23 Юни 2024неделя11:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Остап Бендер днес

Само великият комбинатор може да се справи с недомислията, натворени в здравната система

/ брой: 10

автор:Кънчо Марангозов

visibility 4926

През 30-те години на миналия век известните съветски писатели Иля Илф и Евгений Петров написват най-значимите си романи - "Дванадесетте стола" и "Златният телец". Главен герой в книгите е небезизвестният велик комбинатор Остап Бендер - мошеник, крадец, лъжец, безчестник, но винаги излизащ от всяка ситуация с фалшива чест. В тези хумористични и сатирични творби няма положителни образи. Обрисувани са безогледната еснафщина, бюрократизмът, застоят, безумието на човека в зараждащото се съветско общество.
Остап възторжено заявява в "Дванадесетте  стола": "Или господар, или говедар. Избирам господаря, за да не се проваля". И в "Златният телец" е написано "...категория мошеници се представиха за деца на лейтенант Шмид", герой от революцията. И пак там: "По цялата страна скиторят, като изнудват и крънкат пари самозваните внуци на Карл Маркс, несъществуващи племенници на Фридрих Енгелс, братята на Луначарски, братовчедките на Клара Цеткин или в най-лошия случай - потомците на прочутия анархист княз Кропоткин". Унищожителна сатира.
Но ето Остап Бендер се появи в България в края на 90-те години и натвори едни неща в здравната политика, дето само той си ги разбира. Великият комбинатор реши, че най-добре за него и за стотиците измамници е да регистрират лечебните заведения като търговски дружества. И се появиха вместо поликлиники и болници: МЦ, ДКЦ, МБАЛ, като ЕООД, ООД, АД, а лекарите ЕТ и заедно с това в АД се навъдиха десетки бордове с високи хонорари за участващите в тях. Народното събрание прие чрез управляващото мнозинство Закона за лечебните заведения без възражения.

Търговска идилия

Днес здравето е нищо в сравнение с бакалската стока. Търговските дружества в лечебните заведения за разлика от бакалиите не могат да фалират независимо от огромните милионни задължения. В закона е написано. Само един Остап Бендер може да го реши така. Дали си пълни джоба с пари великият комбинатор? Отговор нямам. Болницата е като божи храм. Би следвало пациентите да влизат в нея с уважение към лекарите, с боязън. Но няма такова нещо. В Библията, в Евангелието от Матея глава 21, стих 12 и 13 е писано: "И влезе Иисус в божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците. И казваше им писано е: "Домът Ми дом за молитва ще се нарече, а вие го направихте разбойнишки вертеп".
Защо му е на Остап Бендер да познава  Библията? Него го интересува какво може да спечели от всяка търговска сделка, и то по закон. Законът за лечебните заведения национализира 51 на сто от собствеността на бившите общински болници. Днес известни като МБАЛ-АД. Така Остап вкара в бордовете свои хора, очаквайки приходи. Останалото до 49 на сто се разпределя между общините в зависимост от броя на населението, като няма община с блокираща квота. Този чл. 101 от закона е обявен още от 2001 г. от Конституционния съд за противоконституционен, но тъй като решенията на съда не действат със задна дата, тази свещена глупост продължава да бъде в закона.
През 1998 г. управляващите тогава приеха Закон за здравното осигуряване, което да става в една НЗОК. Браво на тях. Една партия, която ще управлява вечно, и една каса. Днес българите плащат за своето здраве по три начина: чрез осигуряване, чрез данъци и

КЕШ - законно и незаконно

Разбира се, доволен е великият комбинатор и особено неговите съмишленици по места. Започна се незапомнено източване на касата от фиктивно написани заболявания. Въведоха се прословутите клинични пътеки. Вече са добре утъпкани и свободно може да се върви по тях. Преди около месец ДАНС влезе в Ловешката здравна каса. Джипитата получавали по 150 лв. за предписани ненужни кардиоманипулации, ако ги насочват към частна клиника за инвазивна кардиология.
Управляващите предложиха натрупаните около 1,4 млрд. лв. от здравни вноски да станат част от общия фискален резерв или евроемисии и да носят доходност. Но това противоречи на Закона за здравното осигуряване, според който парите от здравните вноски остават само за разходи на здравната каса. С 1/3 намаляват плащанията по клинични пътеки за интензивна кардиология от единствената национална каса. Ще се увеличат ли от този факт инфарктите? Редица кардиолози казват да. И тогава какво да се прави? В България до 2012 г. на 75% от пациентите, получили инфаркт, трябва да се прави коронарна ангиопластика. Остап Бендер да се справи с невъзможното. За други болници пациенти научават в полицията, че са оперирани по някакъв повод, без да са стъпвали в болницата. Дай боже, по-бързо да се въведат диагностично свързаните групи, както обещава здравният министър.
Остап Бендер изведе от болниците  доболничните специализирани звена. Сега болните, изписани по клинична пътека, няколко дни по-късно се преглеждат в самите клинични отделения. Друга глупост на реформата. Едно джипи изпраща при хурург пациент и той решава хоспитализация, дава му направление, но след преглед в т.нар. приемно отделение на болницата се оказва, че работата няма да стане, защото е без показания.
Възнагражденията, които получават медицинските специалисти в лечебните търговски дружества, са унищожително ниски. И така се стигна до положение лекари и медицински сестри да са

новите хъшове на България

особено като им писне да бъдат протежета на корупцията. Може ли лекар да работи за бруто заплата от 580 лв. Софийският спешен център има незаети 85 лекарски длъжности. Как ли правят графика? Само Бендер с велика комбинация може да им направи графика. Почти няма разлика между неотложна и спешна медицинска помощ. Някога се наричаха Станции за бърза и неотложна медицинска помощ; дежуряха терапевти, педиатри, кардиолози, невролози, реаниматори. Стига разхищения, рече Остап. Днес са спешни центрове. Добре, ама джипитата не желаят да дежурят в кабинети по неотложна медицинска помощ, а групови практики главно за дежурства в малките общини е невъзможно да се направят. Ами неотложните случаи? Може ли по телефон да се прецени кой е спешен и кой е неотложен?
По разпореждане най-вероятно на великия комбинатор започнали и да подслушват лекари от болницата в Горна Оряховица. Вулгарният език на лекарите впечатли публиката. Започна проверка. И какво от това? Битият бит, останалото е ясно.
Министърът на здравеопазването реши да се пребори с Остап Бендер, въвеждайки чрез наредба такси за избор на лекар от 250 до 700 лв. и за избор на екип между 350 и 950 лв. Изборът на лекар или екип няма да се допускат, ако лекарят или екипът е само един. Новите условия са задължителни за всяка болница - обществена, държавна или частна. Ще бъде ли най-после победен великият комбинатор?
Великият комбинатор познава много от хабилитираните преподаватели в университетите. И чрез тях реши да направи реформа в специализацията на лекарите. Така - имаш примерно специалност кардиология, ендокринология, нефрология, алергология, без такава по вътрешни болести, неонатология, педиатрия и т.н. И то само ако 3-4 години си в съответната катедра за специализация. Истината е една. Просто хабилитираните без тази промяна няма какво да работят и трябва да си вървят. Както казва вечният Остап Бендер, "Граф Монте Кристо не излезе от мен. Ще трябва да се преквалифицирам в домоуправител".
 
 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ