02 Октомври 2022неделя07:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Несебър - държава в държавата

/ брой: 10

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 837

В Несебър и курортите наоколо отколе се живее различно. И интересите на местните не се вписват в тези на хората от страната.
Дори децата от времето на соца се възпитаваха в нещо като примитивен капитализъм. Докато техните съученици в края на май наблягаха над учебниците, за да си повишат успеха, или изкарваха на сцената самодейна продукция, то чадата на Месембрия живееха с друга треска - предсезонната.
Целите фамилии, дори в едноетажните къщурки, се занимаваха с боядисване, чистене, пране на бельо, потягане на кухни, маси, столове и пр. дейности, свързани с курортния бизнес.
Днес е същото. В Несебър първокласниците, преди да са научили азбуката, могат да сметнат по съответния курс за деня поне десет чужди валути. И да поканят гост в кръчмата или къщата-хотел на 3-4 езика...
В Несебър политиката също е бамбашка от националната. Там традиционните партии две десетилетия не пеят. На тяхно място са бизнес формации, разделили си влиянието по родове, махали и бизнес. В Несебър само интереса клати феса. А когато кяр има и за едните, и за другите, всичко е в общия кюп. И вината, и липсата на отговорност. Като в поговорката: "Гарван гарвану око не вади".
В същия кюп са и поколения чиновници. За людете, минали през и стоящи днес във властта, е излишно даже и да се споменава. На тогоз - парцелче, на оногоз - сергийка... Няма комисия или проверяващ орган, на който обществото да даде пълното си доверие, че истината за злоупотребите ще излезе наяве.
Командироването на митничарите също не даде резултат.
Значи, може и да ни е тъжно и обидно, но ако искаме прозрачно и честно да си почистим Авгиевите обори, ще трябва ревизиращите да се изберат по друг принцип.
Иначе Европа ще се принуди да ни прати такива.
Там полисите от векове са демоде.
 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ