19 Юни 2025четвъртък09:33 ч.

Очакват ниски добиви от маслодайна роза

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 6947

Заради априлските студове има измръзвания по розите, което ще доведе и до очаквани по-ниски добиви и по-слаба реколта през тази година. Освен това заради неблагоприятното време кампанията по прибирането на розовия цвят се забавя с около 2 седмици, твърди пред БНР Христо Николов от Дъбене, член на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.
"Обикновено по това време на годината в южните райони около Пазарджик и Брацигово почват да берат. Сега обаче това се случва при единични стопанства. Ние в Карловско започвахме около 10-15 май, но тази година все още не сме. Началото на пролетта обещаваше добра кампания, но последвалите студове доведоха до унищожаване на реколтата. При мен ще има 50% загуби. Очаква се да има колеги, които изобщо няма да започнат кампания, защото при тях загубите ще са на 100%", каза Николов.
На прага на тазгодишната кампания дестилериите започват кампанията с 4 лв./кг за конвенционален и 5 лв./кг за биологичен цвят, каза още Христо Николов. По думите на розопроизводителя последните 2 години са били успешни за сектора - с добри цени и реколти. Пазарът на българското розово масло е стабилен, но с тежка конкуренция със страни като Турция, Азербайджан, Иран и др. с по-ниска себестойност.

Тръмп напусна по-рано срещата на Г-7

автор:Дума

visibility 2287

/ брой: 109

14 загинали от руски обстрел на Киев

автор:Дума

visibility 2308

/ брой: 109

Лондон взе на мушка педофилските банди

автор:Дума

visibility 1670

/ брой: 109

Накратко

автор:Дума

visibility 2196

/ брой: 109

Гнилата система

автор:Александър Симов

visibility 3075

/ брой: 109

За един донос, наречен сигнал

автор:Зорница Илиева

visibility 1854

/ брой: 109

Концептуална грешка

visibility 1801

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ