02 Декември 2023събота17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Децата на "Ние сме музиканти" в концерта "Деца в оркестъра", Снимка ДО Стара Загора

"Ние сме музиканти" стана на една година

Уникалният проект на Старозагорската опера приобщи към изкуството много деца със СОП, като им даде възможност за творческа изява

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 1173

Първият рожден ден на уникалния проект на Старозагорската опера "Ние сме музиканти" бе отбелязан на 5 март. С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, точно преди 1 година започна изпълнението на проекта "Ние сме музиканти" в ДО Стара Загора, който ДУМА представи в разговор с Русалина Мочукова. В уютния си дом Старозагорската опера прегърна първите си "специализанти", научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на ДО Стара Загора.

"Една година по-късно с гордост и удовлетворение отбелязваме успехите, надеждите, вдъхновението и неповторимото усещане да се чувстваш полезен и окрилен от щастливите усмивки на слънчевите деца и на техните родители. Пристъпвайки към съзидателната мисия да помогнем и да приобщим деца и младежи със специални образователни потребности, твърдо вярвахме в силата на музиката и на човешкия дух. И резултатите, които постигнахме под ръководството на оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова, заедно с нейния скромен и сърцат екип, не закъсняха. С гордост отчитаме впечатляващите резултати от програмата, радваме се на положителните промени, заснехме своя първи видеоклип с Хриси (която е със синдром на Даун).

Освен своите индивидуални постижения, децата имаха и първа концертна изява, както и дебютни участия в спектакли на Старозагорската опера и балет. Тук, в Старозагорската опера, ние празнуваме техните рождени дни! На 19 април предстои вълнуващ дебют на две от децата на "Ние сме музиканти" и на софийска сцена (в зала 1 на НДК) в спектакъла на мюзикъла "Есмералда - Парижката Света Богородица".

Уверено вървим към заветната цел да създадем първия интерактивен сензорен спектакъл в България с участието на децата на "Ние сме музиканти". А дотогава - очаквам още много рождени дни, които да празнуваме в Операта, и много дебютанти в спектаклите на нашия театър!", споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Родителите на децата от "Ние сме музиканти" с благодарност разказват за своето дълбоко усещане за грижа и съпричастност от страна на Старозагорската опера и че това е най-важното за тях; че няма нищо по-хубаво от това техните деца да греят щастливи и да имат нови приятели!

Ето и някои от емоционалните отзиви на родителите:

Кики К.: Благодаря за търпението и топлото отношение към нас! Емоциите са много топли и чисти. С вас Павел се учи да приема "различното".

Стефка Пеева: При Поли има голямо развитие в работа с екип. Тъй като 4 години беше индивидуална форма и това и повлия зле в отношенията с връстниците. А сега наблюдавам, че започна да разбира, че децата са й партньори. Благодаря за разбирането, търпението и голямата всеотдайност! Бъдете здрави! Обичаме ви! 

Александър-и-Милен Милеви: Благодарим от сърце за радостта в очите на нашите деца!!!

Зорница Динева: Най-важното за мен е детето ми да бъде щастливо, да възприема нови знания, умения, да има приятели и да се чувства оценено, обгрижвано, уважавано и обичано. А то е такова благодарение на вас, Роси, на целия екип.

Благодаря Ви, за труда, подкрепата, търпението и обичта, с която дарявате моето момче, благодаря за подадената ръка и за възможността, която му дадохте, за вярата в него и в неговите скрити възможности. Цяла една година мина неусетно, всеки път той идва с желание и с удоволствие и с нетърпение пита за госпожа Роси.

Винаги съм казвала, че човек може да има много дипломи, но не всеки може да работи от сърце и душа, а за работата с деца трябва точно това, това което давате на децата, Роси - много любов и подкрепа.

Ivelina Mincheva: За мен "Ние сме музиканти" е място, където Алекс е приет такъв какъвто е, с обич и разбиране. Също и шанс да се докосне и да бъде част от това красиво изкуство, да научи нови неща, да общува и да бъде щастлив. Операта и библиотеката са му любимите места и винаги тръгва с голямо желание. Все по-често се случва да ми разкаже, по неговия си начин, какво е правил, при срещите с вас. Много ти благодаря, Роси, и на всички, които са въвлечени в този хубав проект. 

Vanya Ivanova: Всеки път Светльо идва с мотивация и голямо желание при Роси. Винаги, когато идва на заниманията, той се чувства коренно различно с децата в Операта. За тази 1 година той измина голям напредък. Благодаря на целия екип за търпението, разбирането и любовта, с която работите! Обичаме ви безкрайно много!

Milka Kardasheva: И ние Ви благодарим от сърце! В началото Бобо не искаше да посещава операта, да играе с децата и бях готова да го отпиша. Сега ходи с голямо желание при РОСИ (усмхва се и се радва). Промени се много.Благодаря и на Борянче! Обичаме Ви!

Ivanka Koleva: За мен "Ние сме музиканти" е един вълшебен проект! Благодарна съм, че Христослава беше включена в него, защото той я измъкна от стреса, в който беше! Донесе й промяна в живота и много нови приятели. Хриси стана по-концентрирана и отговорна. Клипчето, което "Ние сме музиканти" засне и в което Хриси беше главна героиня, показва най-добре как се чувства тя. Тя беше безкрайно щастлива и наистина се превърна от едно обикновено момиче в истинска принцеса. Според мен чрез това клипче "Ние сме музиканти" показаха на обществото, че нашите деца са тук и че могат, стига да им се даде шанс. През изминалата година "Ние сме музиканти" допусна Христослава да участва в няколко представления на опера Ст. Загора и така отново показа, че специалните ни деца могат. Това направи Хриси още по-уверена и я накара да повярва, че мечтите се сбъдват. Концертът на "Ние сме музиканти" също беше страхотно изживяване и приключение за много деца и родители. Да видиш как детето ти е на голямата сцена и показва на всички какво е научило е незабравим спомен. Екипът се справи страхотно и с това предизвикателство! Неусетно измина една година, в която детето ми с нетърпение очакваше неделния ден, в който ще се види с Роси, Боби, Нели и децата на "Ние сме музиканти". За Хриси отпразнуването на 18-ия й рожден ден в операта е най-запомнящият се рожден ден. Тя каза, че винаги си е мечтала за такъв рожден ден, в който да е с екипа на "Ние сме музиканти" и да е поздравена с "хепи бърдей" от оперните артисти. Какво повече да иска човек, щом вижда щастие в очите на детето си? Пожелавам на екипа на "Ние сме музиканти" здраве, щастие и търпение! Желая им да продължават да работят още дълги години така, защото те показаха, че го могат! Могат да променят! Могат да сбъдват мечти! Могат да са истински приятели! Обичаме Ви!

Elena Milucheva: За нас групата "Ние сме музиканти" с ръководител Rusalina Mochukova, Боби и Нели. Меги ходи с желание всяка неделя в Операта, за да се забавлява с тях и децата. С нетърпение очакваме документалния филм, където Меги рецитира своето стихотворение, което го написаха специално за филма. Благодарим на Роси, Боби, Нели за търпението и всеотдайността, че работят с нея, тя стана по-концентрирана и изпълнителна. Благодарим, че подадоха ръка на моето слънчево момиче, да се чувства обичана и щастлива на голямата сцена. Много бързо мина една година от проекта, да сме живи и здрави и още дълги години да съществува групата "Ние сме музиканти". Да се научим да работим в екип и да творим. Обичаме ви!

Milica Stileva: Страхотни сте всички, моето дете ходи с желание и аз определено виждам напредък в него!!! Благодаря ви за всичко, което правите за нашите деца !!!

Радко Бакоев: Сърдечно благодарим за всичко, което правите! Ванко е много щастлив и чака с нетърпение срещите с вас! Бъдете здрави и благословени!

Пропадна асфалт на ремонтиран булевард във Варна

автор:Дума

visibility 135

Обир на инкасо автомобил и стрелба в Благоевград

автор:Дума

visibility 162

Пожар във фабрика за пелети в казанлъшкото село Дунавци

автор:Дума

visibility 154

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 556

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 643

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 647

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 576

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ