29 Юни 2022сряда10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Местни избори 2015

Йордан Младенов:

Няма нерешими проблеми, когато вярваме и работим заедно

Смятам, че когато един млад човек успешно държи в ръцете си своя живот, вече има куража и потенциала да се бори в полза на другите, казва кандидатът за кмет на община Пещера, издигнат от БСП

/ брой: 223

автор:Петър Георгиев

visibility 2727

Йордан Младенов е роден в Пещера на 9 май 1979 г. Завършил е Аграрен университет - Пловдив, специалност "Агроинженерство" и "Стопанско управление" в Техническия университет - Габрово. От 2003 г. до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Бизнес център - Пещера, с основна дейност разработване и кандидатстване по европейски проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. През годините е партньор по редица социални и икономически проекти с община Пещера. Народен представител в 42-то Народно събрание от Коалиция за България. Зам.-председател на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения. Мениджър в частна фирма. Семеен, с едно дете. Номерът на Младенов и БСП в бюлетината е 7.


"Моята работа винаги е била свързана с родното ми място и неговите проблеми"

- Г-н Младенов, вие сте едно от младите лица, на които БСП залага в предстоящите местни избори, кое ви мотивира да се кандидатирате за кмет на община Пещера? И имате ли опасения, че опонентите ви могат да ви атакуват, че нямате достатъчно опит?
- Да бъда част от тенденцията на БСП за обновление в местната власт чрез привличането на нови и стойностни лица за мен е голяма отговорност. Благодаря на всички хора, които ме подкрепиха и имам достатъчно енергия и воля да оправдая това доверие. Смятам, че когато един млад човек успешно държи в ръцете си своя живот, вече има куража и потенциала да се пребори за идеите си в полза на другите хора. Отговорностите никога не са ме плашили, защото и досега в работата си съм се опитвал да отстоявам интересите на жителите на община Пещера, да бъда открит към техните проблеми и да подпомагам развитието на местната общност. Живея в Пещера, семейството ми е тук, детето ми учи тук и не ми е безразлично какво се случва, защото вярвам, че община Пещера е наш общ дом и всички искаме този дом да бъде чист, подреден, уютен. Всички искаме тук да се случват хубави неща за нас и децата ни и е време да заработим заедно. Нямам притеснения, че ще бъда атакуван за липса на опит, напротив, през годините съм натрупал опит в неправителствения сектор, който ще ми бъде от голяма полза в разрешаване на проблемите и диалога с хората, реализирал съм редица проекти с местната администрация, партнирал съм с бизнеса и заедно сме създали множество малки фирми в общината и региона, които отвориха стотици работни места. Имам опит и като народен представител, като съм работил по различни законопроектни инициативи, касаещи общините, и съдействах в региона да се осигурят средства за  изграждане на спортни площадки, рехабилитация на улици, реконструкция на водопроводна мрежа, читалища. Убеден съм, че когато човек иска да направи нещо, ще намери и пътя да го направи. А за да бъде една община добро място за живеене, е необходимо пълно взаимодействие между администрацията, хората и бизнеса и аз мога да предложа точно този перспективен и екипен модел на работа.
- Какъв трябва да бъде един успешен български кмет?
- Кметът трябва да обединява, да бъде кмет на всички, без значение от етническата или политическата принадлежност. Да печели подкрепа за идеите си и да търси решения в полза на общността. Да изпълнява дори повече от това, което е обещал по време на предизборната си кампания. Да се вслушва в гласа на хората. Да бъде с грижа към най-уязвимите в общината - децата, възрастните, хората в неравностойно положение. Да работи с размах, за да се случват нещата, които всички искат. И не на последно място един кмет трябва да има големи мечти, за да има и мястото, което управлява, бъдеще.
- Познавате ли добре проблемите на жителите на община Пещера? Срещнахте ли се вече с достатъчно хора, за да сверите часовника си с тях?
- През всичките години не съм се откъсвал от хората в община Пещера. Срещам се всекидневно с много от тях, но това не го правя сега специално за изборите, просто моята работа винаги е била свързана с родното ми място и неговите проблеми. Хората тук са трудолюбиви и предприемчиви. Вярвам, че всички искаме едно и също - нормален живот, чисти и подредени населени места, хубави училища и детски градини за децата ни, нови спортни игрища, добра бизнес среда със сигурни работни места. И съм убеден, че няма нерешими проблеми и невъзможни неща, когато вярваме заедно, искаме заедно и работим заедно, за да се случи всичко това. Затова ще продължа да се срещам с хората, ще се опитам да се срещна с възможно най-много от тях, за да чуя тяхното мнение, защото за мен всеки човек е важен.
- На какво ще заложите в предизборната кампания и какви решения на проблемите са заложени във вашата програма? 
- Сред приоритетите ми е благоустрояването на град Пещера и двете села в общината - Радилово и Капитан Димитриево. Довършването на започнати проекти е само част от задачата. Амбицията ми е да надграждам добрите неща, които са направени през годините, но и да работя за нещата, по които има още какво да се желае за една съвременна среда на живот. Ще бъдат асфалтирани улиците, по които вече е подменена водопроводната и канализационната мрежа. Ще бъдат санирани публични сгради и реновиран градският пазар. Това ще стане със средства от двете оперативни програми, по които община Пещера може да работи - "Програма за развитие на селските райони" и "Региони в растеж". Следващият ми приоритет, но не по важност, е развитие на спорта в общината - модернизиране на съществуващи спортни съоръжения като тенис кортовете в града и изграждане на нови спортни съоръжения - комбинирани игрища и площадки за стрийтфитнес, където е възможно, подкрепа за спортните клубове, съдействие за организиране на спортни състезания. Аз самият съм тренирал в Пещера като тийнейджър и съм убеден в ползата от спорта за изграждане на характера и оползотворяването на свободното време на младите хора. Приоритет ще ми бъде и туризмът в община Пещера. Ще положа усилия в посока за спечелване на проект за местна инициативна група, която има за цел да подпомогне съществуващи икономически дейности и да създаде нови такива на територията на общината, което пък ще доведе до създаване на още работни места и повишаване стандарта на живот. Община Пещера ще продължи да изпълнява и функцията си на социално ангажирана община чрез подкрепа на социалните услуги, като ще направя възможното за разширяване на обхвата им, съобразен с нуждите на хората. На подкрепа ще могат да разчитат пенсионерските клубове и Общинският детски комплекс.
- Споменахте, че ще заложите на развитие на туризма, общината е популярна с пещера Снежанка и крепостта "Перистера", какви са идеите ви в тази посока?
- Освен пещера Снежанка, едно от чудесата на българската природа е крепостта "Перистера", която е паметник на културата с национално значение и посреща туристи. На територията на общината са също курортът "Свети Константин", пещера Юбилейна, резерват "Купена" и Часовниковата кула. Всички тези обекти могат да се обединят в общинско туристическо предприятие, което да съдейства за поддръжката и опазването на обектите и рекламата на туристическите продукти чрез работни връзки с Български туристически съюз и туроператорски фирми, провеждане  на презентации в страната и чужбина, изготвяне на туристически каталог, включващ и местата за хранене и нощувка. Ще бъдат подобрени условията за туризъм чрез разработване на еко маршрути.
- Един от сериозните екологични проблеми в общината е системното обгазяване на село Капитан Димитриево от сметището до пазарджишкото село Алеко Константиново. В най-добрия случай новата клетка на регионалното депо ще заработи след 2016 година, но това не означава автоматична рекултивация на съществуващото сметище. Какви е позицията ви по проблема?
- За съжаление това е изключително тежък проблем, който можеше да бъде решен, ако пазарджишката общинска администрация, която е водеща по проекта за изграждане на ново регионално депо, го беше реализирала с пари от програмния период 2007-2014 г. Бяха пропилени време и възможности за сметка на хората. По проблема като народен представител съм сезирал МОСВ и съм съдействал на кмета на селото Иван Златинов да изпрати жалба чрез евродепутат Илияна Йотова до Комисията по петиции към ЕП. Преди няколко месеца стартираха съвместни срещи между различни институции, имащи отговорност към стопанисването на сметището край Алеко Константиново. Като кмет на община пряко засегната от този проблем, бих настоявал да участвам в срещите и ще изисквам строго изпълнение на мерките за предотвратяване на сериозни запалвания на територията на сметището. Окончателно решение на проблема обаче ще има едва след рекултивация на сметището, което трябва да предприеме пазарджишката общинска администрация.
- Хората като че ли се наслушаха на хубави предизборни думи, как ще ги убедите че именно вие сте техният най-добър избор?
- Аз съм човек, когото много от хората в община Пещера познават, човек, когото имат възможност да срещат всеки ден и ще продължа да бъда такъв. Отговорен съм и винаги съм бил открит. Това ще бъде също мой приоритет - открито управление на община Пещера. За тази цел ще бъде сформиран Обществен съвет към кмета, с хора от различни професии и браншове - лекари, учители, представители на спортни и неправителствени организации, с които заедно ще обсъждаме идеи и ще взимаме решения за развитието на община Пещера като перспективно и чисто място, където всички ще живеем. Така че се надявам с моите съграждани да подкрепим добрите идеи за нашата община, за нашите деца, за нашето бъдеще. И мечтите ни да се сбъдват.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ