24 Май 2024петък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Песните на Стефан Диомов оживяват в мюзикъл

Премиерните представления на "Здравей, как си, приятелю?" са на 20 и 21 април в Музикалния театър

/ брой: 75

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 3040

"Преизпълнен съм с благодарност! Цял живот съм писал песни, написал съм към 400-500 песни и винаги съм мечтал да ги чуя в мюзикъл. Гледам на това голямо събитие като на една изпълнена мечта. Когато Еделина Кънева ми се обади по телефона с предложение да се направи мюзикъл по моите песни, не можах да повярвам на ушите си. Откровено казано, това за мен е най-важното събитие в моя живот. Бих бил много благодарен на съдбата, ако хората излязат от този спектакъл мъничко по-добри. Защото той е много любовен, сантиментален, лиричен, той гали душата и дай Боже изпълнителите да успеят да предадат това на публиката", каза Стефан Диомов на среща с журналисти, когато директорката на Държавния музикален и балетен център, певица и авторка на идеята за мюзикъла Еделина Кънева му подари "с най-голяма признателност" либретото на мюзикъла "Здравей, как си, приятелю?", написано от драматурга Юрий Дачев, и клавира, написан от диригент-постановчика, оркестратор и аранжор Георги Милтиядов.
Зрителите на Националния музикален театър "Стефан Македонски" в събота и неделя ще се поздравяват с любимата фраза от една от най-популярните песни на Стефан Диомов - "Здравей, как си, приятелю?". Защото на 20 и 21 април са премиерните спектакли на едноименния мюзикъл, в който звучат 23 от най-хитовите песни на именития композитор, изпълнявани през годините от "Тоника", "Тоника СВ", "Фамилия Тоника", "Петте сезона", Богдана Карадочева, Тони Димитрова, Пламен Ставрев и др., сега - вплетени от Юрий Дачев във вълнуващ драматургичен сюжет. Артистите ще ни въвлекат в отношенията между героите и чрез затрогващите текстове на любимите песни на Пейо Пантелеев, Богомил Гудев, Петя Дубарова, Гриша Трифонов, Иван Вълев, Богдана Карадочева, Стефан Диомов, Зорница Диомова, Павел Матев, Михаил Белчев, Милчо Спасов, Георги Белев, Стойчо Гоцев, Иван Ненков.
В спектакъла има много интересни и изненадващи решения, за които екипът загатна, макар че повечето неща се пазят в тайна до премиерата. Сред любопитните моменти е например, че песента "Добър ден, море" ще бъде изпълнена а капела.
"Тази песен е композирана преди 50 години, уточни Стефан Диомов. Така че аз съм един радостен композитор, който чува песните си 50 години по-късно." И добави: "Пожелавам това на младите хора! Млади хора, пишете така, че да доживеете дълголетието на песните на Стефан Диомов."
"Тези песни никога досега не са виждали изцяло симфоничен звук - каза Георги Милтиядов. - Може и нескромно да звучи, но смея да твърдя, че съм човекът, който най-добре познава творчеството на Стефан Диомов от първия тон до последния акорд, звук, извивка на певец, построяване на акорда в неговата група в многогласа. Може би и това, че съм педантична Дева помогна или постави на нокти нашите артисти и оркестър, защото съм много взискателен към тях и изработваме всеки тон, работим по 7-8 часа дневно без почивка. Освен че познавам творчеството на Стефан Диомов, съм имал честта да работя с всички оригинални изпълнители - Ваня Костова, Тони Димитрова, "Тоника СВ", Пламен Ставрев, Дани Огнянов, Боян Михайлов, "Петте сезона"..."
"За мен лично това е мюзикъл за любовта, едно обяснение в любов към поколението на нашите родители. Един мой прочит е уважението, респектът и преклонението към творчеството, към композиторите, към авторите на текстовете, към тези наши ангели хранители, на които ние като общество, за огромно съжаление, невинаги отдаваме достатъчно много любов, уважение и почит. Самият факт, че знаем повечето от текстовете на песните, изпълнени през годините от различните формации и изпълнители, е доказателство, че те са в нас и ние много по-често трябва да се обръщаме към тях, за да търсим хармонията и за да подкрепяме творчеството", смята Камен Воденичаров.
"Има песни, които се превръщат в нещо важно, в част от биографията ни, събират ни, те са и възможност да ни срещнат с по-младите хора, които имат наглед абсолютно различни, а дълбоко в себе си много сходни вълнения. И тук някъде се доближаваме до любовта, която постепенно размива границите на годините, напомня за своите вечни прилики, любовта, която е в основата на прекрасните песни на Стефан Диомов", каза Юрий Дачев. И добави: "Радвам се, че едно българско заглавие на такъв прекрасен композитор намира място между Лехар и Калман в репертоара на Музикалния театър, и затова куражлийски и благодарствено поглеждам към Еделина, защото наистина рискът е голям."

Идеята

Еделина Кънева обмисля идеята за този мюзикъл повече от година, защото е убедена, че музиката на Стефан Диомов не принадлежи само на едно поколение. Но преди да я предложи официално, тя решава през есента и зимата да направи за себе си едно "проучване" - колко хора са чували и познават песни на Стефан Диомов. Сред запитаните от нея са и много млади хора - оказва се, че знаят много от песните му наизуст, слушали са ги по БГ Радио, по пиано баровете. Което потвърждава нейната увереност, че това са едни от вечните песни на България.

Историята

В Морската градина в Бургас, в две заведения в двата й края се събират на среща на випуска две групи: едната - по повод Н-тата годишнина от завършването на Музикалното училище, със страстите и спомените от миналото, другата - абитуриенти, които сега завършват гимназия. Между тях се завихря интересна история във взаимоотношенията между поколенията и във възхвала на любовта, на свободата и на стремежа към един по-добър свят.
Героите са сякаш вечните - Примерната, Самоувереният, Нетърпеливата, Суетната, Закъснелият, вечният бунтар - Клошарят, двама влюбени младежи и, разбира се, една вече пораснала "малка" дъщеря Мария. В очертаващата се като уж скучна лятна вечер, героите на мюзикъла ще разкрият дълго стаени тайни и пазени откровения. Артистите на Музикалния театър ще разкажат за първата и за старата любов, за възходите и за паденията, за прошката и за обидата, за разделите и за събиранията, но преди всичко - за едно вечно и искрено приятелство.

Екипът

Идея - Еделина Кънева, музика - Стефан Диомов, режисьор - Камен Воденичаров, либретист - Юрий Дачев, диригент-постановчик, оркестрация и аранжимент - Георги Милтиядов, диригенти - Дориан Молхов, Людмил Горчев, сценография и костюми - Николина Костова-Богданова, мултимедия - Иван Липчев, хореография - Йоанна Стоянова, координатор на проекта - Пеньо Пирозов.
В ролите са Добрина Икономова, Олга Михайлова-Динова, Марчо Апостолов, Добромир Момеков, Деница Шопова, Кръстина Кокорска, Милица Гладнишка, Еделина Кънева, Людмила Козарева, Силвия Филипова, Александър Мутафчийски, Владимир Грудков, Богомил Спиров, Тончо Токмакчиев, Иван Велчев, Румен Григоров, Найден Камарашев, Денис Бояджиев, Димитър Райков, Александър Милев, Александър Панайотов, Димитър Иванов, Калоян Ченов, Боряна Йорданова, Павлина Петкова, Яна Стефанова, Лъчезар Лазаров, Антонио Дачовски, участват оркестър, балет и хор на ДМБЦ - София.

На този етап решението е първата вълна на представяне на мюзикъла да бъде със състава на Музикалния театър. Нека да видим дали публиката ще заобича този спектакъл и тогава можем да поканим гост артисти, които биха допринесли за  неговото разнообразие, каза Еделина Кънева. Това лято Музикалният театър за трета година ще играе на сцена в парка на Военната академия и може би там за първи път ще бъде представен на открито мюзикълът "Здравей, как си, приятелю?".

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 110

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 119

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 141

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ