29 Ноември 2023сряда10:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Николай Велчев: Общината абдикира от "Топлофикация София"

Отнемането на зелените площи на столицата, застрояването им и запушването на зелените клинове нарушава качеството на живот на всички, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 148

автор:Деси Велева

visibility 42

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


НИКОЛАЙ ВЕЛЧЕВ е роден в София през 1982 г. Има магистърска степен по икономика и политически мениджмънт. Председател е на районната организация на БСП в "Лозенец". Член е на ИБ на БСП в София с ресор синдикални организации. Първи мандат е общински съветник от групата на "БСП за България". Зам.-председател е на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС и член на Комисията за връзки с гражданското общество.
- Г-н Велчев, преди по-малко от месец Столичният общински съвет взе решение да се обяви конкурс за външен инвеститор и мениджър на "Топлофикация София" за срок от 35 години. Ако допуснем, че това е дългосрочното решение на проблемите на общинското дружество, какво е краткосрочното?
- Краткосрочните решения включват гарантиране на стабилна финансова ликвидност чрез обезпечаване на финансов ресурс за оборотни средства от страна на Столичния общински съвет, който е принципал на "Топлофикация София". Това може да стане чрез парична вноска или банков заем за елиминиране на задълженията за лихви и неустойки, защото тези разходи не се признават от КЕВР и това се превръща в загуба за дружеството.
Друга мярка е подобряването на управлението по събираемостта и вземанията чрез разработване на банкови продукти за финансиране на длъжници. Не на последно място като краткосрочно решение е ускоряване на приемането на дефиниция на понятието "енергийна бедност". Това ще помогне на хиляди домакинства с ниски доходи да получат пакет от социални мерки за достигане на социално поносима цена на енергията.
Искам да обърна внимание на решението, взето на 7 юли от СОС, да се обяви процедура за избор на външен инвеститор за 35 години на дружеството.  Решението е консенсусно към днешна дата и е според реалностите в дружеството, тъй като общината запазва 100% от собствеността си и няма финансов ангажимент.
Но в генезиса на това решение стои провалът на цялата неолиберална система на управление на Столичната община от страна на кмета Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Защото търсенето на външен инвеститор и мениджър означава абдикиране от отговорността да предоставиш социално поносима услуга и цена на столичани. Също така е хубаво да се знае, че принципал от август 2010 г. със 100% собственост е СОС, управляван от ГЕРБ. За този 12-годишен период задълженията на дружеството нарастват от 422 млн. лева до 1,3 млрд. лева към днешна дата. Казвам това, защото цялата държава до миналата година беше в ръцете на ГЕРБ и аргументите, че общинската топлофикация трупа дългове поради регулаторния модел и лошите договорни отношения, в които работи, за мен са несъстоятелни, защото държавата винаги има един патрон повече.
- Какво ще стане, ако "Топлофикация София" спре?
- "Топлофикация София" е най-голямото общинско дружество и най-голямото топлофикационно дружество в България. То е и най-големият екологичен проект на града. Ако влезем в хипотеза на изваждане на дружеството от енергийната система на града, то това би увеличило с над 2,5 пъти въглеродния отпечатък в страната. "Топлофикация София" е пряко свързана с националната сигурност и в същото време тя потребява 1/3 от цялото количество газ в България. Дружеството е с голяма социална и екологична функция, при спиране на работа електропреносната мрежа няма да издържи. Хората ще започнат да ползват ток за отопление или твърдо гориво, което ще замърси въздуха. Тук големият въпрос е защо толкова години "Топлофикация София" чрез лош мениджмънт се изпусна да изпадне в такава голяма декапитализация и да няма ликвидност.
- Наскоро заявихте, че е неотложно да се направи конкурс за избиране на нови управителни органи на дружеството.
- Групата на БСП бе инициатор за провеждането на независим технически и технологичен одит, на базата на който се установиха причините за непрекъснатото декапитализиране на дружеството, в резултат на което се изготви програмата за оздравяването му. Една от основните причини се оказа лошото управление на дружеството през годините. Затова се изисква ускорена процедура за провеждане на конкурс за избор на професионален мениджмънт.
- Проблемите на жителите на район "Лозенец" са в основата на няколко ваши каузи. За какво се борят хората?
- Борбата с презастрояването на централните и южните райони, какъвто е и "Лозенец", винаги е била моя и на много граждани кауза. Този проблем опира до законодателни процедури и промени в Закона за устройството на територията.
За съжаление, когато се даде на капитала и най-малката възможност за печалба, тогава съдбите на хилядите граждани нямат никакво значение. Отнемането на зелените площи на София, застрояването им и запушването на зелените клинове с високо строителство нарушават качеството на живот на всички софиянци и засягат пряко тяхното здраве.
Въпросната зелена площ в "Лозенец" се намира пред блок 117. Тя е върната с реституция в началото на 90-те години в реални граници по закона "Лучников". Водени са дела от жителите на блок 117 за спиране на бъдещ строеж, но през 2018 г. те са загубени. Главният архитект на София Здравко Здравков е трябвало да изпълни съдебното решение и да издаде виза за проектиране на 7-етажна сграда. В момента се събира подписка срещу нея, а визата за проектиране се обжалва пред Административния съд.
Тук хубавата новина е, че от визата става ясно, че тази бъдеща сграда няма как да попадне в съществуващите граници на имота поради високия блок 117 и отстоянията от него. Но хората трябва да са активни и затова през септември предвиждаме и протести със затваряне на бул. "Никола Вапцаров". Моят опит показва, че там, където пряката демокрация е будна и хората са активни, трудно би успял капиталът в тази му изродена форма, която се проявява в България.
- Това е част от проблема със застрояването на зелени площи на частни собственици, което става много по-лесно след изтичането на законовите срокове за изкупуване на земите от Столичната община. Какъв е изходът?
- В краткосрочен план това е връщането на мораториума, който отпадна през януари, и тук ГЕРБ и Фандъкова се провалиха, като демонстрираха недалновидност и липса на административен капацитет. В бюджета на СО на година се залагат между 8 и 12 милиона лева за отчуждаване на терени, но обикновено парите се изразходват за площи, които засягат инфраструктурата на града - за пробиви и метростанции, а не за зелени територии.
Трябва да се блокират и всички постъпили досега инвестиционни намерения, за да се спре с лошата практика всяка зелена площ да се превърне в блок.
В дългосрочен план най-разумното решение е да се създаде фонд за запазване на зелената система на София. По този начин ще се запази и публичният, и частният интерес.
- В края на политическия сезон на СОС повдигнахте и един друг въпрос, свързан с жителите на "Лозенец" - за неясно похарчени 900 000 лв., предназначени за целево изграждане на физкултурния салон на 21 СОУ "Христо Ботев". Какъв е казусът?
- Това е болна тема за всички жители на район "Лозенец". Този физкултурен салон стои на груб строеж от 90-те години и е част от училищния двор.
Миналата година управляващото мнозинството от ГЕРБ и ВМРО в СОС предложи и гласува провеждане на процедура по учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху терена, който е частна общинска собственост, за срок от 30 години. През март тази година бе издадена заповед за отдаване чрез конкурс на частна фирма да изгради спортен комплекс и така според мен да лиши учениците от училището от собствен басейн и спортна зала. Правно погледнато, тази заповед за конкурс не може да бъде спряна. Но има едно решение на СОС от юни 2009 г., с което се открива процедура по приватизация чрез публичен търг на съседен имот, който се изважда от училищния двор. Тогава се решава 900 000 лева целево да бъдат инвестирани във физкултурен салон и покрит плувен басейн на 21 СОУ. Въпросът е къде са отишли тези пари? Защо Столичната община сега иска да предостави безвъзмездно право на строеж, като можеше на това място да има две съоръжения, които да са общински, и от тях да се възползват децата от квартала и от цяла София? Така щеше да се запази социалният елемент. Това е пример за политиката на управляващите от ГЕРБ в София през последните 15 години и очевидно доказателство, че те не изпълняват собствените си решения.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 494

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 460

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 451

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 485

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 435

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ