09 Август 2022вторник11:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Обръчът на студения мир

Пентагонът обгражда Русия с военни бази от Балтика до Кавказ и Централна Азия

/ брой: 222

автор:Пит Бучър

visibility 2545

Америка застрашава Русия, пише в обстойна статия в канадския сайт Global Research Рик Розоф. САЩ изграждат нови бази в Източна Европа от Балтийско море до Средиземноморието. Две седмици след като САЩ започнаха третата си ротация на въздушния патрул на НАТО на 1 септември с разполагането на изтребители F-15C в литовското летище Сиаулиай, в съседна Естония завърши реализацията на тригодишния проект за изграждането на военновъздушната база Амари, която ще приема натовски самолети. Церемонията по откриването на разширената база, в която ще могат да се разполагат "16 натовски изтребителя, 20 транспортни самолета и до 2000 войници на ден", се състоя на 15 септември. Базата в Естония, както и литовската са от съветската ера, но сега са модернизирани с цел да бъдат използвани от НАТО, който финансира 35 процента от средствата за разширяването им. Командващият естонскитте военновъздушни сили бригаден генерал Валери Саар казва, че самолетите на НАТО, които от шест години имат за задача да наблюдават въздушното пространство на района,  могат да бъдат стационирани в бъдеще в базата Амари.
Президентът Томас Хендрик Илвес, който има американско гражданство и е работил в радио Свободна Европа, заяви по този повод: "Очевидно е, че малка страна като Естония се нуждае от помощта на своите съюзници в случай на сериозна военна криза. Нека бъдем честни: досега възможностите да получим помощ по въздуха от нашите съюзници бяха крайно ограничени."
"Сериозна военна криза - пише Розоф, може да бъде свързана единствено с Русия". Операцията по наблюдение на въздушното пространство над трите страни започна през март 2004 г., когато Естония, Литва и Латвия бяха приети в НАТО. Оттогава, на ротационен принцип, самолети на натовските страни са постоянно на боен пост, без досега да е казано открито и ясно от кого

пазят балтийските страни

Илвес подчертава също факта, че от 2012 г., когато комплексът бъде завършен напълно, НАТО ще има една от най-модерните военновъздушни бази в района. С двете бази Сиаулиай и Амари Алиансът си осигурява възможност за въздушни операции в пет от бившите съветски републики. Инвазията в Афганистан бе причина за настаняването на НАТО в базите в Манас - Киргизстан, в Душанбе - Таджикистан, и Термез - Узбекистан. НАТО използва и междинни пунктове - между Балтийско море и Централна Азия - летища в Грузия и Азербайджан, за доставки за войските в Афганистан.
Финансираното от Джордж Сорос интернет-издание EurasiaNet, пише, че САЩ се готвят да строят военноучебни центрове в Таджикистан и Киргизия, а също и вертолетен хангар в Казахстан, край Алмати. Разполагайки свои специални части, средства за наблюдение и други сили в Централна Азия, САЩ си осигуряват, след планираното за 2011 г. изтегляне на войските от Афганистан, военно присъствие в близост до Русия, до северните граници на Иран и западните граници на Китай. В този район ще бъде разгърната разузнавателна мрежа, която ще осигури на американците контрол над ситуацията в най-важните точки на Евразия.
В същото време в Грузия се планира разполагането на радари за ранно предупреждение. Покрай тях се очаква да се настанят две сухопътни и една военноморска база с общо 25 хиляди военнослужащи.
Присъствието на НАТО и САЩ в района на Балтийско море се засилва не само чрез военновъздушните бази. На 13 септември 14 натовски държави и партньори на Алианса започнаха поредните ежегодни военноморски учения Northern Coasts-2010 в Балтийско море. Над 4 хиляди войници и повече от 60 кораба, а също самолети и хеликоптери участват в най-големите маневри, организирани в залива Ботния във финландски води. Седмица след началото на Northern Coasts-2010 специалното оперативно командване в Европа започна в Полша Jackal Stone 10 - многонационални

маневри на специалните части

които завършиха вчера. В центъра им е участието на флагмана на американския Шести флот "Mount Whitney", корабът, който бе пратен в грузинското пристанище Поти непосредствено след грузинско-руската петдневна война през 2008 г. Президентът на Литва Далия Грибаускайте след тур на кораба заяви: "Активната политика на Литва ни помогна да убедим партньорите, че са ни нужни отбранителни гаранции."
Войната в Афганистан не е единственото място за прилагане на бойните умения на войските на 12-те нови членки на НАТО от Източна Европа - Албания, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които дават своя принос в КейФОР - за операцията в Косово, както и за войните в Ирак и в Афганистан. Участниците в Партньорство за мир - Армения, Австрия, Азербайджан, Бонса, Финландия, Грузия, Ирландия, Казастан, Македония, Молдова, Черна гора, Швеция, Швейцария и Украйна, също предоставят свои части за една, а в няколко случая и за трите мисии на Алианса.
Бившите съветски сателити след студената война се използват не само за разполагането на военни бази на техните територии, но и за войски и въоръжения, които участват във водените от САЩ войни. Когато през май Пентагонът разположи батарея с ракети "Пейтриът" и над 100 войници край полското селище Мораг, недалеч от границата с Русия, това не беше за подпомагане на военните действия срещу талибаните, или срещу имагинерната ракетна заплаха от Иран. Полски вестник писа, че задачата на ученията на специалните части Jackal Stone 10 е "американската армия до покаже силата си" и че "НАТО е в процес на разработване на планове за отбраната на Естония, Литва и Латвия срещу евентуално руско нападение - за първи път след края на студената война НАТО "специфично" идентифицира Русия като потенциална заплаха".
Полският партньор от Вишеградската четворка - Словакия, бе домакин от 17 до 19 септември на конференция на Военния комитет на НАТО, в който работят 450 офицери от всичките 28 страни членки. На форума вниманието бе фокусирано върху военните операции в Афганистан и в Косово, и върху новата стратегическа концепция, която ще бъде приета на срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон през ноември. Словакия се присъедини към НАТО пет години след Вишеградските си партньори защото нейните граждани гласуваха за това правителство, а не САЩ, да защитава интересите на нацията. След като в крайна сметка бе избрано услужливо правителство и словашки войници бяха пратени в Ирак, страната стана член на НАТО през 2004 г.
Преди десетина дни в Моравия бе проведено "Двудневно натовско въздушно шоу", наблюдавано от над 200 000 зрители. Главна атракция на шоуто бе американският стратегически бомбардировач Б-52Н, участвал във Виетнамската война, във войната в Залива, при бомбардировките над Югославия, в Афганистан и в Ирак - сега за първи път бе на територията на Централна Европа.
Помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на оръжейния контрол и международната сигурност, Елън Тошър, наскоро

потвърди интереса на САЩ

към изграждането на мощен радар в Чехия, с който да бъде допълнено разполагането на ракетни комплекси в Румъния и в Полша. В Унгария вече действа "първата по рода си многонационална стратегическа въдушнопреносима част", която междувременно се използва във войната в Афганистан.
Наскоро българският военен министър Аню Ангелов обяви, че концепцията за стратегията за национална сигурност е в "пълна хармония с проекта за Стратегическа концепция на НАТО", допълвайки: "Не трябва да правим погрешни заключения като това, че въоръжените сили на страната могат сами и без натовската колективна система за сигурност да защитят страната при голям военен конфликт". "Аз лично смятам, допълва Ангелов, че България трябва да се държи за ракетния щит на САЩ... Нашият ангажимент за активно участие в противоракетната отбрана на САЩ и НАТО в Европа трябва да бъде част от стратегията". Той заяви още, че "САЩ са потвърдили плановете си за разполагане на войски в България и Румъния. По силата на междуправителствено споразумение САЩ ще използват съвместно с българската армия четири военни бази с общо 2500 войници, които ще достигат 5000 през едномесечния ротационен период".
Миналия месец - подчертава Розоф, Ангелов разкри защо смята, че българските войски не могат да защитят страната си без помощта на НАТО - защото тяхната цел е не да бранят своята държава, а да подпомагат НАТО във войните, които води по света. На 19 септември българският военен министър изрази силна подкрепа за колегата си  - икономическия министър Трайков, който покани американски компании да инвестират в български военни заводи. При визитата си в САЩ Трайков покани "Боинг" да проучи възможността за приватизацията на боледуващия оръжеен гигант ВМЗ-Сопот. Следва коментарът на Розоф, който пише: "България не само предлага своите военни бази на Пентагона и НАТО и им предлага войски за войните, които се водят на хиляди километри, но е и принудена да отстъпи активите на оръжейната си индустрия на САЩ и на главните натовски съюзници." Веднага след това стана известно, че екип от експерти на НАТО, воден от Франк Боланд, директор на Департамента за планиране в Алианса, е бил в България, за да провери докъде е стигнала работата по прилагането на споразуменията между София и Брюксел и по-специално да проучи и одобри новата национална стратегия за сигурност.
В съседна Румъния миналата седмица бе Франк Роуз - зам. помощник държавен секретар на САЩ по контрола на оръжията, за третия кръг преговори за участието на Румъния в американската противоракетна отбрана. Пентагонът не спира да строи бази и да хвърля войски и ракети по цялата дължина на Източна Европа от Балтика до Средиземноморието, заключава Розоф.


 

Влиза в сила планът на ЕС за икономии на газ

автор:Дума

visibility 113

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 182

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ