27 Юни 2022понеделник15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Невероятно, но факт

Папагалът, ако сам не намери пътя, пита

Тези птици са сред най-интелигентните на земята и наистина са в състояние да проговорят с човешки глас

/ брой: 232

автор:Божидар Стойков

visibility 12929

На среща на любители гълъбари един от присъстващите казва на друг:
- Намислил съм да правя кръстоска на пощенски гълъб с папагал.
- Защо?
- Ами ако не успее сам да намери пътя, поне ще може да попита някого...Този виц съвсем не е фантазия, тъй като дори децата знаят, че някои папагали говорят. Това е така, защото папагалите са сред най-интелигентните животни на земята и наистина са в състояние да проговорят с човешки глас.
Разбира се, не всички и не в еднаква степен. Развитието им е строго индивидуално и не става нито за един ден, нито за един месец. Изисква се много упоритост, деликатност и такт при обучението, нужно е птицата да се предразположи, да обикне стопанина си и тогава, щом вече се е отпуснала, да започнат тренировките.
Спецове препоръчват най-напред папагалът да научи името си. Смята се, че най-лесни за птицата са гласните и и е. От съгласните - шипящите, т.е. ж, ч, ш, шт. Затова и някои от най-често срещаните имена на папагали са Яша и Кеша - птиците лесно свикват да ги казват.
Трудни за произнасяне са ц, с, з. Също - м, н, л, а от гласните - най-вече о. Да се кръщават папагали с такива съгласни и гласни в името не е подходящо.
Дали един папагал ще се научи да говори зависи най-напред от какъв вид е. После идват домашната обстановка, човешкото обкръжение, начинът на живот, способностите на стопанина в ролята на дресьор. Вълнистите папагали и папагалите жако са определяни като страхотни бъбривци. Те могат да възпроизвеждат с най-голяма точност човешката реч.
Други - корели например - също бърборят, но по особен начин, така че хората не могат да ги разберат, понеже техният глас е фалцетен, с твърде високи честоти. Затова бърборенето им не звучи като човешка реч, но пък свирукането им е чаровно, омайва човека и той често пъти ги предпочита като домашни любимци дори пред говорещите птици.
Изследователи твърдят, че в природата мъжките папагали говорят повече от женските, докато при отглежданите вкъщи птици невинаги е така. Когато папагали живеят вкъщи, много важно е те да бъдат предразположени и стимулирани в тяхното умствено и физическо развитие, и то още от самото начало - иначе ще се изнервят, ще се озлобят, ще започнат да крещят пронизително, постоянно ще се сърдят.
Добре гледаните и обичани папагали ще се превърнат в любими домашни "кучета", ще хвърчат от стая в стая след стопанина си, ще кацат веднъж на рамото му, друг път - на главата, на ръцете. По своята гальовност и игривост ще приличат на малки деца. И това не е празно сравнение, то почива на наблюдения, според които някои папагали могат да достигнат интелектуалното равнище на 3 и дори на 5-годишно дете!
В това отношение има различни класации и начело във всяка от тях стои птица с направо необикновени възможности. Обаче сякаш без съперник е папагалът Алекс, който знае 100 думи на английски и е в състояние да различава цвета и формата на предметите! Според вестник "Ню Йорк таймс" той може да изрича и няколко остроумни фрази и е смятан за най-популярната говореща птица в света.
Алекс много пъти е бил герой на телевизионни предавания и на научни публикации. Купен е от зоомагазин през 1977 г. от специалистката по сравнителна психология Ирене Пеперберг. Тя изучава поведението на животните в сравнение с психологията на човека.
Стопанката обучава търпеливо папагала, наблюдава развитието му отблизо и като анализира своя експеримент, публикува материали за това в научни списания.
Папагалът се радва на голяма слава и на голямо внимание до последния си ден. Той умира на 32 години от естествена смърт поради старост.
Папагалите произнасят най-вече отделни думи, но и цели изрази като : "Кой звъни?", "Кой е там?", "Ти как си?", "Не пуши!", "Затегнете коланите!", "Папагалът е най-добрият приятел на човека"...
Те сравнително лесно се научават да казват: "Здравей", "Добро утро", "Добър ден", "Добър вечер", "Как си братле?", "Как си старче?", "Ти наред ли си?"...
Запомнени веднъж, най-често думите и изразите се помнят цял живот, а това никак не е малко, тъй като папагалите живеят доста дълго. Корелите например имат продължителност на живота средно 25 години, докато жако стигат дълбока старост на 50 години, но не един и два са случаите, когато те изкарват до 70 и дори до 80 години. Затова познавачът Милко Ачев твърди, че вземайки за отглеждане вкъщи такъв папагал, вие най-често си вземате другар за цял живот!
Чаровните птици са разпространени в Югоизточна Азия, Индия, Западна Африка, Австралия, Южна и Централна Америка. Също и в някои южни райони на Европа, където те са се приспособили и живеят в диво състояние. Познати са 342 вида папагалоподобни. От тях - 321 вида папагали и 21 вида - какаду.
Сред природата живеят предимно в гористи местности - на ята или на двойки. Катерят се ловко по стеблата и по клоните на дърветата. Със силните си крака хващат и задържат плодове и семена, а със здравите си човки могат да счупят и твърди черупки.
Основна част от храната им са плодове, зеленчуци, семена.
Папагалите са моногамни птици и двойките най-често се задържат цял живот. Гнездят по дърветата - в дупки и хралупи. Щом се родят малките, за тях се грижат и двамата родители.
На екзотичния остров Тенерифе (до западното крайбрежие на Африка) се намира знаменитият "Лоро парк", който е едновременно и огромна зоологическа градина, и атракцион, какъвто може би няма друг на света. Той съществува вече близо 40 години и тук при климата на вечно лято царски си живеят костенурки, крокодили, маймуни, делфини, горили, ягуари, тигри, китове. Специално, за да бъдат заселени и пингвини, е построен най-големият закрит павилион в света и в него всеки ден се доставят по 12 тона пресен сняг.
От 2006 г. този рай се обитава и от две двойки косатки, които се чувстват прекрасно в цяло "море" с 22 милиона литра вода!
В "Лоро парк" се намира и истинско царство на папагалите. Тук живеят общо 350 вида - общо 4000 птици. Специално внимание се отделя на тези видове, които са застрашени от изчезване. Може би най-редки са папагалите ара на Спикс - родината им е Бразилия. Една двойка от тях през 80-те години на миналия век е струвала 40 000 долара. Смятайте цената им днес...

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 249

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 194

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ