25 Юни 2022събота02:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Съдби

Обичай пчелите и те ще те обичат

Млад рояк на гости между панелките на "Младост 3"

/ брой: 124

автор:Васил Попов

visibility 3449

Само космонавти и мечтатели знаят, че един ден на Марс ще цъфнат ябълкови дръвчета. Така се пее в една руска песен от съветско време. Само Златко Вандов Златанов е сигурен, че преди човека на Марс трябва да се появят пчеличките. Иначе строгият офицер от запаса е дълбоко влюбен в три неща. Като офицер от военновъздушните сили 30 години той се е опитвал да проникне в същината на полето на неживата материя, там където са радиовълните и микроелектронните импулси. Дали има паралел между тази негова същност и опита му да проникне в импулсите на живата материя, която представляват пчелите? Той самият трудно ще си отговори. Дотук разбрахме за неговите две любови. За третата ще говорим по-късно.
О.р. полк. Златко Вандов Златанов е роден в с. Ставерци, окръг Плевенски. Баща му Вандо Златанов е бил занаятчия - дърводелец. Пчеларството му било любимо занимание. Поддържал е пчелин от 25-30 кошера, разположени в градината. Бил е образцов пчелар, добър занаятчия и уважаван човек. Златко и брат му Павлин са израснали в компания с пчелите. Там са отраснали и децата им. Страх и алергии към пчелите няма.
Трудовият му стаж започва като телевизионен техник, а от 1974 до 2002 г. е офицер от ВВС. Военната му служба е преминала в ремонта на радиолокационни станции. Кадровата му стълбица е старши техник, инженер по ремонти, началник цех, началник на ремонтната база, от лейтенант до полковник.
С пчеларство е започнал да се занимава от 1995-1996 г. с два кошера. Сега поддържа 13-16 кошера. Любител е на пчеларството и му е хоби. За него то е добавен интелект, здравословно занимание и хармония с природата. Пчелните продукти са божи дар и заедно с билките и чайовете от растителния свят са целебен еликсир и животворна сила, казва Златанов.
Предал е скромния си опит на 14-15 колеги и приятели. За него това е удовлетворение и гордост. Едни от най-стриктните в пчеларството са Даниела Симеонова, Владко Иванов, майор Димитър Димитров, старшина Петко Петков, офицерски кандидат Янко Проданов и др. Всичките имат по над 5-7 до 10 пчелни семейства.
Ако Златко искаше да превърне хобито си в манифактура, щеше да го направи. Той притежава терени, на които може да развърне поне два пчелина с по стотина кошера. Ама не! Той иска хобито му да е хоби. По подобен начин на най-добрите си ученици той подарява първия рояк пчели, с който заселва първия им кошер.
Пчеларят трябва да бъде добър и почтен човек, да проявява висок морал към пчелите и добиваните пчелни продукти. Да се стреми към творчески подход в работата с пчелите и да познава биологията им, това е веруюто на Златанов. Според него природата е винаги силна и само човек в хармония с нея може да бъде и той силен.
Изпадайки в размисли, Златко обяснява на непросветените в това число и политическите офицери (ЗКПЧ), че не всеки може да проумее радиолокационното поле и свръхвисокочестотните излъчвания, т.е. полева форма на съществуване на материята, анализ на информацията в радиолокационно поле и използването й. Как Златанов прави паралел между това и биологията на съществуване на пчелите и самите пчели, биополето им, живата материя, съчетана физически, химически и биологически, законите на природата, пчелите и растителния свят, един Господ знае.
Както пчелите са дадени на Земята от Вселената преди човека да го има, така на пчеларя се дава с неговия разум, обмислени действия и взети решения, всичко това в съвкупност със заобикалящия ни свят. С едното и другото се занимавам от 30 и 20 години, казва Златанов.
Поле за размисли и беседи на чаша българска ракия и салата от наши зеленчуци.
Дойде времето да кажем и за третата безкрайна обич на Златко. Става дума за неговата съпруга Райна от Кнежа, с която скоро ще отбележат златна сватба. Както Златко обича пчелите, както пчеличките обичат Златко, така и той боготвори своята съпруга. Веднъж един важен и известен български интелектуалец каза, че вместо два часа да се оплакваш колко си беден, по-добре мисли два часа как да спечелиш пари. Тази сентенция Златанов не е чувал и не е спазвал. Но нека всички помислим трябва ли да имаме толкова сложен живот, за да стигнем до най-елементарните истини. А те са - обичай и ще бъдеш обичан.


Заемът крепи света


От баща си Вандо той е запомнил:
- Занаятите сме втората интелигенция.
- Заемът света крепи.
- Щом си занаятчия, пари назаем ще даваш толкова, че ако не ти ги върнат, да можеш да ги прежалиш.
- Прави каквото правиш, и за после мисли!
- Обещаното се спазва като закон!
- Образованието не винаги премахва простотията.
- Ходи винаги добре облечен, защото добрия вид всеки ще го види, но никой не знае колко си гладен!
И много други...


Факти

В зависимост от възрастта в 1 кг пчели броят на пчелите е следният:
- 11 000 работнички излитат от кошера;
- 9000 се връщат от слаба паша;
- 8000 се връщат от обилна паша;
- 6500 съставляват един рой.
Образуването на нектар достига максимума си при 16-25 градуса:
- Липите и акацията изискват около 26 градуса;
- Момината сълза отделя нектар и при 16 градуса.
- Цветовете на вишната отделят нектар при 8 градуса;
- Водата в нектара е около 50%, но варира и от 55 до 70%. Над 70% пчелите не го събират;
- Летящата пчела предава донесения нектар на 4-5 млади пчели работнички, които на свой ред го предават на 8-10 други
- Нектар, донесен от 1 пчела, се разпределя между 50 работнички;
- Нектарът се сгъстява до мед за 108 часа, т.е. за 4,5 работни дни. В силни семейства, топло и достатъчно сухо време процесът сгъстяване протича и по-бързо - 3 дни;
- За 1 кг мед пчелите трябва да посетят около 5 милиона цвята;


Пчеларският Нобел

С Нобелова награда по пчеларство е удостоен австрийският етолог Карл Ритер фон Фриш. Той получава наградата през 1973 г. за разгадания танц на пчелите и обоснованото твърдение за предаване на информация между тях. Оттам целият кошер пчели научава накъде да лети, за да донесе нектар, прашец и да произведе мед.Стефан Кръстев

майор Димитър Димитров

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ