18 Април 2024четвъртък23:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Палят "старо гюбре" наесен

Американският посланик се опитва да разиграе етническата карта в България

/ брой: 52

автор:Евгений Еков

visibility 3418

След като впечатляващо дълго мълча като риба за скандалите, които тресат обществото благодарение на неговите приятели от ГЕРБ, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик взе, че проговори. Но по друга тема.
Ромите също са граждани на България, те имат своите права и заслужават защитата, която вие и организациите ви могат да им предоставят, заяви тези дни пред ромски лидери шефът на американската мисия у нас. Той участва в среща за обучение на балкански ромски лидери под наслов "Ромски лидери за регионално сътрудничество".
Изглежда "защитата" на правата на етническите групи в България е най-новото амплоа на пратеника на Белия дом. Тази своя слабост Уорлик демонстрира още при посещението си м.г. в Ямбол, но че

временно е загърбил "големите" въпроси

на България, пролича на 12 февруари т.г. Тогава в цялото си величие и блясък Негово Превъзходителство се появи на т.нар. Национална конференция на мюсюлманите у нас, свикана от привържениците на Мустафа Хаджи.
Това, че участието му във форума, който се проведе в хотел "Принцес" в столицата бе поредна проява на неправомерна намеса във вътрешните работи на страната, естествено не учуди никого. В София и управници, и управляващи отдавна свикнаха на Уорликовите навици. Фактът обаче, че американският посланик сменя акцента на дейността си у нас - от парливите политически към горещите етнически въпроси, е повече от симптоматичен. Защото, както ни показа и "Уикилийкс", в работата на дипломатите на Вашингтон, независимо от приемащата ги страна, няма нищо случайно.
Закономерно възниква въпросът: "Дали посланик Джеймс Уорлик не се готви да разиграе етническата карта в България?" За съжаление отговорът на този въпрос е по-скоро положителен. Това пролича и от думите, които самият той изрече на ромския форум. Вероятно няма по-маргинализирана група в България и региона от ромското население, каза Уорлик. Той посочи, забележете, че е дълбоко ангажиран с въпросите, свързани с ромската общност в България, и добави, че се е запознал с ромски лидери и семейства.
Може да се помисли, че амбасадорът е направил тези запознанства, за да прекарва заедно с ромските първенци свободното си време (те все пак са весели хора), а не за да се занимава с някакви досадни "етнически проблеми". В качеството му на дипломат, още повече на шеф на мисия, това просто му е забранено. Самият Уорлик обаче изглежда не мисли по този начин. Това, което съм видял, каза той, е, че ромската общност в България няма свой "глас" и поради това от много от тях могат да се възползват безскрупулни хора.
Кои са тези "безскрупулни хора", пратеникът на Америка така и не посочи (запазил е дискретност значи), но самият факт, че предупреждава за тази опасност, вече означава, че той самият не е от тях. Доказва го и това, че посланикът посочи, че през последните години има постоянно търсене на

"златно решение"

на проблемите на ромите, което да промени нещата, но такова не е лесно да се намери.
Колко е трудно намирането на това "златно решение", обясни и ръководителят на Представителството на ЕК в България Зинаида Златанова. Лицето на Брюксел припомни на участниците във форума, че хората от ромски произход, освен български, са и граждани на Европа и днес те са най-многобройното етническо малцинство на Стария континент - между 10 и 12 млн. души (?!).
Ромите не се нуждаят от отделен пазар на труда, нито от отделни училища, които продължават сегрегацията на техните деца, те не искат и ремонтирани ромски гета, категорична бе Златанова. Нашата цел е ромите да бъдат приети на равноправна основа, да бъдат интегрирани в обществото, добави тя. Златанова пропусна обаче да обясни дали само е чужда вината за неслучващата се интеграция и каква отговорност за това носят самите роми, но това е разбираемо. Не може все пак на форум на роми да им обясняваш, че и те носят вина за неинтегрираните им братя и че немалко от участниците в събитието са наясно с това, тъй като лично са

гушнали немалко евросредства

Но това, както се казва, са "дребни въпроси". По-важното, според Златанова, е, че стратегия за ромско социално приобщаване на европейско ниво ще прикани държавите-членки да направят свои национални стратегии за решаване проблемите на ромското малцинство и за пълноправната им интеграция в обществото.
Интересно какви ли "национални стратегии" ще приемат Франция и Италия, които м.г. изритаха като мръсни котета над 1000 наши и румънски роми? Ами Германия, дето тайно им симпатизира? Да не говорим за Холандия и Белгия, гражданите на които само като чуят за ром, и масово тичат да гласуват за десни партии. Не по-различно го правят и шведите, и австрийците, и кои ли още не. Изглежда обаче тези европейски политики и настроения не стряскат българската евродама. Нещо повече, Златанова посочи, че от българското правителство също се очаква до края на т.г. да предприеме действия за приемане на всеобхватна стратегия. И тук вече става много интересно! Че нали си имаме декада на ромското включване, защо да приемаме и всеобхватна стратегия.
Още повече, че както съобщи националният омбудсман Константин Пенчев, при него постъпват малко жалби от роми. Вярно, че същият заяви, че това не значи, че те няма от какво да се жалват, но жалбите им просто не стигат до институцията му. Намалява му клиентелата на "обществения защитник", гледа да си я осигури. Затова и Пенчев заяви, че нашето общество е огромен длъжник не само на ромите, но и на всички бедни хора, които не могат да си позволят адвокатска помощ. В България има проблеми с ромите, категоричен бе той. Затова навярно постави и проблеми, свързани със събарянето на незаконни ромски жилища. Пенчев посочи, че България е осъдена от Комитета по социални права на Съвета на Европа за събаряне на ромско гето от незаконни постройки, като в решението се посочва, че държавата е създала условия да има незаконно строителство.
Е, няма как, трябваше и

омбудсманът да удари шамар на държавата

Такъв бе сценарият и затова бе поканен. С молбата си, която отправи към всички ромски организации, да дойдат при него и да поставят проблемите си, Пенчев така и не разбра в каква игра се вкара. Защото целият балкански ромски форум, почетен от видни особи, казано на ромски език, не бе нищо повече от поредния опит да се подпали "старо гюбре" - като за сетен път се разровят болезнени проблеми. Не случайно на срещата бяха поставени въпроси за депортирането на роми от Франция, за проблемите на ромската интеграция и усвояването на европейски средства. Фитилът, който трябва да подпали "гюбрето", обаче е въпросът за участие на ромите на високо ниво във взимането на решения и планирането на политики. И този фитил е достатъчно дълъг, за да гори, докато изпълни предназначението си, точно когато трябва - на предстоящите наесен местни и президентски избори, в които ромите вече 20 години са сред главните фактори. Дотогава грижата фитилът да не загасне е на Пенчев, който, приемайки и изслушвайки като омбудсман ромски делегации и загърбвайки същевременно болките на обикновените "безмълвни" българи, ще помпа ден след ден негативизъм сред обществото.
Защото парите, идващи от Америка и Европа, трябва да се заработват от ромските "лидери" и "НПО" и тяхната активност не подлежи на съмнение, а на смазания от кризата българин му остава да трупа гняв към наглостта им. До степен, че в деня на вота е достатъчен единствено зовът "Циганите пак решават съдбата ни!", за да стане страшно.
Изглежда обаче на това разчитат тези, които разиграваха ромската карта насред българската столица.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ