25 Юни 2022събота07:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

На фокус

Обърканият път на Афганистан

Мигрантската вълна - кое е по-правилното решение

/ брой: 161

автор:Мирослав Попов

visibility 1163

Досегашната Ислямска република Афганистан се превръща в Ислямско емирство Афганистан - това е новината от случващото се там. Промяната е извоювана на бойното поле, но и с дискретна дипломация. Това ще бъде някак "талибанска" държава. От публичното им заявяване през 1994 г., "студентите", както по правило се превежда  "талибан", а аз се придържам към термина "семинаристите", те се учат на мюсюлмански медресета.

Европа чака талибаните и техните жертви 

Днес Европа я плашат с колосален брой очаквани афганистански бежанци. На база българските наблюдения, се направи извода, че през последните месеци има съществен ръст на афганистанските бежанци. В европейската преса се говори за баснословен брой потенциални бежанци - стотици хиляди можели да тръгнат към Европа. Любопитен тук е и уточняващият въпрос: кой ще финансира това масово пътешествие. 

В Европа се чуват трезви гласове. Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви: "Проблемите на Афганистан няма да бъдат разрешени от факта, че Австрия и Германия масово ще приемат мигранти, както през 2015 г." Курц каза още, че масовата миграция на хора от други култури, някои от които са слабо образовани или изобщо нямат образование, води до големи проблеми в Европа. Почти всички европейски лидери могат да заявят същото.

Сваленото правителството в Кабул - едно откровено марионетно правителство на чуждоземна издръжка, около преговорите в Доха бе игнорирано от САЩ, а паралелно с това и от Русия. Но оценката сега е, че тези не са представителни. Нужно е свикване на нова Лоя джирга - Велико събрание на водачите на пущунските племена. Предстои някакво преучредяване на афганистанската държавност.

САЩ без много шум са сключили сделка с талибаните: Ние се изтегляме, ако вие гарантирате, че няма да давате подслон на терористични групировки. Идеолозите на ИДИЛ отстояват тезата, че настоящата военна победа на талибаните е "съгласувана" със САЩ, което означава, че Вашингтон е реалният конструктор на новия управленчески модел на движението. 

По повод заявените претенции към талибаните по въпроса за правата на жените, отговорен представител на новата власт заяви, че правата на жените ще бъдат уважавани и ще останат такива, "каквито са предвидени от исляма".

Армин Лашет - най-силният кандидат-канцлер на Германия на предстоящите септемврийски избори за Бундестаг, е разочарован от факта, че спрямо Афганистан, Джо Байдън се придържа към стратегията на Тръмп.

Днес вече трябва да е ясно, че Ал Кайда ("Базата") маркира един паневразийски проект за господство на радикалния ислямизъм в централна Азия и после по-нататък. Геополитическите амбиции на Ал Кайда са главното, а не само атентати.  

Кой се провали в Афганистан? 

През 1992 г. президентът Наджибула бе отстранен. След година и половина е екзекутиран. През есента на 2001 г. САЩ навлиза в Афганистан, за да унищожи чудовището Ал Кайда в бърлогата му. След двадесет години американско военно присъствие, талибаните са по-силни от всякога. 

След разпадането на СССР, по времето на Елцин, Егор Гайдар спря цялата помощ за Афганистан. Много ли спестиха? Геополитиката не е безплатна. Следващите години Саудитска Арабия, например, отделяше повече средства в помощ на Афганистан, отколкото някогашния СССР. Смазването на афганистанския модернизационен проект, извършен от талибаните, е голям грях на всички замесени. Въпросът от десетилетия вече е: кой е моделът за ускорено развитие и цивилизационно догонване, подходящ за изостанали страни като Афганистан? Адекватният отговор е, че е нужно балансирано, национално развитие, като се отчитат всички национални социокултурни реалности. Левите проекти често изпадаха в исторически авангардизъм, нетърпение, форсираха промените и така губеха подкрепата на хората, в името на които се води обновителната политика. Десните проекти залагаха на армията. 

Отворете границите за бежанците

ООН призова съседите на Афганистан да запазят границите си отворени, тъй като броят на цивилните лица, които имат намерение да емигрират, е значителен. От Световната продоволствена програма твърдят, че недостигът на храни е "страшен". Предупреждават за надигаща се хуманитарна катастрофа. 

Афганистан има своите национални финансови ресурси. Те са под международен запор. Според мен, новото талибанско правителство следва под контрола на международната общност да получи правото да си харчи парите за хуманитарни цели. Путин и Ердоган искат да се гарантира стабилността в Афганистан. Всъщност, в името на стабилността в края на 1979 г. Съветската армия навлезе в Афганистан със свой военен контингент. В края на 2001 г., със същата цел, след атентатите от 11 септември, САЩ с мощна коалиция се захванаха с Афганистан.  Парадоксално е, но талибаните, които искат признание, могат да се окажат ситуативни защитници на идеята за националния суверенитет. Защото с тях е договаряно създаването на широко представително управление. От своя страна, талибаните искат друга, "ислямска конституция" за Афганистан. 

Коя е по-добрата стратегия 

към афганистанските бежанци? 

Европейските медии са залети от прогнози за мащабите на очакваната мигрантска криза. Тя е логична. С упоение се пресмята броят на очакваните бежанци - десетки хиляди, стотици хиляди или повече - наддаването вече е стигнало до четири милиона. Това е възможно да се случи, но съвсем не е задължително. Пътят на афганските мигранти до Европа не е кратък и гладък. Освен друго има няколко "стени" - защитни съоръжения по ирано-афганистанската и по турско-иранската граница. Президентът Ердоган заяви, че Турция няма да става депо за мигранти. Ние в България също не мислим да го правим. В средна Европа все повече хора са резервирани към евентуални нови мигрантски вълни. Една спешна поправка трябва да се въведе в нашия Закон за бежанците и убежището. През 2016 г. в него бе въведена любопитна новост. В иначе приличния законов текст, бе вмъкната хипотезата "при масово навлизане". Иначе казано, хиляди бежанци, вероятно добре организирани, ако решат да навлязат на територията на България. Тази промяна е еднотипна с промени и в други европейски държави, въведени през същите години. Бежанството е индивидуален акт. Груповото "навлизане" е нещо по-сериозно от престъпление. Този разговор в Европа години наред не се допусна. Сега той става неизбежен. 

Европа трябва да смени мигрантската си стратегия

Моята представа е, че хората които ще са наредят на нашата граница, като афганистански бежанци, в преобладаващата си част ще бъдат наистина такива. Вместо да чакат афганските мигранти на своя територия и да се готвят да ги обгрижват, европейските фактори следва да отидат в Афганистан и там и на място да организират оказване на помощ на нуждаещите се - подслон, питейна вода, прехрана, здравна грижа. Ето поле за изява и на доброволците. Част от изоставените военни бази, ползвани от американците, могат да се преобразуват във временни центрове подпомагащи "вътрешно разселени лица", по международната терминология. През изминалите двадесет години, откакто  американските войски влязоха в Афганистан, в страната се изляха стотици милиарди. Ефективността на оборудваната и обучена афганистанска армия я видяхме. Ако през тези две десетилетия се инвестираше в образование и здравеопазване, днес страната щеше да изглежда по-иначе.

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ