12 Април 2024петък16:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Критика

Очарованието на думите

За новата стихосбирка на Тенко Тенев

/ брой: 71

автор:Лъчезар Еленков

visibility 2328

Здравей, поете!
Прочетох на един дъх книгата ти "Очарованието на Думите", издадена от "Български писател" с редактор Боян Ангелов. Заглавието отговаря на съдържанието на стихосбирката. Стихотворенията са лирически и философски послания за живота и обкръжаващата ни действителност днес в България и не само в нея. Поантата е изведена в почти всичките стихотворения в отделни двустишия - нещо ново в българската поетическа словесност.
Философията на самотата, топлината на очите, извисената душевност, горчивите небеса, излизането от горчилката като светлина, огряла човек и втъкана дълбоко в художествения текст... Това е успех за теб и за съвременната българска поезия.
В стихотворението "Младост", посветено на Атанас Далчев, сякаш се оглеждаш в цял ръст - като в голямо огледало, за да откриеш неочакваните рани, от които боли. Тук ти си в цялото човечество! И си един от неговите постоянни войни, за които пишеш, че очакват "Радост, със синева". В стихотворението има достигнати върхове! Всъщност цялата книга е потопена в големи дълбочини и е огряна от високи стремежи.
Роден си в с. Ханово, Ямболско. Ти си по-различен от другите поети в този талантлив край на Родината. Усещането за детайла в стихотворната мерена реч ти приляга. Съхранявай го, не му изневерявай.
"Солени камъни", "Резервен изход", "Старинният войн", "Отърсвайки се от всички илюзии", "Кривото огледало", "Баща ми", "Не обичам вече премиери", "Като облак бял" с мото от Кавафис, Антоан дьо Сент Екзюпери, Наполеон, Шекспир, Папа Йоан ХII, Публий Сир, Св. Амбросий Оптински, Анна Ахматова при една следваща книга ги отдели в отделен цикъл. Навлязъл си талантливо в мислите на велики класици и проповедници. Оставили са следа в твоята душевност:

О, тежки и горчиви небеса -
във мирно време
да прострелваш брат...
...когато висините ни тежат
от страшния,
от точния въпрос -
ще бъде ли зеленият ни свят?
("Резервен изход")

Стихотворението "Минути на мълчание" е несрещана разработка на темата за паметта и поклона пред повдига на безсмъртните, които са ни завещали да бъдем смели и упорити:

...които раждат пулса на кръвта.
И лягат в гънките на знамената!

В "Откровението на Думите" не си забравил и своите приятели, с които често си общувал и живял, понякога в упор, но без корист и удар в гърба, както понякога се случва в общуването с "приятели", забравили дадената дума и протегнатата ръка в трудни и съдбовни за тях мигове. Това са посвещенията на писателите Георги Джагаров, Павел Матев, Росен Босев, Георги Братанов, Иван Странджев, Димитър Бечев. Непредубеденият читател ги вижда как изгряват с цялото си великолепие, всеотдайни и мъжествени, понякога раними, но верни на понесения кръст към личната голгота, за да останат чисти и извън покварата, завладяла напоследък битието на Отечеството ни.
Посветил си и свои откровения на близките на сърцето ти и предани на обичта ти Тони, Калоян, Ваня:
...Простри ръка и усмихни се,
след нас ще бъдат нашите деца...
...Богати сме със верните приятели,
щастливи сме със нашата съдба!


Ти не се кълнеш в страданието на човека и в обичта ти към Родината. Ти се стремиш да бъдеш вътре в човека. Да гледаш през неговите очи и да си съпричастен на болките и радостите му. А Отечеството е твоя съдба! За таланта ти ще кажа: "При теб той смело се гмурка във времето, когато земята ще заридае, а ръцете на съзидателите ще се намесят в хода на мирозданието!" - както пише гениалният руски поет Велимир Хлебников.
Книгата ти е заселена с прекрасни стихотворения. В едно от тях, посветено на творците, прозвънва и чувство от учителя Никола Вапцаров:

Започва да ме плаши тази злоба
и този див копнеж, но не по Филипините...
и мисля си за истинските трудности,
последвали творците през годините.
...И не за тази злоба, завист и падения,
посичащи Свещеното в Таланта.
...Ще минат векове, красиви ери.
И звезден прах ще е поръсил всичко,
но слънчево ще е в душите млади...
...Запазили нетленното Изкуство!

Успех, Тенко!... И към нови висини!

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ