29 Юни 2022сряда09:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Невръстните младоженци

Бракосъчетанията между деца са познати още от древността, но в много страни по света те не са рядкост и днес

/ брой: 38

автор:Иван Беловски

visibility 2276

Лютите спорове в последно време за нормалности и странности, за биологични дадености и за полумъгляви усещания, за първи, втори, трети и... четиринайсети пол, за еднополови и двуполови бракове насочиха вниманието и към една също доста обсъждана тема: невръстните младоженци.
Как се появяват те в историята на човечеството, кои са причините, оправдани ли са техните бракосъчетания в наши дни...

Брачният съюз между мъжа и жената е много съществен момент от цялата сложна история на развитие на човечеството. Тази връзка на двамата младоженци се е формирала в зависимост от условията на различните обществени слоеве, като бракът е променял многократно своя облик през вековете.
Още от древността са познати бракове между невръстни партньори, сключвани по различни причини. Главно заради материални изгоди, наследства и други користни цели. Като, разбира се, всичко е ставало под диктовката на родителите.
Например в Древния Египет женитбите се правели твърде рано, обикновено между дванадесетата и четиринадесетата година на годениците.
В Древна Елада момичетата се омъжвали на 12-15-годишна възраст, макар че Платон още тогава смятал, че жените не би трябвало да се омъжват преди двадесетата си година.
В Древния Рим женитбите между невръстни деца били често срещани, за което свидетелстват немалко исторически факти.
Преди да навършат 12-годишна възраст се омъжвали момичетата и в Древна Япония.
Браковете, сключвани между старци и млади момичета в Индия, били мотивирани с поверието, че "срещата" на старостта с младостта давала своите плодове във вид на наследник - син. А за голяма част от индусите да нямат мъжко потомство и днес  е огромна беда, граничеща със семейна катастрофа!
Момичетата от мохамеданските общности по стари традиции се омъжвали на 8-9-годишна възраст. Любопитен факт е, че основателят на исляма Мохамед обичал 8-годишната Айше, която като негова съпруга си играела често на кукли.
Долната граница за омъжване на мюсюлманските момичета била 9 години, сватбата на Мохамед с 8-годишната Айше била изключение.
През Средните векове възрастовата граница за бракосъчетанията в много кралства, княжества и херцогства също била ниска. В Италия родителите омъжвали дъщерите си между десетата и седемнайсетата година.
В средновековните хроники има немалко доказателства за бракове между деца в Англия. Трябва да се отбележи, че при тези бракове родителите ни най-малко не са се ръководели от желанията на своите дъщери при избора на жениха. В случай, че непослушната дъщеря отказвала избрания от родителите си съпруг, за наказание задължително била изпращана в манастир.
В средновековна Франция долната граница за младите съпрузи била 14 години за момчетата и 12 години за момичетата.
И през ХVII и ХVIII век децата били смятани зрели за венчило. Съпружеските двойки, сборът на годините на които не надхвърлял тридесет, не били изключение. Тези брачни съюзи се основавали на тогава съществуващите правни норми, като и църковните власти нямали нищо против тях.
Във Франция преди Наполеон Бонапарт момичетата можели да се омъжват на 11-13 години. Императорът повишил тази възраст от 13 на 16 години за момичетата и от 14 на 18 години за момчетата. Обаче за граница на зрелостта на момичетата била утвърдена 15-годишната възраст. Това било прието през 1845 г.
Трябва да се отбележи, че най-ниската възрастова граница за младоженците в повечето от страните на Южна Америка и други държави се определя от избраните законодатели. Например в много бразилски щати и области момичетата могат да се омъжват на 12-годишна възраст...
При повечето африкански момичета средната възраст за сключване на брак е 12-14 години. Момичетата от племето бокуто се омъжват в началото на дванадесетата си година. Но в това племе никой мъж не взимал жена за съпруга преди тя да докажела своята плодовитост. Поради което момичетата обикновено раждали по едно-две извънбрачни деца...
Дванадесетгодишните съпруги и млади майки са нещо съвсем обикновено както в африканската държава Гана, така и сред берберските племена, населяващи Мароко и Етиопия.
Сигурно на всички е известно, че в днешното динамично време циганските общности упорито спазват своите си традиции за бракосъчетанията между невръстни и непълнолетни партньори. Не са единични случаите при тях, когато се продават срещу големи суми невръстни 9-10-годишни младоженки, обучени и придобили умения в доходния занаят джебчийство.
Или малко по-големи - 14-15-годишни мургави красавици, предлагани за любовни изкусителки, доставящи неимоверна сексуална наслада на кандидатите за съпруг.
Днес сме свидетели на множество форми на брак, различни видове многоженство и едноженство. Трябва да се подчертае, че браковете между невръстни партньори не се базират на силни чувства, нито на сериозно предварително обмисляне. Причината за тях е спечелване на много пари, постигане на сензация или изживяване на някакво приключение.
Тези странни бракове не носят нищо положително на младите хора, които са физически и психически незрели, поради което и отношенията им не могат да бъдат здрави и продължителни. Но историята, а доста често и съвремието, ни поднасят доказателства за това, че брачните връзки на много невръстни партньори не са рядкост...

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ