12 Април 2024петък17:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отворена ли е "кутията на Пандора"

Русия и Китай за пореден път призовават САЩ да приеме идеята за пълен международен контрол над разполагането на оръжия в космоса

/ брой: 256

автор:Тодор Андреев

visibility 4180

Русия и Китай предлагат в ООН документ, който да забрани разполагането на оръжия в космоса. Това не е нова инициатива. Съществуват няколко фундаментални международни съглашения за мирно използване на космоса. От 1963 г. никой няма право да провежда ядрени изпитания в близкия космос. От 1967 г. е забранено в орбита да се извежда оръжие за масово поразяване и нито една държава няма право да "приватизира" космоса. През 1968 г. бе подписан договор за космическо сътрудничество при спасителни операции. През 1972 г. последва конвенция за отговорност за вреди, причинени от космически обекти. През август 2003 г. за резолюцията на ООН, забраняваща надпреварата във въоръжаването в космоса, гласуваха 174 държави. Отказаха се Микронезия, Маршаловите острови, Израел и САЩ.
За пръв път Китай и Русия поставиха въпроса за демелитаризиране на космоса през 2002 г. на Конференцията по разоръжаване в Женева. А през август 2004 г. китайците "осветиха" с лазерен лъч американски спътник-шпионин, без да му причинят вреда. Стана ясно, че сателитите са силно уязвими. В края на 2005 г. първият комитет на Генералната асамблея на ООН гласува със 158 гласа срещу оръжието в космоса. Против гласуваха САЩ, въздържали се - Израел.
Скоро след това светът узна, че съгласно тайна американска доктрина за космическа отбрана САЩ се готвят да извеждат оръжия в космоса. Русия заяви, че ще реагира "адекватно". А на 11 януари 2007 г. китайците свалиха с ракета собствен спътник. Все едно че бяха ударени бойни глави на атакуващи балистични ракети, защото по масогабаритни характеристики те са подобни на унищожените спътници. Под прицел се оказа околоземното пространство.
На 12 февруари 2008 г. САЩ отхвърлиха новото руско-китайското предложение да се сключи договор за непоместване на оръжия в космоса и забрана на употребата или заплаха за употреба на военна сила срещу космически обекти, и същата година на височина 247 м, три минути след старта, ракета-прехващач "Стандарт-3", изстреляна от борда на американски крайцер в Тихия океан, удари спътник-шпионин на САЩ, който се спускаше безконтролно от орбита. На свой ред през януари 2009 г. Китай подхвърли ново предизвикателство, като унищожи собствен метеорологичен спътник.
Още от древността противоборстващите армии са се стремели да заемат главните височини на бойното поле. Не е чудно, че в епохата на развитието на космонавтиката военните се стремят да се закрепят на най-извисените позиции - на земна орбита. Става все по-ясно, че бъдещите войни ще започват не на земята, а с удари по групировките на въздушно-космическите сили и ще продължат с масирано използване на високоточно оръжие по енергетичните, химическите и радиационно опасни обекти на земята. С една дума, военните операции на бъдещето ще носят ярко изразен тримерен и дори "многомерен" (суша-въздух-океан-близък космос) характер.
Операция "Пустинна буря" в Персийския залив през 1991 г., осигурена от над 50 спътници, бе наречена "Първата космическа война". Над 119 космически апарати осигуряваха бойните действия срещу Югославия, 50 американски спътници и 100 граждански апарати Иракската кампания през 2003 г. В космоса днес курсират над 1000 спътника.
Възниква въпросът - отворена ли е опасната за Земята "кутия на Пандора". Днес границата между въздушните и космическите средства за бойни действия изчезва. Практически всяко космическо средство може да се окаже над зоната на който и да е конфликт и да бъде употребено в него. Групировки космически апарати могат постоянно да контролират всяка точка на земното кълбо.
В околоземното космическо пространство е невъзможно да се използва такъв поразяващ фактор като ударната вълна. В същото време практически отсъствието на атмосфера на височина 200-250 км създава благоприятни условия за употребата в околоземното космическо пространство на нов клас въоръжение - ударни космически средства, основани на използването на нови физически принципи, боен лазер, снопово, електромагнитно и други оръжия.
За да прикрие разработването им, Пентагонът измисли смешния претекст, че създава оръжие срещу извънземните. Това оръжие има не само висока степен на готовност, но и благодарение на  далекобойността и възможност за глобална употреба. Разположено на околоземни орбити, снабдено със система за маневриране, всеки момент то може да се появи над териториаята на която и да е държава и да създаде реална опасност за нейната сигурност. Космическите ударни сили могат да бъдат преместени от стационарна орбита в точката за нанасяне на удара по обектите, разположени на повърхността на Земята, за 8-15 минути.
Протонен сноп от космически генератор, изведен в космоса по програмата за ПРО, уж за сваляне на балистични ракети, мигновено, в която и да е точка на земята, може да убива хора, даже ако са в укритие с 10-метров слой от бетон. А лазер, изведен в космоса, може да пържи хората и да предизвиква гигантски пожари!
Новото оръжие за глобално доминиране на САЩ представлява многостепенна, гъвкава по задачи и състав на компонентите ракетно-космическа система. Нейна основна задача е доставянето на перспективни средства за поразяване от континенталната част на САЩ в която и да е точка на земната повърхност, като средствата за поразяване могат да бъдат и ядрени, и неядрени. Те ще се намират продължително време на околоземна орбита или оперативно ще се извеждат на нея за нанасяне на удар в течение на два часа след получаване на заповед. Маневриращият космически апарат например вече лети, след като е изведен в орбита от обикновена ракета-носител "Атлас-5". Това е автоматичната совалка Boeing Х-37, която може да се приеме като прототип на серийни апарати. Тя вече  е изпълнила три полета, вторият продължи 468 дни, за които нищо не се знае. Нищо не е известно и за полезния товар, който може да бъде всякакво оръжие, включително и ядрен боепипас.
Изстрелването на Х-37В доказва, че в космоса е пристигнало оръжие. Негова бъдеща възможна мисия може да бъде унищожаване на военни спътници, което ще осигури пълен контрол на космоса. Втора задача може да бъде разрушаването на цели на повърхността на Земята от космоса без предупреждение.
Експерти предполагат, че освен за разполагане на ударно космическо въоръжение, Х-37В ще се използва и в обявената от Вашнгтон през лятото на 2007 г. неядрена програма "Бърз глобелен удар", родила се в резултат на безпощадна оценка на американските специалисти, че ядрените мускули вече са непригодни за съвременните войни. Изпълнявайки тази програма, Америка създава гигантски арсенал от хиляди обикновени високоточни оръжия за нанасяне на внезапен опустошаващ удар по най-важните обекти на военната и гражданска инфраструктура на противника с ефективността на ядрените бойни глави, реализирайки идеята за "дистанционната война".
Разработва се и атмосферен хиперзвуков аерокосмически маневриращ апарат CAV, който може да пренася в горните слоеве на атмосферата всякакво оръжие от територията на САЩ, за два часа да достави в която и да е точка на земята достатъчно мощен боен заряд с маса над половин тон, включително проникващи заряди за поразяване на защитени дълбоко под земята обекти. Неговият прототип Falcon HTV-2 изпълни два не много сполучливи изпитателни полета и се очаква да полети през 2014 г. По такъв начин американските стратегически  настъпателни оръжия бавно, но планомерно се движат в космоса. В случай, че програмите за създаване на различни системи, свързани с единна цел в рамките на стратегията "Мълниеносен глобален удар" бъдат реализирани, САЩ ще получат огромно предимство в стратегическото настъпателно оръжие.
Китай отправи ново предупреждение през октомври 2013 г. Пентагонът обяви, че Пекин е провел изпитание на ново антиспътниково оръжие. Задействани били три неголеми спътника, способни да маневрират в космоса. Един от тях, снабден с ръка-манипулатор, съумял да захване един от другите два.
Отново се заговори за съществуването на една коварна въможност да се възпрепятстват усилията на САЩ да изградят мечтаната още от президента Рейгън система за водене на "звездни войни", за която малко хора на земята подозират. Човекът, предложил тази система, както той сам признава - за изтощаване на СССР, помощникът по националната сигурност Роберт Макфарлайн, още по онова време разбира, че учените на Москва са намерили евтин и ефектен начин за асиметричен отговор чрез разпиляване пред космическите американски оръжия на безбройни рояци от гайки и болтове или просто сачми, изстреляни от ракети, които тутакси при среща с бесните скорости там в орбита да ги попилеят! И с покруса възкликва, та те не само слагат край на нашите усилия, но и минират космоса за вечни времена, там всеки апарат, попаднал в гъмжилото от сачми, ще бъде тутакси унищожен.
Всичко това ни води към един афоризъм, който гласи: "Военният гений и злодейството не само че са съвместими, но и не съществуват един без друг".

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ