12 Юни 2024сряда20:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Личен архив

Неделник

Пламен Тотев: Тръпка ми е да откривам и налагам нови автори

Страстта и удоволствието от работата са двигателят на всичко, което правя, казва създателят на ИК "Персей"

/ брой: 151

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 876

Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


ПЛАМЕН ТОТЕВ е издател, литературен изследовател и журналист. Роден е в Ловеч. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал e историческа поетика на българската литература. Автор е на книгите с литературни изследвания "За място на върха" (1994), "Българският блян по епопея" (1995) и "Животът на класиката" (2014), както и на повече от 20 учебни помагала по български език и литература. Съставител е на едни от най-популярните антологии на българската и световната любовна лирика ("Да те жадувам", "Обичам те" и др.), на издания на Дебелянов, Яворов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Евтим Евтимов и Маргарита Петкова. Носител е на наградата за литературна критика "Боян Пенев", както и на македонската "Книжовен Дедал" за ценен принос към македонско-българските литературни връзки. Член е на СБП. Председател е на журито на Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" и международния поетичен конкурс "Лирични гласове". През 2004 г. създава ИК "Персей", специализирана в издаването на европейска и българска литература. През 2015 г. ИК "Персей" печели наградата "Златен лъв" за издателски проект с най-голяма обществена значимост (поредицата "Световна класика").

- Господин Тотев, почти 20 години изминаха, откакто създадохте изд. "Персей" - през този период сигурно сте преживели немалко трудности, но и много успехи. Разкажете как се роди издателството.

- Създаването на издателство "Персей" стана импулсивно, като че ли решение, взето набързо, без много мислене, в момент, в който трябваше да реша накъде да поема сам, не като служител. Но истината е, че това беше мечта, за реализацията на която съм се готвил през целия си съзнателен живот - от онова време, вероятно в първи-втори клас, и обикнах книгите, като всеки ден обикалях книжарниците в родния ми град Ловеч. Спомням си, че бързо минах през детската литература и влязох в литературата за юноши и възрастни. През лятната ваканция преди втори клас прочетох пълното издание на "Тримата мускетари" на Александър Дюма и това стана любимата ми книга - чел съм я няколко пъти през годините. Като ученик в гимназията, прочетох цялата световна класика, преведена на български - всичко на Балзак, Мопасан, Стендал, Зола, Дефо, Дикенс, Текери, Толстой, Достоевски, Ибсен...

Четях жадно, страстно, през цялото време, денем и нощем, вкъщи и в училище, дори тайно в учебните часове, скрил книгата под чина, за да не ме види учителят, който преподава урока. Е, някои учители ме виждаха и ми прощаваха, други ми взимаха книгата.

С Евтим Евтимов и Романьола Мирославова

Заедно с читателя в мен се роди и библиофилът. Исках да имам книгите, които ми ставаха любими. Явно съм направил впечатление на управителката на една от книжарниците в родния ми град, която е забелязала постоянното ми присъствие там. Сприятелихме се и вече можех да си купя, "под рафта", дефицитните иначе нови книги. Книжарницата беше срещу училището ми и всяко междучасие бях там. Така израснах там, което все пак не ми попречи да завърша с отличен успех. В родния ми град Ловеч сега имам огромна библиотека.

- Заради всичко това ли избрахте да следвате българска филология?

- Готвих се сам за кандидатстудентските изпити по история и литература и независимо че имах при кандидатстването бал, с който името ми да е в челото на приетите в толкова жадуваната специалност "Право", за съжаление на близките ми избрах "Българска филология". Това беше моят път - да уча и да се занимавам с нещо, което е в сърцето ми. Още като студент направих първите си литературнокритически публикации във водещите литературни издания. Тогава реално написах и първата си книга, която излезе по-късно - "За място на върха", посветена на любимата ми литературна класика от XIX век. Оттогава датира и познанството ми с проф. Симеон Хаджикосев, който с годините се превърна в мой много скъп приятел - до последните му дни, когато бях единственият човек, освен семейството му, на когото той се обаждаше с последните му останали сили. Той беше мой ментор, пример за подражание, автор на "Персей".

- С книгите ли беше свързана първата Ви работа?

- След университета имах две прекрасни години като учител по български език и литература в забележителната езикова гимназия в Ловеч. Много от учениците ми са ми приятели и до днес и при срещите ни се опитват да демонстрират литературни знания, придобити от мен - например за "Панаир на суетата" на Текери, нищо, че не е залегнал в учебната програма.

С проф. Симеон Хаджикосев и съпругата му Мария

После се занимавах с журналистика и киноразпространение, но пишех за книги. В резултат на това дойде и поканата на Стойо Вартоломеев, който беше чел мои неща, още преди да се запознаем, да започна работа в изд. "Хермес". А когато се разделихме, дойде импулсът, че е време да имам свое издателство. Имах вече и някакъв малък "капитал" - средствата от продажбата на учебното помагало за кандидат-гимназисти, което реално написах заради сина ми Стефан, когато кандидатстваше след VII клас. От лоялност го предложих на "Хермес", където работех, но издателството отхвърли ръкописа и аз си го финансирах сам. Първият тираж се разпродаде за една седмица. Последваха следващи тиражи, с годините и сменящите се учебни програми го "ъпгрейдвах" и това е най-продаваното ми издание и досега.

- Кое от последвалото не бяхте предвидили, когато започнахте издателската си дейност?

Пламен Тотев получава македонската награда "Книжовен Дедал"

- Бях ентусиаст и... голям късметлия. Още първите издадени книги на "Персей" застанаха в челото на най-продаваните книги в България - "Александър Македонски" на професор Пол Картлидж, антологията на любовната лирика "Обичам те"... Беше някаква магия - непланиран, неочакван, стъписващ успех. Може би това бяха плодовете на натрупаното с годините и се изля наведнъж, като опит и знания, но и като емоция - страстта на онова ловешко хлапе, което само четеше книги и ходеше по книжарниците. Не бях предвидил обаче, че ще има моменти, в които свръхнатоварването ми ще бъде такова, че да спя по 3-4 часа на нощ, а се е случвало и да работя непрекъснато в продължение на две денонощия, гонейки някакви срокове или в екстремни ситуации. И след това да осъзная, че губя най-важното - страстта и удоволствието от работата ми. Защото те са двигателят на всичко, което правя.

- Поредицата на "Персей" "Световна класика" бе отличена от гилдията със "Златен лъв" през 2015 г. Оттогава я допълнихте и обогатихте с класически творби от различни световни литератури, много от тях с първи преводи на български език.

- Тази поредица също е плод на онова време в гимназията, когато изчетох всичко, преведено на български, от световната класика и ми липсваха книги от любими автори, които не бяха превеждани. Голяма част от нещата, които издавам, са точно това - книги, които аз самият бих искал да прочета.

- Публикувате интересни произведения от балкански, руски и скандинавски писатели - съвременни, нови гласове на тези литератури. Като издател какво е удовлетворението да откриете и да наложите на книжния пазар нов автор?

- Предпочитам различните литератури, които не са чести гости в книжарниците. Тръпка ми е да откривам и налагам нови автори. Радвам се на успеха, който имат книгите на норвежкия писател Том Егеланд, който от години е един от най-четените автори и у нас. Наложихме го още с първата му книга - "Краят на кръга", а най-новата му - "Сребърниците", съвсем доскоро беше в класациите за най-продавани книги. Така стана и с руските писатели Александър Бушков и Сергей Минаев. Станах един от основните издатели на съвременна чешка, скандинавска и македонска литература. Налагаме и талантливи млади български автори - като Боян Боев (хит е новият му роман "Последна молитва") и Таня Глухчева (след получилия ласкави оценки "Да пътуваш в петък, 13.", скоро се задава неин нов роман - "Професорът", който ще излезе с логото на "Книги за всички").

- "Щетите" от двете години пандемия в какво се измерват и започнахте ли да излизате от този труден период?

Пламен Тотев на премиера на поредното издание на ИК "Персей"

- На книгоиздаването е трудно, много трудно, защото това не е стока от първа необходимост, да не говорим, че и други неща (социалните мрежи например) конкурират книгите, като грабят от времето за четене. От друга страна, намаляването на ДДС върху книгите беше правилно решение - да се стимулира четенето по време на криза, пък и изобщо, за да израстват интелигентни, четящи, мислещи хора. Не смятам, че "кризисните" 9 процента ДДС върху книгите решиха проблемите, но все пак са крачка в правилната посока, а тя е сваляне на ДДС изобщо от цената на книгите. Тогава наистина това ще бъде усетено реално и от читателите. Сега цените на книгите растат нагоре, но това е заради инфлацията, дефицита и несигурните доставки на хартия, която всеки месец поскъпва още от края на миналата година.

- Тази година предстои деветото издание на конкурса за любовна лирика "Горчиво вино", учреден по случай 100-годишнината на НЧ "Братя Миладинови - 1914" в Петрич и 80-годишния юбилей на поета Евтим Евтимов.

- Радвам се, че конкурсът придоби популярност и сериозен статут сред пишещите и четящите поезия. През последните 15-ина години преди смъртта на Евтим Евтимов и съпругата му Романьола Мирославова бяхме много близки приятели. При последната ни среща обещах да помагам за конкурса (както и за създадения от Романьола - "Лирични гласове") и той продължава да се случва благодарение на ентусиазма и желанието на ръководството на читалището в Петрич. В конкурса еднакъв шанс се дава и на известните, и на непознатите автори. Вярвам, че и тази година той ще направи своите открития.

- Една от най-любимите поредици на читателите е тази с шедьоври на световната любовна лирика - луксозни, естетски илюстровани томчета с поезия от български и чуждестранни автори. Защо според Вас в тези неромантични времена хората обичат/имат нужда да пишат и да четат любовни стихове?

- Защото любовта е вечно, универсално чувство, независимо от пандемии и войни, от кризи и падения. В любовните стихове хората припознават собствените си чувства, като в огледало виждат собствената си любов, интимните си полети или терзания. Но за да успееш да накараш другите да се разпознаят в стиховете ти, се изисква изключителен талант. Какъвто например притежава голямата Маргарита Петкова, която е виртуоз и на римите, и на свободния стих. Между другото, подготвяме нейна нова книга.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Над 6 млн. тона ще е зърнената реколта

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 109

Ремонти запушват Дунав мост край Русе за 2 години

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 109

Внасяме ударно мляко от Румъния

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 109

"Булгаргаз" предложи по-евтин газ за юли

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 109

ООН одобри плана на САЩ за примирие

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 109

Френската левица се обединява

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 109

Шолц увещава бизнеса да инвестира в Украйна

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 109

Все още има съпротива срещу България в Шенген

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 109

Евро 2024 чука на вратата

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 109

Спиралата от кризи ще се задълбочава

visibility 272

/ брой: 109

Дежурният Сатана

автор:Мартин Карбовски

visibility 340

/ брой: 109

Нелепи еврофасони

visibility 272

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ