20 Април 2024събота22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Пенсионната ни система е сбъркана

Методиките за отпускане на пенсиите и за преизчисляването им трябва да се уеднаквят

/ брой: 201

автор:Цветан Наньов

visibility 306

В момента върви обсъждане на съдбата на пенсиите (по-правилно би било да се каже - на пенсионерите). Публикуваните идеи и предложения, както и коментарите на социалната министърка, избягват основен въпрос: шокиращите разлики в размера на пенсиите, натрупани след осъвременяването им през 2009 г., причините за това и възможните решения. Мерки като еднократни добавки, увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или индексиране не решават, а само допълнително изкривяват и без това кривата пенсионна система. 

Шокиращото изоставане на т.нар. стари пенсии от новоотпусканите не е нито тайна, нито справедливост. Таблицата илюстрира казаното. Показани са пенсиите за индивидуален коефициент 1 и трудов стаж 43 години: на "стар" (отпреди 2009 г.) и "нов" (от 2020 г.) пенсионер.

Всеки пенсионер, чиято пенсия е била преизчислена през 2009 г. при правителството на Сергей Станишев, може да провери личното си изоставане, като умножи пенсията си от миналия месец с 1,72. Резултатът е "новата" пенсия, отпусната миналия месец на пенсионер с неговия индивидуален коефициент и неговия осигурителен стаж.

Целта на отпусканата пенсия е да осигурява на пенсионера ниво на живот, следващо ръста на националното ниво. Този принцип е тотално пренебрегнат от действащата пенсионна система. Причината: в пенсионната система битуват два погрешни подхода:

1. Новите пенсионери имат по-голям принос от  старите.

2. Пенсиите се отпускат по една методика, а се осъвременяват по друга.

Никой работещ няма по-голям или по-малък принос към пенсионната система. Приносът се определя от индивидуалния коефициент и отразява текущото жизнено равнище. При пенсиониране адекватна пенсия се осигурява чрез нарастване на базата, от която се изчисляват пенсиите. Същата база трябва да служи и за осъвременяване на пенсиите. Индексирането е осигурило за 11 години ръст на пенсиите с 54 на сто, а осигурителният доход има ръст от 230 на сто.

Тази система превръща НОИ от социално учреждение в банка, в която последният вложител получава по-висок лихвен процент от останалите. Но още от следващата година банката намалява процента наполовина и пенсията (вече стара) започва да изостава от стандарта на живота и така се стига до днешното шокиращо състояние.

Очевидно е, че двете методики трябва да се уеднаквят, иначе дори и след преизчисляване от следващия ден ще започнат да се трупат нови разлики в пенсиите. 

Системата за отпускане и осъвременяване на пенсиите трябва да се измени така, че да не допуска изоставане и да осигурява справедлив ръст на пенсиите. Възможно решение е: След преизчисляване на пенсиите от разумна база, тази база да се използва за отпускане на новите пенсии за една година. След това всички пенсии да се индексират от нова, по-висока база. От нея да се изчисляват новите пенсии и т.н.

Важно е също да не се допуска повтарянето на ситуацията от 2007 г., когато т.нар. приватизация изхвърли на улицата стотици хиляди работници и служители и съчетанието "няма пенсионни вноски, но има огромен ръст на пособията по безработица", изпразни касата на НОИ. Дали пенсиите и обезщетенията при безработица трябва да бъдат в една торба?

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ