29 Юни 2022сряда19:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Ново правителство или избори

Партиите в Хърватска си поставиха срок до вторник да постигнат споразумение за съставяне на нов кабинет

/ брой: 294

    В петък, 18 декември, в следобедните часове реалният победител в последните парламентарни избори в Хърватска - партията МОСТ с лидер кметът на адриатическото градче Меткович Божо Петров, покани на среща в централата на партията си в Загреб другите две ключови партии - Хърватската демократична общност (ХДЗ) с председател Томислав Карамарко, която партия е и водеща в т.нар. "Родолюбива коалиция", и Социалдемократическата партия (СДП), водена от сегашния премиер в оставка Зоран Миланович и основна политическа сила в другата най-голяма политическа коалиция "Хърватска расте". Разговорите се проведоха във връзка с налагането на политическа воля за основни промени в хърватската политическа система и разглеждането на предложения за безпартиен кандидат, който да бъде следващият мандатоносител за съставянето на новото хърватско правителство.
    В нарочно обръщение към медиите и политическите партии в Хърватска МОСТ отправи призива: "Всички партии, които желаят да вземат участие в процеса по формирането на следващото хърватско правителство, са поканени на срещата. Политическите сили, които се договорят да сформират правителството, ще определят и другите приоритетни длъжности, включително и тези в Събора (хърватския парламент)".
    От страна на СДП не присъства премиерът в оставка Зоран Миланович, тъй като по това време той беше в Брюксел на заседание на Европейската комисия. Миланович се появи едва към края на преговорите и остана сравнително кратко. ХДЗ беше представена от лидера си Томислав Карамарко. На нарочна пресконференция няколко дни по-рано Божо Петров твърдо заяви, че или до вторник, 22 декември т.г., ще има правителство, или Хърватска отново ще излезе на избори. Междувременно политическият съвет на СДП на свое заседание вече отхвърли предложението на Петров да бъде сформирано трипартийно правителство от ХДЗ, СДП и МОСТ с премиер, който е безпартийна личност, докато от своя страна ХДЗ "принципно прие" предложението на кмета на Меткович, който се оказа най-голямата изненада на проведените на 8 ноември т.г. парламентарни избори. ХДЗ и коалиция спечелиха 59 депутатски места в Събора, СДП и партньорите получиха 56 мандата, МОСТ - 19, а останалите малки регионални партии, включително партиите на малцинствата, събраха общо 9 мандата. Реално без участието на МОСТ нито една друга политическа сила не е в състояние да събере 71 депутата в 140-местния хърватски парламент и по този начин да излъчи следващото правителство в Загреб.
    Междувременно след петъчните консултации в загребската централа на МОСТ се стигна до (не)очаквани обрати. Лидерът на ХДЗ Карамарко се появи само за кратко в началото на срещата и почти веднага я напусна. След това пред медиите той заяви, че не може като лидер на най-голямата партия в Хърватска да се съгласи да участва с невъзможни условия в коалиция не само с МОСТ, но и с най-големия си политически противник СДП - "Това е пладнешки обир за разпределение на кресла и привилегии", оцени Карамарко. "Съгласно вече взетото решение на ниво Политически съвет на ХДЗ ние не може да вземем участие в подобно нещо. В ХДЗ членуват много ветерани и бедни хора и поради тази причина ние в никакъв случай няма да вземем участие в подобен пладнешки грабеж, който включва в себе си дори подялба на креслата в стратегическите държавни предприятия", продължи той.
    Със СДП обаче разговорите ще продължат. Има още три дни, през които двете партии могат да намерят общо решение на политическата криза в страната. Премиерът в оставка Зоран Миланович ясно даде да се разбере, че той няма да бъде следващият ръководител на хърватското правителство: "Повече няма да бъда премиер. Това е ясно. Следващата личност, която ще води Хърватска, ще бъде безпартийна или от МОСТ. Нямаме нищо против и втория вариант".
    МОСТ също обяви на своята страница във фейсбук проекта на документа, който трябваше да подпише заедно с ХДЗ и СДП. Най-важното в този договор са ангажиментите, че СДП и ХДЗ се съгласяват да участват в трипартийно правителство с МОСТ и по същия начин ще бъде конституиран и новият Събор. Също така в договора е записано, че ако една от трите партии, участващи в него, се откаже, то останалите две ще могат да продължат с всички дейности, което на практика се случва и след оттеглянето (засега?) на ХДЗ от преговорите. Остава да се договорят още много важни точки от евентуалното коалиционно споразумение, свързани с въпросите на икономиката, развитието, приватизацията, образованието и т.н., които ще трябва да завършат до вторник, така че за политиците в Хърватска няма да има почивка през тези дни.
    Повечето от анализаторите в страната застъпваха мнението, че в крайна сметка МОСТ и ХДЗ ще сформират следващото правителство на страната, но техните прогнози засега не се оправдават. Изглежда, че консервативната партия начело с кмета на Меткович ще падне в обятията на "лявата" СДП и коалиция. В крайна сметка Божо Петров изигра чудесно отдалата му се възможност и ще бъде не само ключов играч в следващите хърватско правителство и парламент, а и с хода за безпартиен премиер няма да носи и евентуалната политическа отговорност за действията на новия кабинет. Ако все пак се стигне до избори след вторник (която вероятност е повече от минимална), големите губещи ще бъдат отново СДП и ХДЗ, тъй като ще харчат пари и ресурс за мобилизиране на електоратите, докато регионалната партия МОСТ дори има възможност да повиши резултатите си с донякъде популисткото настояване за създаването на трипартийно правителство за спасението на Хърватска. ХДЗ обаче ще загуби от набраната инерция през последните две години, тъй като на изборите за депутати в Европарламента, местните органи на властта в Хърватска и президентските избори нейните кандидати определено побеждаваха опонентите си.
 

Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 68

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ