нервността на US посланика е израз на безсилие

Джеимс Уорлик трябва "да уреди" и проблема с разполагането на елементи на противоракетната отбрана в България

/ брой: 192

автор:Веселка Венкова

visibility 2711

Независимият енергиен експерт Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки и доктор по история, член на УС на Съюза на учените в България, член на Дипломатическия институт на МВнР, преподавател във Варненския свободен университет. През седмицата тя направи прогнози и даде знаци, които са в основата на продължаващите реакции и на стратегията, която България трябва да осъществява занапред в енергийната си политика. Проф. Дюлгерова е известна с верността и осъществяването на прогнозите й, които често звучат шокиращо.

- Защо според вас, проф. Дюлгерова, американският посланик у нас се държи все по- изнервено като генерал-губернатор, нещо, което и Шарапов навремето не правеше?
- Не искам да коментирам кое как е - и Шарапов, и Греков го правеха, но това беше в съветско време. Израз на безсилие! Г-н Уорлик всъщност не получава това, за което е дошъл. Не може да отстои и не може да защити онова, за което е изпратен тук. Той не можа да спре "Южен поток", не можа да прекрати АЕЦ "Белене", не можа да наложи американски инвестиции в АЕЦ "Козлодуй". А по петролопровода "Бургас-Александруполис", независимо от това какви предложения правят за модернизация, за втори Суецки канал, за елиминиране на нефтопровода, засега нищо не се случва от това, за което е дошъл. Като посланик той има задачата да прокарва конкретни икономически интереси. Самият факт, че непрекъснато излиза в медиите, показва, че това, което иска да прокарва в политически и дипломатически план кулоарно, не може да го осъществи. В момента САЩ губят позиции в най-важната сферата за Черноморския регион сега - енергийната. Г-н посланикът среща доста сериозни препятствия на правителствено ниво по отношение на това, което САЩ в момента искат - реално участие в енергийните проекти на България с финансови изгоди в перспектива.
- Нервността му обаче ескалира, когато се появиха публикациите в ДУМА за американските мераци Добруджа - житницата на България, да се превърне в поле за добив на шистова газ.
- Това е най-страшното намерение. Аз смятам, че няма да се разреши в България да се правят проучвания за добив на шистова газ, защото това е свързано с такива сериозни екологични последствия, че не ми се говори. Това, което в момента се коментира, че "Бургас-Александруполис" е проект, застрашаващ екологията на България, бледнее. Шистовите технологии ще разрушат почвата, защото това е добив чрез разбиване на скали с вода, в която има химикали. Всяко подобно вливане в подпочвените води означава, че и водите, и почвата, и изливането в Черно море на тези подпочвени води или на каквито и да са водни пространства реално застрашават и добива, и живота, тъй като предопределя едно голо поле за потомците ни.
Трябва да отбележа, че подобни проучвания се правят в Полша, във Финландия и в много други държави на Европа и по света. Но в Европа не може да се използва тази технология, защото Старият континент има съвсем различен геологически строеж, гъсто населен е и няма щатския ландшафт - огромната Невада, пустини и скали, където това няма да засегне реколтата и живота. В България и във всяка друга държава в Европа това е престъпление, защото производството на шистова газ може да е евтино, но е с дългосрочни негативни екологични последствия за населението и за територията, върху която се разработва.
- Като енергиен експерт с точни геополитически прогнози кажете кога си отива един дипломат, провалил се в икономически план?
- Още не се е провалил докрай.
- Накъде ще са насочени следващите атаки на посланик Джеймс Уорлик според вас?
- Ще продължи към "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", защото "Южен поток" категорично не може да бъде провален. Посоките ще бъдат натам, където в момента се изчаква - международната екологична оценка за нефтопровода "Бургас-Александруполис" и включването на европейски инвеститори в строежа на АЕЦ "Белене". Шистовите технологии няма да станат, защото това е нещо, което министър Трайчо Трайков категорично отхвърли. Щом е свързано с изменение на българското законодателство, забравете да има промяна. В момента дипломатът събира много "черни" точки, но му се дава според мен още един шанс да реши въпроса по някакъв начин.
Рано му е да си отиде, има други проблеми за решаване. Той трябва да уреди проблема с разполагане на елементи на противоракетната отбрана в България. Когато се върна от САЩ, военният министър направи доста противоречиви изказвания. В Щатите каза, че няма да разполагаме, дойде си и каза: "Ама не сте ме разбрали, ще разполагаме елементи на ПРО, но те ще бъдат от особен характер и ще са обвързани с българската специфика на условия!" Защото все пак имаме минимално количество армия и различни възможности за технологично разполагане на подобни елементи. Това е другото, с което единствено в момента САЩ може да играе - ПРО, и то е под въпрос. 
- Да не би договорката между българския премиер Борисов и сръбския президент Борис Тадич газопроводът "Южен поток" да минава край Димитровград, а не както е предвидено в руския проект - край Зайчар, да има връзка с факта, че посланик на САЩ в Белград е съпругата на г-н Уорлик?
- Може и по този начин да се разглежда това договаряне, но не съм убедена, че тя има позиции в Сърбия, както и съпругът й няма позиции в България. Аз съм склонна да мисля нещо много по-важно. В Сърбия, независимо какви посланици като личности са акредитирани в Белград, държавата винаги е с ориентир към Русия. И Сърбия, и България в момента по газопровода "Южен поток" играят руската линия, като Сърбия за мене лично направи опит да реши свой личен въпрос чрез българите. Това няма да стане. Промяна в трасето с изгода за Сърбия няма да има. Но има един друг момент - включването на сръбски инвеститор в България не е случайно, защото ние за Сърбия сме един от трамплините в активизирането на процеса за членството на Сърбия в Европейския съюз. А не трябва да се забравя, че Сърбия има да решава един много важен въпрос, свързан с Косово, и на заседанието на Генералната асамблея на ООН през септември в Ню Йорк ще има ожесточени дипломатически и политически битки и удари под кръста, но там е предсказуемо кои ще подкрепят Сърбия - всички, които не са подкрепили Косово. В случая Сърбия играе двойна роля - тя освен че е "посланик" на Русия в България, чрез България решава и свои въпроси и нашата държава в случая е една нейна трансмисия към Брюксел.
- Да се върнем на нефтопровода, където се очакват и нови "дипломатически" атаки, защо чакаме "поредна", както я нарекохте екооценка?
- Досега за проекта са изразходвани 15 млн. евро за екологични оценки. Има поредица от неангажирани финансово експерти (имам предвид необвързани със строителството на "Бургас-Александруполис") и всеки от тях е дал екологична оценка. И най-важното - разработена е такава технология, която категорично да не поставя под съмнение както екологията, така и туризма в Южна България по трасето, през което ще мине този нефтопровод. Не трябва да се игнорира и сериозната геополитическа "игра", която е обвързана и с въпроса за екологичната опасност. Премиерът непрекъснато натяква за екологията и "Натура 2000". Използват се много термини и факти, като в зависимост от политическата ориентация, финансовата изгода, корпоративните интереси или геополитическите стратегии в един момент нещо е изгодно, в следващия момент не е. От което някои "заинтересуван" ще се опитва да се възползва... 

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ