12 Април 2024петък16:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Победата може да се роди и от поражения

/ брой: 149

автор:Николай Шопов

visibility 1374

Всички коментари, анализи, прогнози, спекулации в момента са съсредоточени върху съставянето на правителство на ИТН. Но покрай въпросите за кабинета като че забравяме какво се случи с БСП. Тя остана трета сила в парламента. Дали 130-годишният социалистически дъб започва бавно и неотвратимо да съхне? Време е! Време е за честен, отговорен, прозрачен, открит и разтърсващ разговор за проблемите в БСП. Разговор, който трябва да започне от основните партийни организации и да премине през районните, градските, общинските организации, до НС на БСП и да завърши с конгрес. Трябва да кажем открито, че БСП е в остра, дълбока идейно-организационна и морална криза. 

Един от основните въпроси, който трябва да се дискутира, е за главната цел, за идеала, за идеологията, за хоризонта пред партията, а не само злободневните задачи. Хората искат да имат мечта. Но каквото и да ви говорят, всичко е идеология. Неолибералният модел, антикомунизмът, ислямизацията са идеология. Виждайки края на неолибералния модел, САЩ предлагат нов идеологически проект - който да обединява демократични държави срещу автократични. Но дали самите Съединени щати са демократична държава? Всичко се прави в името на това да се спаси капиталистическата система. 

В 130-годишната си история БСП винаги е била партия с цел, с идеал, с идеология. Затова оцеля. Идеологията е линия на поведение, мироглед, възглед за живота. Историческата кауза на левицата винаги е била борбата за човешко достойнство, справедливост, солидарност, равноправие, хуманизъм, защита на онеправданите. Необходимо е БСП ясно да покаже, че има "ляво" и "дясно". БСП трябва да се идентифицира с проблемите на хората на наемния труд, защото едни са техните интереси, други са интересите на богатите. Трябва да се предложат нови, по-радикални идеи, които да привличат, да мобилизират обществото. Тогава ще те припознаят, ще те подкрепят, ще те последват. Защото, както казва Хосе Марти, "бастионите на идеите са по-силни от каменните бастиони". 

Неолиберализмът не иска да се водят публични дебати за идеи и ценности и затова обяви края на историята. Само че историята не свършва, човечеството, както и отделната личност, винаги се развива, не стои на едно място. Мечтата за вечния неолиберализъм няма как да се сбъдне. Хората се нуждаят от велика цел и идеал, за да вярват, да имат надежда, да се мобилизират, да бъдат оптимисти. Всъщност, в програмата на партията е записано ясно: "Днес БСП следва отново да се докаже като партия на социалистическия идеал". 

БСП може ли да формулира модерен ляв проект, съобразен с новите условия? Днес я няма традиционната работническа класа, днес е ерата на иновациите, на цифровизацията, на изкуствения интелект. Но капитализмът и социалното разслоение съществуват в този променен свят, няма днес да изчезнат. А живее ли в него социалистическият идеал? Какви реформи са необходими, за да се върви към неговата реализация? Всяка тема и всеки проблем може да бъдат пречупени през левия поглед и да се посочат левите решения. Да се отстояват също толкова агресивно, както правят това десните политически сили, промивайки мозъците с познатия отдавна антикомунизъм. Само с кръгли маси и семинари няма да се свърши работата по привличането на младежи към нашата идеология. Знае ли БСП какво искат младежите, как виждат бъдещето си? Ако БСП не може да отговори на този въпрос, ще изчезне. Партията все още не може да привлече, да вдъхнови и хората на средна възраст, които дават днешния облик на обществото. БСП отсъства по места и това личи по резултатите от частичните местни избори. Слабо е влиянието й сред интелигенцията, посланията й не привличат обществото. 

Не трябва всеки, който има различно мнение, да се мисли за враг с партиен билет. В БСП е необходимо да има различни мнения, няма нищо по-лошо от мъртвилото, от бездушието, от едновремешното единодушие. Трябват различни мнения, енергия, движение, за да бъде БСП привлекателна, да се обедини около идеи, а не само около личности. БСП е партия с традиции и трябва да пренесе огъня от миналото към бъдещето. Победата се ражда и от пораженията.

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ