22 Юли 2024понеделник10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Борислав Гуцанов:

Оставихме държавата с добри сметки и огромен излишък

БСП е партията, която може да даде стабилност и да промени страната ни, казва организационният секретар и председател на Националния предизборен щаб на БСП пред БСТВ

/ брой: 169

автор:Нора Стоичкова

visibility 1361

Интервю на Нора Стоичкова


- Служебният финансов министър Росица Велкова-Желева обяви, че няма достатъчно приходи, за да се изпълни актуализацията на бюджета и преизчисляването на пенсиите. Освен това увеличаването на социалните разходи щяло да взриви нашата национална цел за влизане в Еврозоната. Вашият коментар?

- Първо, аз не мисля, че на който и да е служебен кабинет му е работа да коментира такива дългосрочни виждания. Той има една основна функция - да осигури честни и почтени избори, а не да прави дългосрочни прогнози и програми. На второ място, знаете, че парламентът реши първо БНБ да изготви доклад за икономическото и финансовото състояние на държавата, както и последиците от въвеждане на еврото, преди да се вземе окончателно решение за момента, в който България трябва да приеме еврото.Ситуацията в света, Европа и България е толкова тежка, че да предприемаме такива стъпки, които да утежнят семейния бюджет на българите и да спъват развитието на икономиката. Нека служебните министри да се въздържат от подобни категорични изказвания.Още повече - да говорим, че приемането на еврото е национална цел е малко странно. Национална цел беше влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. Не знам такава да е въвеждането на европейската валута у нас. Тук трябва да се подходи прагматично, трябва този ход преди всичко да е изгоден за България.

- А влиза ли в правомощията на служебния кабинет да се занимава с актуализация на бюджета?

- Служебният кабинет не може да прави актуализация, тъй като трябва да има Народно събрание, което да гласува проекта за бюджет. Оставихме държавата с добри сметки и огромен излишък. Говорим за милиарди, които имаше по сметка на държавата, с една актуализация, която беше съобразена с националната финансова рамка.. 

Дълговата схема на България беше 25% от БВП по времето на Борисов. По време на нашето седеммесечно управление националният дълг се сви с близо 3%, защото правителството успя да върне средства на банките. Нещо, което не се беше случвало от десетки години: страната да върне пари на банките-кредитори. Това беше безспорен успех на този кабинет. 

Още един успех. За първото тримесечие на тази година в бюджета постъпиха 7,3 млрд. евро повече от износа, благодарение на стабилното състояние на икономиката и индустрията ни. За сравнение - 5,3 млрд. евро е бил износът през последното тримесечие от управлението на Борисов, т.е - увеличението е с 2 млрд. евро.

Икономиката се развиваше с изключително бързи темпове. Постигнахме и нещо добро за страната ни, за пръв път оглавихме положителна европейска класация - за първото шестмесечие на тази година излязохме на първо място по ръст на икономиката и индустрията. Нещо, което никога досега не се беше случвало. Това са фактите и няма нужда от фриволни изказвания, като това на служебния финансов министър.

- Как ще коментирате изключително мащабните и груби смени на назначени от БСП и редовното правителство кадри, включително и в печелившите предприятия като АЕЦ "Козлодуй"?

- На последният пленум на БСП имаше изключително сериозно изказване на Румен Овчаров, безспорен енергиен капацитет, за тези уволнения. Правя препратка към неговото изказване - тези уволнения в АЕЦ "Козлодуй" буди много съмнения и връща стари схеми на управление в централата.Не намирам тези действия за правилни, още повече, че АЕЦ-а в момента носи милиарди левове печалба за страната ни. Това ни даде възможност да наложим мораториум върху цената на тока за бита, което беше в услуга на хората. Успяхме да осигурим и компенсации за бизнеса, така че да не фалират фирмите и да оставят служителите си без работа в условията на криза.

И тук отново отварям голямата тема за БСП - строителството на АЕЦ "Белене". Силно се надявам в следващият парламент да има поне 121 български народни представители, които да стартират доизглаждането на Втора атомна. Ако я бяхме построили, сега енергийната независимост на страната щеше да е гарантирана. На референдума за изграждането на АЕЦ "Белене" събрахме 780 000 български подписа, но в парламента ги няма онези 121 гласа, които да стартират проекта. Затова призовавам да се гласува за БСП, тъй като ако бяхме на власт, тази централа отдавна щеше да е завършена.Така както преди 60 г. нашите майки и бащи построиха АЕЦ "Козлодуй", която днес гарантира енергийната сигурност и носи огромни печалби и ползи за българите. Дано този път хората гласуват с разум и според приноса на отделните партии за страната ни. А не от емоцията на една или друга песен. 

- Ще доведат ли хаотичните действия на служебния кабинет до плащането на една тлъста сметка по отношение на газа?

- На България й е необходима стабилност за доставките и осигуряване на възможно най-евтиният газ за страната ни. Ето това трябва да е нашата позиция, независимо откъде е и как идва синьото гориво. Едната от тези възможности са доставките на руски газ. "Газпром" няма защо да бъде изключван от тези опции. Ние 40 години работим с "Газпром" и той става в един момент най-лошата компания. Защо?! При положение, че имахме дългосрочни договори и възможно най-изгодни цени. 

Ето един пример със съседна Турция. До 20 август т.г. цената за България е 1695 долара за 1000 куб. м. А за Турция газът е на 182 долара за 1000 куб. м. т.е имаме 931% разлика - 9,3 пъти по-евтин е газът в Турция, защото тя води една по-ясна енергийна политика. 

Същото е и в Сърбия - 3,3 пъти е по-евтино горивото за автомобилите, отколкото е в България. Така е и в Гърция. Затова от БСП сме категорични, че "Газпром" трябва да участва в преговорите и ако те дадат най-добрата цена, нека газът да бъде от тях. Трябва да престанем с тези идеологеми, че едва ли не газът е оръжие в ръцете на Русия и прочее. При положение, че студената зима чука на вратата ни и всеки има нужда да се отоплява. Ние като политици сме длъжни да осигурим топлото на българските семейства и енергията за българската икономика. Това не може да изключва Русия и "Газпром". 

Второ, България има нужда от 3,5 млрд. куб. м. газ. От Азербайджан са осигурени от 1 млрд. кубометра, а останалите 2,5 млрд. откъде ще дойдат? Ако са втечнен газ, въпросът е на каква цена ще бъде доставката? Ние, нашата икономика ще бъде ли конкурентоспособна, при прекалено скъпа енергия? Такава трябва да бъде политиката, която да водим, но с необходимото мнозинство в парламента.

- Смятате ли, че ще има редовно правителство?

- Да, разбира се, и затова се отива на избори. За да може такъв кабинет да ни изведе от тежката ситуация, в която се намира в момента страната ни. Това, което БСП направи за 7 месеца, ще го продължи в следващия кабинет. Това са безплатните детски градини за децата ни, социалните помощи за младите семейства. Със 162 лв. средно са увеличените пенсии по верме на управлението на ГЕРБ. Ние ги увеличихме със 167 лв. само за 7 месеца. Това не е ли един безспорен успех? 

Нашето намерение е да осигурим безплатни учебници за учениците до 12 клас, безплатни лекарства за децата до 14 години. Вдигнахме минималната заплата, ваучерите за храна от 80 лв. станаха 200 лв. Освен това могат да бъдат използвани не само за храна, а и за почивка, за покупка на книги, за посещени е на културни мероприятия. Кой успя да напарви това само за 7 месеца? Надявам се да има разум когато се гласува!  

- В каква кондиция е БСП за изборите?

- Състоянието на БСП е много добро. Трябва само още малко да стегнем вътрешното ядро. БСП е мъдра партия, която дава стабилност и която има предсказуемост в своето управление. Всички видяха какво и как правим в името на благоденствието на хората и държавата. Нашите колеги по места трябва да направят всичко със сърце и душа за тази кампания, за да запалят хората около себе си. Ако това успеем да направим, то и периферията ще даде своя глас именно за тази сигурност и стабилност. С един поглед напред за развитието на държавата. 

- Какво ще бъде различното в тази кампания? 

- Искаме да покажем на хората какво успяхме да направим за 7 месеца в областта на социалната сфера за младите семейства и възрастните хора. С 22% успяхме да увеличим пенсиите на нашите майки  и бащи. Другото  са постиженията ни в икономиката и индустрията. Всичко това постигнахме с много труд и подготвени кадри. БСП е партията, която може да даде мъдрост, стабилност, переспектива, надежда на хората. Ние знаем как да управляваме. Неслучайно сме на 131 години. Доверете ни се, за да можем наистина да променим страната ни. Да вървим към нещо по-добро, което всеки един желае за децата си, себе си и държавата си. 

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 3175

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 3044

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2868

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2967

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ