05 Февруари 2023неделя15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Почтените - изчезващ вид?

/ брой: 199

автор:Петра Ташева

visibility 143

Тия дни много се говори за почтени хора. То е защото почтеността у нас сега почти липсва. След тая пуста промяна друг морал се "насади" в обществото. На почтеността се гледа като на изживяло времето си благородство, а почтените започнаха да ги смятат за будали. Пак е истина болезненото Ботево възклицание "Свестните у нас считат за луди!"
Преди почтеността е била водеща благодетел, защото хората са държали на едното си име. Били са почтени, без да говорят за това. Такъв е бил моралът, такива са били обществените порядки. Така са били възпитани и така са възпитавали и те своите деца. Почтеността се е предавала от поколение на поколение, но тихо, скромно и безрезервно. Помня, че баба ми Петра - майка на 12 достойни деца и на две и повече дузини внуци и правнуци, когато съгрешехме, тихо, но строго, ни гълчеше: "Срамота! Какво ще кажат хората?!" Днес, във времето на парата, няма такива понятия като срам и съвест. Ценят се само забогателите, натрупалите богатства, и не се мисли как и по какъв начин са придобити. А новите богаташи не се интересуват какво, къде и как се говори за тях. Още по-лошо е, че на честността и на бедността вече се гледа като на срамни пороци.
Почтеността не изчезва. Има ги почтените хора, но обществото ни като че ли не ги забелязва. А почтените люде са солта на живота. Те го правят светъл, хубав, красив. Те ни дават вяра и надежда. Такъв беше моят баща и заради честността и почтеността си беше уважаван в Пловдив. Бях вече завършила образованието си и се върнах в "моята" гимназия като преподавателка по литература. Баща ми не можа да ме види - за мигове се беше пръснало сърцето му. Но в града го помнеха много хора. Колко от днешните ни управници ще оставят такова честно и неопетнено име на своите наследници?
Как сега, на поредните нови избори, да си изберем почтени управници? Други са новите ценности. Парата и лъжата властват в сегашния ни греховен свят. А са ни нужни хора на честта, на делата. Такива, които да поставят народните работи над собствените интереси. Имаме ли такива кандидати? Колко от тях на дело доказаха, че в това трудно за народа време се отказват от привилегии? Да ви призная - нямам доверие на тези, които говорят против съперниците си, а не са доказали собствените си достойнства и възможности. И няма да гласувам за този, чиято всяка втора дума е "Аз". Дано заедно да намерим онези, които ще ни предложат разумни решения за България. В тях ни е надеждата.

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 948

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 627

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1807

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 535

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1067

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ