01 Декември 2023петък22:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Още 178 млн. лв. искат ректори за висшето образование

Парите са нужни за издръжка на обучението и повишаване на заплатите

/ брой: 74

автор:Дума

visibility 4

За допълнителни 178 млн. лв. за висшето образование настояват синдикати, студенти и ректори. Те да изпратили писмо до президента Румен Радев, до служебния министър-председател Гълъб Донев и до служебния министър на финансите Росица Велкова.

В позицията си председателите на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева, на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков и на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев настояват да се изпълнят текстовете на Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г. В нея е записано, че е необходимо средствата, които държавата отделя за висше образование и наука, да бъдат не по-малко от 1% от прогнозния БВП. За настоящата година е необходимо в бюджет 2023 да се предвидят допълнително 178.3 млн. лв., изчислили са от синдиката.

Според профсъюза темповете на изпълнение на целите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са крайно недостатъчни. Ето защо настояваме средствата, които държавата отделя за висше образование и наука, да бъдат в размер не по-малък от 1% от прогнозния БВП по текущи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет, искат синдикати, ректори и студенти.

Според тях допълнителните средства в размер на 178,3 млн. лв. следва да са насочени приоритетно към увеличаване на субсидията за издръжка на обучението с още 134,4 млн.лв. и за увеличение средно с 12% на минималните основни заплати за академичния състав. "Справедливо е законовата им  актуализация да е два пъти в годината, защото сега основната заплата на асистента е 1500 лв. След приспадане на осигуровки и данъци тя е почти на нивото на стипендията на докторантите. Настояваме основната месечна заплата за асистент да се определи с постановление на МС на два пъти - юли и октомври 2023 г.", се казва в писмото.

В него се настоява за увеличаване на субсидията за научна и научно-творческа дейност с допълнителни 15,3 млн.лв., на стипендиите на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв., на средствата за компенсиране отпадането на такси с 1,1 млн. лв. Необходими са също 10 млн. лв. за продължаващи ремонти в студентските общежития и столове, както и 9,5 млн. лв. за осигуряване действието на националните програми в системата на висшето образование, финансирани от републиканския бюджет. 

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ