25 Юни 2022събота01:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Суета

От хюге до хезелих, или концепции на щастието по света

Доста разнообразна е палитрата от усещания и стремежи, които създават уют не само за тялото, но и за душата

/ брой: 51

автор:Альона Нейкова

visibility 1717

Организацията на обединените нации с резолюция 66/281 през 2012 г. провъзгласява 20 март за Международен ден на щастието. Целта на празника е да се признае и акцентира колко е важно това емоционално състояние, при което човек изпитва чувства, вариращи от задоволство и удовлетворение до пълно блаженство и голяма радост. Идеята всъщност е да се подчертае, че стремежът към щастие е изконно право на всички хора на планетата ни.

Темата за благополучието е доста важна, независимо от времето и мястото, когато някой някъде реши да й даде приоритет. Всеки иска шансът да е на негова страна и да престане да живее в очакване да му се случи нещо хубаво. Освен обичайните тълкувания на щастието - голямо семейство, висока заплата, просторен апартамент, нова кола и почивка в чужбина, съществуват няколко по-особени концепции на това прекрасно състояние, олицетворяващо наличието на така желания от всички късмет.

За никого не е тайна, че в Дания е разпространено специфично разбиране на щастието, наричано хюге (hugge). Липсва точен и еднозначен превод на думата. По-скоро иде реч за разнообразна палитра от усещания и необходими дреболии, които, най-общо казано, създават уют не само за тялото, но и за душата. Смята се, че жителите на скандинавската страна имат подобна идея за щастие, тъй като държавата им е сред най-добре подредените за пълноценен живот. А това означава, че хората имат време да се посветят на себе си, на близките и да обърнат по-голямо внимание на милите дреболии, в които да открият особена ценност и да ги накарат да се почувстват още по-добре. Тази концепция явно е доста сполучлива, щом не спира потокът от желаещите, които се опитват да я приложат и в други кътчета на планетата ни. В нейно своеобразно мото се превърнаха думите на основателя на датския Институт на щастието Майк Викинг: "По-малко лукс - повече хюге." Пухкаво одеяло, с което да се топлите с любими хора, вечеря със семейството, мека светлина в жилището, пикник с приятели, семпли дрехи, плетени пуловери от мама, вкусна и непретенциозна храна - именно в това е щастието, убедени са в земята на благоденствието.

Философията на шведския уют обаче е коренно противоположна на датския. Наричат я лагом (lagom), което може да се тълкува като точно навреме. Обикновено именно по този начин се описва подобно структуриране на живота - всичко да е с мярка, да има баланс, да не е много, нито малко, а да е достатъчно. Концепцията на съществуването в северната страна призовава хората да се откажат от всичко излишно, без да се изключват някои приятни дреболии, но отношението към тях да е спокойно, с присъщата на скандинавските страни студенина. Също така в Швеция се приема за по-разумно да се купи практична и удобна вещ с високо качество (дори да е много скъпа) веднъж на десетилетие, отколкото всяка година да се харчат пари за евтини неща, които бързо се развалят или се чупят. Умереност във всичко, особено в храненето, тотално пренебрегване на показния разкош, избор на естествени материали и продукти, грижа за другите и околната среда са сред основните разбирания на шведското щастие, чийто основен източник на положителните емоции и удоволствия е истинската полза, която хората осигуряват на обществото и природата.

Следвайки споменатите концепции, удовлетворението от живота може да се постигне и еднолично, и заедно с други хора. Но ако категорично искате да го направите сами в Нидерландия, няма начин да успеете да разберете що е хезелих (gezelih). Думата може да се тълкува като уютен, приятен. Всъщност обаче тя включва няколко синтезирани разбирания за щастието. Главната идея се свежда до постигането му, докато си с някого, за да го споделите най-пълноценно и да се насладите на усещанията по възможно най-хармоничен начин. Дори днес в кралството се организират големи празници, които обхващат цели улици и градове, като целта е хората да са заедно и да общуват помежду си с радост и отдаденост. Позитивната комуникация, съчетана с колективна почивка, топли диалози и оживени дейности, носят истинска радост. А девизът на разположената основно в Северозападна Европа държава е "Ще продължавам".

Думата "фрилуфтслив" (friluftsliv) от норвежки се превежда като развлекателна дейност, а от шведски - живот на открито. И двете тълкувания са верни. Още повече че разбирането за щастие в най-западната и най-северната от всички скандинавски държави се свежда до подновяването на връзката с природата и възстановяването на силите, изразходвани сред градската суета и по време на работа. Наистина, населението на Норвегия се стреми всяка свободна минута да прекарва на свеж въздух. Нещо повече - правото на жителите на страната да се усамотяват сред естествения пейзаж дори е уредено със закон. Тоест, на щастието не бива да се пречи с ограничаването му сред стените на офиса или дома, а е добре колкото може по-често да се избягва подобна рутина и да се търси удовлетворението сред натуралното - слънцето, тревата, дърветата, планините, реките...

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ