18 Април 2024четвъртък22:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опашата история

/ брой: 91

автор:Кина Къдрева

visibility 2625

Има една история, която ми разказа дядо ми, възпитаник на Свищовската търговска гимназия, човек интелигентен, благороден и социалист от началото на ХХ в. Той бил помолен от приятели-съмишленици и става гарант с къщата, магазина и работилницата си за създаване на кооперация, а приятелите му теглят от банката парите, регистрират кооперацията, но вместо да развиват дейност, си правят къщи, предизвикват фалит на кооперацията. Банката взима имота на гаранта и дядо ми остава без нищо и заникъде за цял живот.
А ето и историята: случката става в Турската империя. Падишахът и един от големите търговци на кожа били близки приятели. Веднъж като си пиели кафето, падишахът забелязал, че приятелят му не е в предишното си настроение и го попитал да не е болен.
- Не съм болен - му казал търговецът. - Но годините са трудни, а е и лято, никой не купува кожи, в склада те залежават и се развалят, и от богат човек ставам все по-беден. А бедният човек не само, че зле живее, но и никой не го обича. Утре и ти няма да си пиеш кафето с мене и ще забравиш, че сме били приятели.
- Не бери грижа! Щом заедно си пием кафето, няма да си разваляме кефа и табиета! А кожи народът ще купува, и още как! - казал падишахът, взел хартия, натопил перодръжката си в мастилото и написал:
"ЗАПОВЕД
От утре всички верноподаници на империята се задължават да носят лисичи и овчи опашки на фесовете си."
Повикал падишахът чиновниците си, дал заповедта за разгласяване и продължили с търговеца на кожи да си пият кафето. А на другия ден пред магазина на търговеца се струпал неизчислим народ да си купува опашки. Само че търговецът не продавал опашки, а цели кожи.
- Който иска опашка, да си купи кожа и да си отреже от нея опашката.
Така за един ден търговецът продал всичките си залежали кожи на тия, които искали да си купят само опашки, търговията му разцъфтяла и станал най-богатия човек в империята.
Повече от половин век дядо ми не е на тоя свят, но защо ли тая приказка все по-често си я припомням, като плащам от великата си пенсия от 160 лв. и 98 стотинки всякакви "опашки" от надути сметки, данъци и такси за щяло и нещяло, за измислени и сменящи се разпоредби, за луксозни опаковки на нискокачествени стоки, за стъклен амбалаж, който не се приема обратно в магазините като преди, а културно трябва да го събирам разделно. За да подпомогна скъпото сметосъбиране, което ни държи в неизказана боклучарница, и за да се присъединя към всенародното подпомагане на  "Шише джам", цъфнало в градината на цъфналата и вързала българска индустрия.
Опашки и опашки! Гарантирали с най-чисто сърце Демокрацията, която е хубаво нещо, не подозирахме, че с регистрирането си демокрацията ни ще попадне в ръцете на предприемчиви съмишленици, които си направиха къщите, а ние - щем не щем, плащаме гаранцията. А те, за да не си развалят приятелствата и "кефа", ни заставят да си купуваме опашки. И то аргументирано и законно! Няма къде да мърдаш! И все някой те дърпа за опашката!
При това днешните "опашки" не са от овчи и лисичи кожи, а са одрани от собствената ни кожа.
                                           
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ