Овцевъди плашат с блокада на границата
Причината за недоволството на животновъдите е внос на агнешко
/ брой: 60
Овцевъди са готови да блокират границите с Гърция и Северна Македония тази седмица. Причината - предстоящ внос на агнешко месо за Великден, стана ясно от думите на представители на бранша.
Между 25 лв. и 29 лв. за килограм ще струва агнешкото месо за великденските празници. Точната цена ще зависи от разфасовката, каза пред БНТ съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Той увери, че цената на агнешкото месо тази година ще остане почти без промяна и ако има увеличение, то ще е минимално.
Според животновъда Красимир Кирилов, който има ферма край Арбанаси, цената на килограм живо тегло за агне е между 10 и 12 лева.
"Това значи, че в магазинната мрежа килото ще стигне най-много до 30 лева. Около 25-30 лв./кг ще са агнетата. С около 2 лева е по-скъпо от миналата година. Но бумът на внос на агнешко между Великден и Гергьовден ще остави нашите агнета непродадени", каза той по Нова телевизия и заяви, че овцевъдите са готови да блокират границите с Гърция и Северна Македония тази седмица. Овцевъдите у нас настояват за по-стриктен контрол на вноса на агнешко месо от Северна Македония. В противен случай се заканват за блокират ГКПП "Кулата" на 31 март.
Междувременно стана известно, че Българската агенция по безопасност на храните БАБХ извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите великденски празници. До 17 април ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни - агнешко месо, козунаци, яйца - включително боядисани, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца.
Българското агнешко има син печат, вносното - червен
По отношение на предлагането на агнешко месо - ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят - месото е с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.